Τα μυρμήγκια είναι πιο αποδοτικά από τη… Google στην προώθηση δεδομένων

Η αφοσίωση και η επιμονή του εργάτη μυρμηγκιού που εργάζεται όλο το καλοκαίρι για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το χειμώνα έχει εξυμνηθεί ήδη από τον Αίσωπο.

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι τα μυρμήγκια δεν ευημερούν μόνο λόγω της εργατικότητάς τους και των θυσιών για το σύνολο. Η επιτυχία τους οφείλεται επίσης στην ικανότητά τους να προωθούν πληροφορίες

πιο αποτελεσματικά κι από τη Google στην ημερήσια αναζήτηση φαγητού, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια σημαντική, συμπεριφοριστική μελέτη χρησιμοποίησε ένα σύνθετο υπολογιστικό μοντέλο για να αποκαλύψει το πώς τα μυρμήγκια βάζουν σε τάξη το χάος δημιουργώντας ‘εξαιρετικά περίπλοκα δίκτυα’ για τη διακυβέρνησή τους.

Το αποτέλεσμα; Τα μυρμήγκια όχι μόνο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά σ’ αυτό που κάνουν, αλλά έχουν και την ικανότητα να αναπτύσσουν ιδιοφυής στρατηγικές για να χωρίσουν την αποικία σε μυρμήγκια ‘ιχνηλάτες’ και ‘συλλέκτες’.

Η γερμανο-κινεζική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences” εντόπισε ότι ενώ οι ‘ιχνηλάτες’ φαίνονται να πραγματοποιούν κινήσεις χωρίς στόχο, στην πραγματικότητα αφήνουν πίσω τους ένα ‘μονοπάτι’ φερορμονών για να βοηθήσουν τους επερχόμενους ‘συλλέκτες’ να κατατάξουν σε προτεραιότητα και να ελαχιστοποιήσουν τα ταξίδια τους προς τις πηγές τροφής σε περιοχές γύρω από την αποικία.

Καθώς το ταξίδι επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, η διαδικασία οδηγεί σε ένα συντομότερο ‘μονοπάτι’, εξοικονομώντας χρόνο και ενέργεια για την αποικία.

“Ενώ ένα μυρμήγκι μόνο του μπορεί να φαίνεται ότι τριγυρίζει τυχαία εδώ κι εκεί, πολύ σύντομα αυτό μετατρέπεται σε μία πολύ οργανωμένη γραμμή ‘συλλεκτών’ που οδηγούνται στην εύρεση τροφής” λέει ο εις εκ των συγγραφέων Καθ. Jurgen Kurths και προσθέτει “Η μετάβαση από το χάος στην οργάνωση είναι ένας ιδιαίτερος μηχανισμός και θα έλεγα ότι η μαθησιακή στρατηγική σ’ αυτό είναι πιο αξιόπιστη και περίπλοκη από μια αναζήτηση στο Google. Αυτά τα έντομα μπορούν πιο αποτελεσματικά να προωθήσουν πληροφορίες για το περιβάλλον τους”

Αν και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα γηραιότερα μέλη της αποικίας προορίζονταν για τις πιο ‘επικίνδυνες’ περιοχές αναζήτησης ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα πιο νέα και παραγωγικά, η παρούσα έρευνα έδειξε ότι αντίθετα τα γηραιότερα μυρμήγκια εκτιμώνται για την αυξημένη τους γνώση πάνω στο περιβάλλον της φωλιάς.

Σύμφωνα με τον Καθ. Kurths, το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη – το οποίο μετέτρεψε γνωστές συμπεριφοριστικές διαδικασίες των μυρμηγκιών σε εξισώσεις και αλγόριθμους – είναι εφαρμόσιμο εξίσου και σε άλλα ζώα με αποικιακά ένστικτα, όπως τα άλμπατρος.

Η έρευνα αυτή ήρθε μια βδομάδα μετά την αποκάλυψη των ικανοτήτων των μυρμηγκιών να χτίζουν σταθερές σήραγγες σε περιοχές με χαλαρή άμμο από το Γεωργιανό Institute of Technology. Μια ανακάλυψη που θα βοηθήσει στην κατασκευή νέας γενιάς ρομπότ αναζήτησης και διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα