Στη ρύθμιση οφειλών οι ελπίδες για τα έσοδα

(Photo: Eurokinissi)

Στην ψήφιση και την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης οφειλών σε εφορίες και Ταμεία, εναποθέτει τις ελπίδες του το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να καλυφθεί η “τρύπα” των εσόδων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του έτους, καλύπτοντας έτσι μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού που εντόπισε και η Τρόικα.

Η βασική πρόβλεψη της ρύθμισης είναι ότι οφειλές άνω των 5.000 ευρώ μπορούν εξοφληθούν έως και

σε 48 δόσεις, ενώ ειδικά όσον αφορά στις μικρότερες οφειλές ή στις περιπτώσεις πραγματικής οικονομικής αδυναμίας, ο αριθμός των δόσεων θα είναι απεριόριστος. Σε κάθε περίπτωση, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μονάδων του υπουργείου Οικονομικών παραμένουν οι 7.270 οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Αυτό που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η υστέρηση των εσόδων οφείλεται κυρίως στη συρρίκνωση της κατανάλωσης, κάτι που σημαίνει ότι τα περιθώρια βελτίωσης αυτής της εικόνας είναι μάλλον περιορισμένα, εάν δεν αντληθούν έσοδα από το κυνήγι της φοροδιαφυγής και των μεγαλοοφειλετών, όπως επίσης εάν δεν φανούν τα πρώτα έστω ισχνά σημάδια ανάκαμψης.

Επί του παρόντος, τα έσοδα του ΦΠΑ καταγράφουν υστέρηση 6% έναντι του στόχου και ειδικότερα του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών κατά 18,4% και του καπνού κατά 20,6%. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η “βουτιά” των φόρων κατανάλωσης καθώς έφτασε στο 15,6% και ειδικότερα των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης των καυσίμων στο 5%, του καπνού και των λοιπών προϊόντων στο 19,8%.

Με τη στρατηγική του υπουργείου Οικονομικών να εστιάζεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάση θυσία στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα περαιτέρω μείωσης του Χρέους, αναζητούνται τα αντίδοτα στους έως τώρα χαμηλούς ρυθμούς των εσόδων.

Στόχος του 12μήνου είναι η είσπραξη 3,727 δισ ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου στο σκέλος των εσόδων, ωστόσο στους τρεις πρώτους μήνες οι εισπράξεις ήταν 3,273 δισ ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα το άνοιγμα “τρύπας” στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ως αντίδοτο εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσει κατ’ αρχήν η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα αλλά και οι κατασχέσεις σε όσους δεν υπαχθούν στη ρύθμιση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Επιπλέον, με την ενίσχυση των Ελεγκτικών Μονάδων με 2.000 ελεγκτές, σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο για τη φοροδιαφυγή, εκτιμάται ότι μπορούν να αντληθούν τα πρώτα έσοδα από τη γκρίζα ζώνη της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα