Σόιμπλε: Μνημόνιο και μετά το 2014 για την Ελλάδα

Twitter @EmOikonomidis

Η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις Ηνωμένες Πολιτείες και η συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, έρχονται σε μια περίοδο-γέφυρα για τη χώρα, σε σχέση πάντα με τις διεθνείς ισορροπίες γύρω από τη διαχείριση της κρίσης χρέους, που έφερε στο 2010 στο… υπνοδωμάτιο των Ελλήνων το Μνημόνιο, ως βασικό, όσο και αυτοκαταστροφικό εθνικό σενάριο.

Η 8η Αυγούστου

είναι ένας μήνας… και κάτι πριν από τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, και σχεδόν ένας χρόνος πριν από το καλοκαίρι του 2014, τότε που σύμφωνα με όλους τους διεθνείς αναλυτές αλλά και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή τον δανειστή της Ελλάδας με τη μεγαλύτερη ρευστότητα και δυνατότητα μετρητών, η Αθήνα θα βρεθεί ενώπιον δημοσιονομικού θέματος. Για “κενό”, βλέπουμε.

Μέχρι τότε, η Ελλάδα θα μπορεί να έχει κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματά της για να επιστρέψει στις αγορές, δηλαδή να διορθώσει τη βίαιη έξοδό της στις αρχές του 2010, ως βαρύ τίμημα της ολέθριας στρατηγικής της τότε κυβέρνησης περί “Τιτανικού”, “διεφθαρμένης χώρας” και “περίστροφου στο τραπέζι”.

Το παράθυρο των σχεδιασμών λοιπόν άνοιξε ήδη. Με την επιλογή του “κουρέματος” του χρέους να είναι ίσως η μόνη συνεπής σταθερά, όσο κι αν, για αποκλειστικά επικοινωνιακούς και προεκλογικούς λόγους, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και όσοι άλλοι Γερμανοί πολιτικοί… μετρούν, ξορκίζουν και διαψεύδουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν πρόσθετη χρηστική αξία όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη “Bild”. Δηλαδή όσα αφήνει να εννοηθεί, ο ισχυρότερος πολιτικός στη σημερινή Ευρώπη, υπό την έννοια ότι εκείνος σκέφτεται, χαράσσει και καθαρογράφει στο χαρτί τη στρατηγική που αναλαμβάνει στη συνέχεια να υλοποιήσει και να επιβάλλει η Άνγκελα Μέρκελ.

“Το “κούρεμα” της Ελλάδας ήταν μοναδικό γεγονός. Ο δρόμος για την ανάκαμψη για χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα περνάει μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις και δομικές αλλαγές.

Αν υπάρξει νέο “κούρεμα” στην Ελλάδα, κανένας επενδυτής δεν θα θέλει στη συνέχεια να αγοράζει ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα.

Έχουμε συμφωνήσει από το 2012 κιόλας, να εξετάσοτμε το ενδεχόμενο νέας στήριξης της Ελλάδας, όταν το πρόγραμμα εκπνεύσει στο τέλος του 2014″, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με την παρέμβασή του, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει:

- Ότι η Ευρώπη δεν θα εγκαταλείψει την Ελλάδα, και αν η χώρα μας δεν επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, θα υπάρξει ένα νέο Μνημόνιο για τη χρηματοδοτική στήριξή της.

- Ότι το “κούρεμα”… θα γίνει. Επειδή τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών, που όπως σωστά λέει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεν θα αγοράζει κανείς επενδυτής, θα τα αγοράζει η… Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κάτι βέβαια που θα προϋποθέτει ότι η Φρανκφούρτη θα αρχίσει (επιτέλους) να τυπώνει ευρώ…

Keywords
Τυχαία Θέματα