Το ΔΝΤ ενέκρινε την εκταμίευση 1, 8 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

Το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεδρίασε και αξιολόγησε το ελληνικό πρόγραμμα.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης το ΔΝΤ ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν πως εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, με την παραπάνω εκταμίευση του ΔΝΤ θα έχει χορηγήσει δάνεια

ύψους 8,55 δισ. δολ. στην Ελλάδα.

Η συμφωνία Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού (ΔΠΜ), ύψους περίπου €173 δισεκατομμυρίων, η οποία εγκρίθηκε στις 15 Μαρτίου 2012, αποτελεί μέρος ενός χρηματοδοτικού πακέτου από κοινού με χώρες-μέλη της ζώνης του Ευρώ για ένα διάστημα τεσσάρων ετών. Περιλαμβάνει κατ’ εξαίρεση πρόσβαση σε πόρους του ΔΝΤ που ισοδυναμούν περίπου με το 2.159 τοις εκατό της ποσόστωσης της Ελλάδος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ολοκλήρωσε επίσης σήμερα τις διαβουλεύσεις του 2013 με την Ελλάδα για την έκθεση του άρθρου 4 του Καταστατικού του ΔΝΤ, η οποία εξετάζει τις πολιτικές σε μακροπρόθεσμη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκθεση που παρουσιάστηκε περιλαμβάνει “θετικές επισημάνσεις” για διάφορες πτυχές της ελληνικής οικονομίας, όπως την “πρόοδο” που έχει επιτευχθεί στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη “βελτίωση της ανταγωνιστικότητας” και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται η ανάγκη για περαιτέρω εντατικοποίηση των προσπαθειών για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα