Τα παιδιά πληρώνουν τον λογαριασμό της λιτότητας

Οι πολιτικές λιτότητας στις πλούσιες χώρες τιμωρούν τα παιδιά, υπογραμμίζει η UNICEF στην ετήσια έκθεση της για την κατάσταση των παιδιών στις ανεπτυγμένες οικονομίες, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Πολλές κυβερνήσεις εξηγούν ότι πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα του χρέους για να μην αφήσουν αυτό το φορτίο στις μελλοντικές γενιές», επισήμανε ο Κρις ντε Νεμπούρ, ο οποίος διευθύνει το κέντρο πολιτικής και κοινωνικής έρευνας της UNICEF. Όμως, όταν αυτή η λιτότητα

πλήττει την εκπαίδευση ή τις φτωχές οικογένειες, «τα παιδιά είναι αυτά που πληρώνουν τώρα το λογαριασμό», υπογράμμισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Η έκθεση της UNICEF εξετάζει τις αλλαγές στις συνθήκες ζωής των παιδιών κατά τη δεκαετία 2000-2010 σε 29 χώρες, με κριτήρια τη σχολική επιτυχία, τα ποσοστά γεννήσεων μεταξύ των εφήβων, τα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας, την κατανάλωση καπνού, οινοπνευματωδών και ναρκωτικών. Η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Φινλανδία και η Σουηδία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, η Γαλλία είναι στη 10η θέση πίσω από την Ελβετία, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την 26η θέση και η Ρουμανία την 29η.

Ο Κρις ντε Νεμπούρ, επίσης ειδικός του Ταμείου του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση και την Παιδική Ηλικία, εξήγησε πως τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας έχουν ήδη αυξηθεί σε πολλές από τις χώρες αυτές. «Το χειρότερο είναι να μειώσετε τις επενδύσεις σας σ’ αυτή τη γενιά, διατρέχετε τότε τον κίνδυνο να κάνετε τα παιδιά να πληρώσουν και τώρα και στο μέλλον», σημείωσε.

Ο ίδιος έφερε ως παράδειγμα τη Βρετανία, η οποία ήταν 21η σε μια παρόμοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007 και αφορούσε 21 χώρες, αλλά σήμερα βρίσκεται στη 16η θέση αφού εργάσθηκε πολύ για να βελτιώσει την κατάσταση για τα παιδιά της.

Όσον αφορά στην κατάσταση των παιδιών στις ΗΠΑ, η έκθεση επισημαίνει ότι ένα παιδί στα τέσσερα ζει σε οικογένεια το εισόδημα της οποίας είναι χαμηλότερο από το μέσο , ενώ στην ΕΕ η αναλογία αυτή είναι ένα στα δέκα.

Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν εξαιρετικά συστήματα εκπαίδευσης και υγείας, όμως «δεν έχουν όλοι πρόσβαση σ’ αυτά». «Πρέπει να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να προστατεύσουν τα παιδιά τους», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα