Στουρνάρας: Υπάρχουν δικλείδες για τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ

«Στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπονται σημαντικές δικλείδες για τον έλεγχο που ασκεί η Βουλή στο ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα στο διορισμό των μελών της Διοίκησής του, στις οικονομικές καταστάσεις του και γενικότερα στην αποτελεσματική και αποδοτική εκτέλεση του έργου με το οποίο είναι επιφορτισμένο».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα,

που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με την οποία καταγγέλλεται ότι η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ προσβάλλει διεθνείς συμβάσεις και συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητείται να καταργηθεί με νόμο. Με την αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννη Δραγασάκη, ζητείται επίσης αντί του ΤΑΙΠΕΔ, η κυβέρνηση να αποφασίζει για την κάθε αποκρατικοποίηση, αφού συμβουλεύεται ορισμένα συμβουλευτικά όργανα και η τελική έγκριση να δίνεται από τη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών στην απάντησή του αναφέρει ότι ο ρόλος και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ συνίσταται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τρόπο που θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους και θα δημιουργεί τις βάσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας. Θυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Προσαρμογής.

Σύμφωνα με την αναφορά του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου, «το κράτος θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το ίδιο αποδοτικότερα την περιουσία του για τη βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης και όχι μόνο να ξεπουλάει τα φιλέτα του σε Έλληνες ή αλλοδαπούς και προς εξόφληση του εξωτερικού χρέους». Καταγγέλλεται επίσης ότι εκποιούνται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, όπως όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, οι σιδηρόδρομοι, τα ελληνικά αμυντικά συστήματα κ.α., πολλές κοινωφελείς επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το νερό, οι συγκοινωνίες, το ηλεκτρικό ρεύμα, εκτάσεις που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις προστασίας της φύσης και εκτάσεις που περιλαμβάνουν αρχαιολογικές ζώνες και ευρήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα