Σενάριο διάσπασης της κυβερνητικής συμμαχίας στη Βρετανία

Ο Βρετανός υφυπουργός αρμόδιος για τις Επιχειρήσεις Βινς Κέιμπλ δήλωσε σήμερα ότι είναι “πιθανό” η συμμαχία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να διασπαστεί πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, το 2015.

Δεν υπάρχει πάντως καμιά ένδειξη ότι ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών —του κόμματος στο οποίο ανήκει ο Κέιμπλ—, Νικ Κλεγκ, έχει την ίδια άποψη. Ο Κέιμπλ είπε ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει τεθεί ακόμη προς συζήτηση στο κόμμα.

Οι

δηλώσεις του Κέιμπλ στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στη Γλασκόβη της Σκοτίας, που σημειώθηκαν εν μέσω σφοδρών επικρίσεων των Συντηρητικών, ερμηνεύθηκαν από ορισμένους αναλυτές ως μια προσπάθεια προσεταιρισμού της αριστερής πτέρυγας του κόμματος και ανίχνευσης των προθέσεών της όσον αφορά το ενδεχόμενο να σχηματιστεί ένας κυβερνητικός συνασπισμός ανάμεσα στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Εργατικούς.

Ερωτηθείς αργά χθες βράδυ κατά την διάρκεια μιας συνάντησης στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου εάν θεωρεί πως μια πρόωρη διάσπαση του κυβερνητικού συνασπισμού είναι πιθανή, ο Κέιμπλ είπε ότι είναι “ασφαλώς πιθανή”, προσθέτοντας ωστόσο ότι “δεν βρισκόμαστε ακόμη στο στάδιο της συζήτησης για αυτή την διαδικασία. Είναι προφανώς ένα πολύ λεπτό ζήτημα” και ότι “τη θέση (μας) θα πρέπει να καθορίσει ο ηγέτης” του κόμματος.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Κέιμπλ ελπίζουν ότι θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Κλεγκ στην ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και να μετακινήσει το κόμμα πιο αριστερά στο πολιτικό φάσμα, συμμαχώντας με τους Εργατικούς εάν οι εκλογές του 2015 δεν αναδείξουν ξεκάθαρο νικητή. Στην αναμέτρηση του Μαΐου του 2015 οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων και άρα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να σχηματιστεί άλλη μια κυβέρνηση συμμαχίας—κάτι σπάνιο στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Βρετανίας.

Δημοσκόπηση της YouGov για την εφημερίδα The Sun δίνει στους Εργατικούς 37%, στους Συντηρητικούς 34% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 10%.

Οι εντάσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έρχονται κατά καιρούς στην επιφάνεια μετά το 2010, αφού οι πιο σκληροπυρηνικοί και στα δύο κόμματα δυσκολεύονται να συγκρατήσουν την αμοιβαία δυσαρέσκειά τους.

Όμως ο Κλεγκ και ο Κάμερον πάντοτε υποβαθμίζουν την σημασία των διαφορών των δύο πλευρών και τονίζουν ότι ο συνασπισμός πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται και να εφαρμόζει τη σημερινή του πολιτική για να επιτευχθεί η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας.

Χθες Δευτέρα ο Κέιμπλ ωστόσο επέκρινε την “αποκρουστική πολιτική” των Τόρις, αποκαλώντας τους Συντηρητικούς “ρυπαρό κόμμα”, χρησιμοποιώντας μια ρητορεία που μάλλον παρέπεμπε στο Εργατικό Κόμμα.

Ο Ντάνι Αλεξάντερ όμως, υφυπουργός Οικονομικών, που θεωρείται στενός συνεργάτης του Κλεγκ, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ITV σήμερα ότι “πρόκειται να παραμείνουμε στην κυβέρνηση συνασπισμού ως τις βουλευτικές εκλογές του 2015″.

Keywords
Τυχαία Θέματα