Στο εδώλιο ο Άκης. Ή… το ΠΑΣΟΚ;

Οι κάμερες ανοίγουν, και ο φωτογραφικός φακός εστιάζει στο πρόσωπο ενός πολιτικού που σημάδεψε με τη διαδρομή του την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, και βρέθηκε μισή ανάσα από το να την κυβερνήσει.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος κάθεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστεί για την υπόθεση με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος,

και τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέσω των οποίων η Δικαιοσύνη θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει ότι εισέπραξε μίζες.

Μαζί του θα είναι άλλα 19 άτομα. Κανένας όμως άλλος πολιτικός. Η δίκη που ξεκινάει σήμερα, θα μπορούσε να αποτελέσει την ιστορική δίκη του ΠΑΣΟΚ, για ένα κάθε άλλο παρά κολακευτικό αποτύπωμα που άφησε το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στο ιστορικό dna της χώρας. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, που θα μπορούσαν να είναι τα χρόνια της μεγάλης ευκαιρίας της Ελλάδας να μετεξελιχθεί σε σύγχρονη χώρα, αποδείχτηκαν ωστόσο τα χρόνια του… πλιάτσικού. “Η λεηλασία της Ελλάδας”, για να θυμηθούμε το επικό πρωτοσέλιδο του περιοδικού “Time” το 1989, τότε που ο Γιώργος Κοσκωτάς απειλούσε να πάρει μαζί του τον Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Απειλούσε…

Η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου φορτίζει εκ των πραγμάτων αρνητικά το κλίμα για το ΠΑΣΟΚ. Ένα ΠΑΣΟΚ σκιά του άλλοτε κραταιού εαυτού του, καθώς όσοι δεν… μετακόμισαν στην Κουμουνδούρου και τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά βίας συνθέτουν την τέταρτη πολιτική δύναμη του τόπου. Κάτω απη Χρυσή Αυγή, οριακά πάνω από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το ΚΚΕ και τη Δημοκρατική Αριστερά.

Όσο κι αν το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει αποκηρύξει τον Άκη Τσοχατζόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον ακόμη κα “ντροπή”, η κοινωνία δυσπιστεί και μάλλον εξανίσταται. Γιατί ο Άκης Τσοχατζόπουλος δεν αποτελεί “χθεσινό” στο ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε μέρος του διευθυντηρίου του Κινήματος γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου, και στη συνέχεια ο αντίπαλος πόλος του Κώστα Σημίτη, από το 1974 μέχρι και τουλάχιστον το 2004.

Σύνολο ετών… 30. Ακόμη και στη συνέχεια όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν τον αποκήρυξε, παρά μόνο πολύ πρόσφατα. Εύλογα λοιπόν, απορεί κανείς: Πότε ακριβώς… κατάλαβε το ΠΑΣΟΚ τον Άκη; Και αν πράγματι χρειάστηκε περισσότερες από τρεις δεκαετίες για να καταλήξει στο “σωστό” συμπέρασμα, πόσο σοβαρά μπορεί πλέον η Ελλάδα να αντιμετωπίζει ένα τέτοιο, πρώην κόμμα εξουσίας;

Keywords
Τυχαία Θέματα