Σόιμπλε: Δεν μπορεί να συντομεύσει ο (δύσκολος) δρόμος των Ελλήνων

Ημέρα που κρίνεται η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θεωρείται από τους παρατηρητές η σημερινή, αφού διεξάγονται δύο αμφιλεγόμενες ψηφοφορίες: Το πρώτο θέμα αφορά στην έγκριση του πακέτου για την Κύπρο, στο οποίο ανθίστανται αρκετά μέλη της κυβέρνησης, και το δεύτερο στην ψηφοφορία επί νομοσχεδίου της αντιπολίτευσης για την υιοθέτηση κατώτατου ορίου συμμετοχής γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών που είναι εισηγμένες

στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Και για το δεύτερο αυτό θέμα, υπάρχουν ενδοκυβερνητικές φωνές, ιδίως από γυναίκες βουλευτές, που βλέπουν θετικά την προωθούμενη ρύθμιση.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schäuble, ο οποίος δεν παρέλειψε να καλέσει τον γερμανικό λαό να αφιερώσει σκέψεις στους λαούς, ανάμεσά τους στους Έλληνες, που περνούν δύσκολες ώρες. O Schäuble υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», απαίτησε, όμως, έναν καλύτερο έλεγχο, πιο αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις και κυρώσεις που προλαβαίνουν το κακό στη ρίζα του. Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για έναν λειτουργικό μηχανισμό σταθερότητας, ώστε να παρέχεται χρόνος στα σε κρίση ευρισκόμενα κράτη, ώστε να προχωρούν στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Ως προς τον τραπεζικό τομέα, έχει δρομολογηθεί η τραπεζική εποπτεία.

«Έχουμε προχωρήσει καλά, θα πρέπει να το λάβει αυτό κανείς υπόψη του. Σημειώνονται επιτυχίες σε χώρες που βρίσκονται σε κρίση. Είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε ο Γερμανός υπουργός εν μέσω χειροκροτημάτων.

Όσον αφορά στο κύριο θέμα της τοποθέτησής του, την Κύπρο, ο Schäuble ισχυρίσθηκε ότι η κρίση σταθεροποιήθηκε βήμα – βήμα:

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, αλλά θα πρέπει να προχωρούμε μπροστά βήμα – βήμα», τόνισε, προσθέτοντας ότι η νομισματική ένωση θα πρέπει να μετατραπεί σε ένωση σταθερότητας.

«Σε αυτόν τον δρόμο είναι απαραίτητο να βοηθήσουμε την Κύπρο. Αυτό είναι το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης. Θα πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο τα προβλήματα στην Κύπρο να γίνουν προβλήματα της ευρωζώνης», είπε και πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι σε δραματική κατάσταση, αφού έχει εδώ και χρόνια χάσει κάθε πρόσβαση στις αγορές.

Διαψεύδοντας στην ουσία προηγούμενες δηλώσεις του που αμφισβητούσαν την ύπαρξη συστημικού κινδύνου από την Μεγαλόνησο, ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής οικονομίας υποστήριξε ότι από την Κύπρο μπορεί να προκύψει το ενδεχόμενο μόλυνσης και άλλων οικονομιών, ενώ στη συνέχεια προχώρησε στη λεπτομερή επεξήγηση του κυπριακού πακέτου.

Ακόμα, ως προς την αμφιλεγόμενη συμμετοχή των τραπεζικών καταθετών στην διάσωση των κυπριακών τραπεζών, ο Schäuble την υπερασπίστηκε, λέγοντας ότι χωρίς την συνδρομή τους δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί η βιωσιμότητα του προγράμματος και επανέλαβε τη νοηματική και ουσιαστική μορφή που θα πρέπει, κατ’ αυτόν, να έχουν οι διασώσεις τραπεζών: Την ευθύνη θα αναλαμβάνουν αρχικά οι ιδιοκτήτες, μετά οι χορηγοί δανειακών κεφαλαίων, μετά οι καταθέτες, εν συνεχεία το κράτος και στο τέλος μόνο η διεθνής κοινότητα.

Επιπλέον, ζήτησε την παράταση της αποπληρωμής των δανείων από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι τα χρήματα στην Λευκωσία θα φθάσουν τον Μάιο.

Τέλος, προχώρησε και σε μια γενικότερη παρατήρηση, ενώ τοποθετήθηκε και για τη σημασία του ενιαίου νομίσματος:

«Ακριβώς στην χώρα μας, όπου δεν νιώθουμε στην καθημερινότητά μας τόσο έντονα την ευρωκρίση, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας: Οι άνθρωποι στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα περνούν δύσκολες ώρες. Δεν υπάρχει βιώσιμη συντόμευση αυτού του δρόμου. Αλλά για τους πληγέντες είναι δύσκολα», είπε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανεργία των νέων. Όσον αφορά το ευρώ, τόνισε ότι η εξασφάλιση της επιβίωσής του είναι συνώνυμη για την Γερμανία με την διατήρηση της ευημερίας της.

Keywords
Τυχαία Θέματα