Το Αφγανιστάν προσδοκά εμπορική συνεργασία με το Ιράν

Η αφγανική κυβέρνηση προσδοκά στο εγγύς μέλλον μια συμφωνία με το Ιράν για χρήση λιμανιού στην ιρανική επικράτεια ώστε να μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές προς Ευρώπη και Ινδία και να μειώσει την χρόνια εξάρτηση των εξαγωγών της από το λιμενικό δίκτυο του γειτονικού Πακιστάν, αναφέρουν σήμερα μιλώντας στο πρακτορείο Reuters πολιτικοί παρατηρητές στην Καμπούλ.

Για μια χώρα που η ίδια δεν έχει έξοδο σε θάλασσα, ευκταίο είναι να μπορεί να λογαριάζει στη χρήση ενός ιρανικού λιμανιού επιδιώκοντας να τονώσει τις εξαγωγές

φρούτων, χαλιών προς Ινδία, διευκρίνισε από την πλευρά της μια πηγή στο υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανιών, στην Καμπούλ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι και το Νέο Δελχί ενδιαφέρεται να αυξήσει τις εξαγωγές του προς το Αφγανιστάν.

Εως σήμερα το Καράτσι (Πακιστάν) είναι το διαμετακομιστικό κέντρο στη δια θαλάσσης εξαγωγή αφγανικών αγαθών, ‘ροή που επηρεάζουν αναμφίβολα οι εντάσεις και τριβές στις σχέσεις της πακιστανικής με την αμερικανική κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν έκλεισε τα σύνορά με το Αφγανιστάν τουλάχιστον δύο φορές τα τελευταία έτη και απέκοψε, έτσι, την δυνατότητα να εφοδιάζονται με εξοπλισμό οι αμερικανοί στρατιώτες στο έδαφος του Αφγανιστάν, ταυτοχρόνως όμως καθήλωσε και όλες τις αφγανικές εξαγωγές.

Την τελευταία φορά, τα μεγάλα φορτηγά με τα αφγανικά αγαθά στα εμπορευματοκιβώτια ακινητοποιήθηκαν στα αφγανικά σύνορα για σχεδόν ένα τρίμηνο, προκαλώντας πρόσθετη ζημιά στην ευάλωτη αφγανική οικονομία. Επιπλέον επρόκειτο για εξαγωγές αυγών,γάλακτος.

Προκλήθηκε υποχρεώση εμπορικής αποζημίωσης, των εταιρειών στις οποίες ανήκουν τα μεγάλα φορτηγά, που τελικώς επιβαρύνθηκαν με 10 εκατομ.δολάρια ΗΠΑ καθώς κρίθηκε ότι τα εμπορευματοκιβώτιά τους μπορούσαν στο ίδιο διάστημα να είχαν χρησιμοποιηθεί σε άλλες ασφαλέστερες μεταφορές φορτίων, ανέφερε η ίδια αφγανική πηγή.

Περαιτέρω τόνισε ότι για το πακιστανικό ρόδι υπάρχει ζήτηση στην Ευρώπη, αλλά και στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι σήμερα, το Αφγανιστάν εξάγει φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, βαθυκίτρινους κρόκους (το σαφράνι) αλλά και περίτεχνα χαλιά, είναι δε υποχρεωμένο λόγω εδαφικής μορφολογίας του να εξαρτάται άπό τις εισαγωγές τροφίμων σε μεγάλη κλίμακα. Η κυβέρνηση στην Καμπούλ δραστηριοποιείται τελευταία με σκοπό να αναμορφωθεί ο γεωργικός τομέας.

Keywords
Τυχαία Θέματα