Τι έγραψε ο Κουίκ στον Αρβανιτόπουλο για τις μετεγγραφές φοιτητών

Ο βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, με μια σειρά από επισημάνεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών.

Το κείμενο της επιστολής του Τέρενς Κουίκ προς τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,

έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Με βάση τις διατάξεις του Ν.4115/2013 άρθρο 34 παράγραφος 19α, διαπιστώνονται κραυγαλέες αντινομίες στο ζήτημα της μετεγγραφής φοιτητών.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να γίνει αίτηση μετεγγραφής είναι η ισχύς και μόνο του οικονομικού κριτηρίου και κατά τις ελλιπέστατες και εν πολλοίς αυθαίρετες διαβαθμίσεις του που καθορίστηκαν.

Συνεπεία αυτού είναι, υπαρκτές καταστάσεις που υφίστανται και ανατρέπουν εκ βάθρων τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς (π.χ. φοιτητές αδέλφια) να αγνοούνται παντελώς, ενώ το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο τις κάλυπτε και μάλιστα ανεξαρτήτως οικονομικού κριτηρίου.

Το ίδιο επίσης αποτέλεσμα δημιουργεί σε πολλές περιπτώσεις και η κύρια κατάταξη των υπό μετεγγραφή φοιτητών με βάση το οικονομικό κριτήριο και εν συνεχεία την εφαρμογή των υπόλοιπων κριτηρίων αν υπάρχουν ισοβαθμίες.

Ως προς τις κραυγαλέες δε αντινομίες της από το 2013 ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης, αναφέρονται τελείως ενδεικτικά τα εξής :

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΜΙΓΩΣ

Ίδιο οικογενειακό εισόδημα σε ίδιες αριθμητικά οικογένειες, παράγει αντίθετο αποτέλεσμα, ανάλογα με το αν εργάζεται ο ένας ή και οι δύο γονείς (Σε τετραμελή οικογένεια με συνολικό εισόδημα άνω των 30.000,00 ευρώ, ο φοιτητής δεν τεκμαίρει δικαίωμα μετεγγραφής αν εργάζονται και οι δύο γονείς του, ενώ αν ο ένας γονέας είναι άνεργος για τουλάχιστον 10 μήνες τεκμαίρει σχετικό δικαίωμα και αυτό γιατί στην δεύτερη περίπτωση το εισοδηματικό κριτήριο ανέρχεται στα 60.000,00 ευρώ).

Ίδια εισοδηματική αντιμετώπιση (7.500,00 κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα) για τις ολιγομελείς και πολυμελείς οικογένειες (τρίτεκνοι – πολύτεκνοι), παρά την αποδεδειγμένα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση των πολυμελών οικογενειών, που για τον λόγο αυτό μάλιστα έχουν υιοθετηθεί κατά καιρούς πολιτικές οικονομικής ενίσχυσης αυτών.

Εντελώς διαφορετική βάση διαμόρφωσης του οικονομικού κριτηρίου ανάλογα με την κατηγορία εισοδήματος του γονέα (εάν ο γονέας δηλώνει εισόδημα από ατομική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα ή από συμμετοχή σε επιχείρηση, λόγω του ότι οι ασφαλιστικές του εισφορές δηλώνονται σαν δαπάνη στην δήλωση ενώ στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες έχουν ήδη αφαιρεθεί και δηλώνεται το καθαρό εισόδημα, ο εν λόγω γονέας έχει εισοδηματικό μειονέκτημα έναντι του όποιου μισθωτού με ίδιο καθαρό εισόδημα κατά το ποσό των ασφαλιστικών του εισφορών και αυτό ισχύει μέχρι και για το έτος 2012, από εισόδημα που θα δηλωθεί για το έτος 2013 διορθώθηκε αυτή η αντινομία).

ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Υιοθέτηση διαφορετικών οικονομικών κριτηρίων στις μετεγγραφές φοιτητών για κοινωνικές ομάδες που μετέχουν στην ίδια ειδική κατηγορία εισαγωγής φοιτητών στα ΑΕΙ (90% ειδικές περιπτώσεις). Ειδική κατηγορία που εισάγεται στα ΑΕΙ με λιγότερα μόρια έχει το δικαίωμα μετεγγραφής (90% ΕΙΔ. ΠΕΡ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΗΜ-βδ) με κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα 15.000,00 ευρώ, ενώ άλλη ειδική κατηγορία που εισάγεται με περισσότερα μόρια αντιμετωπίζεται με κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα 7.500,00 ευρώ (90% ΕΙΔ. ΠΕΡ. ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΗΜ-βδ).

Ουσιαστικός αποκλεισμός εφαρμογής του κριτηρίου των πολύδυμων τέκνων και των αδελφών φοιτητών, όταν δύο παιδιά της οικογένειας είναι ταυτόχρονα φοιτητές και δεν πληρούται το απλό εισοδηματικό κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος των 7.500,00 ευρώ, πράγμα που ουσιαστικά αποκλείει από την όλη διαδικασία τα πολύδυμα τέκνα, τα αδέλφια ενεργούς φοιτητές, καθώς και τα τέκνα των πολυμελών οικογενειών (τρίτεκνοι – πολύτεκνοι).

Εν όψει της ψήφισης Τρίτη 10/9/2013 τις τροπολογίας για τις μετεγγραφές φοιτητών σχολικού έτους 2013-2014, θεωρώ πως οι παραπάνω κραυγαλέες αντινομίες που ενδεικτικά διατυπώθηκαν θα πρέπει να διορθωθούν, καθ’ ότι πέραν των εμφανών αδικιών και διακρίσεων που δημιουργούν, είναι ξεκάθαρο πως σε κάθε περίπτωση τίθεται πλέον και ζήτημα προφανούς αντισυνταγματικότητας των σχετικών διατάξεων.

Γι’ αυτό λοιπόν και με βάση ηλεκτρονικό μήνυμα του Οικονομολόγου Γιώργου Νίνου, που μου προώθησε η Συντονιστική Επιτροπή Κέρκυρας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, προτείνονται τα εξής :

ΠΡΟΤΑΣΗ 1η : Απάλειψη του οικονομικού κριτηρίου σαν μοναδική και απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής, το δε οικονομικό κριτήριο αφού εξορθολογισθεί, να είναι ένα από τα κριτήρια κατάταξης των δικαιούχων μετεγγραφής.

ΠΡΟΤΑΣΗ 2η : Αν το οικονομικό κριτήριο παραμείνει σαν προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης μετεγγραφής, αυτό να γίνει αφού επανακαθοριστεί ορθολογικά και με βάση τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, να υπαχθούν στην αυξημένη κατηγορία κατά κεφαλήν εισοδήματος (15.000,00 ευρώ σήμερα) οι πολύτεκνοι και οι οικογένειες με αδέλφια ενεργούς φοιτητές, να προστεθεί δε ενδιάμεση εισοδηματική κατηγορία για τις τρίτεκνες οικογένειες με προσαύξηση του βασικού εισοδηματικού κριτηρίου (7.500,00 ευρώ σήμερα) κατά 50%.

Τις εν λόγω προτάσεις τις έχω προωθήσει και στους συναδέλφους του Κινήματος που ανήκουν στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, προκειμένου να τις διαχειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατόν τρόπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα