Το πιο πλήρες και καλά διατηρημένο μαμούθ εκτίθεται στο Λονδίνο

Ένα μωρό μαμούθ 42,000 ετών θα εκτίθεται από τον επόμενο μήνα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βρετανίας, για πρώτη φορά σε χώρα της Δυτικής Ευρώπης.

Το μωρό-μαμούθ, που βρέθηκε στη Σιβηρία από έναν βοσκό ταράνδων το 2007, είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα σκύλο και του δόθηκε το όνομα Lubya, όνομα της συζύγου του βοσκού.

Η μικρή ήταν ενός μηνός όταν απεβίωσε και το σώμα της διατηρήθηκε τόσο καλά που τμήματα των βλεφαρίδων της παρέμειναν άθικτα, ενώ βρέθηκαν και υπολείμματα μητρικού γάλακτος στο στομάχι της.

“Όταν πραγματοποιήσαμε την αυτοψία, το σώμα της είχε διατηρηθεί πλήρες,

τόσο που μπορέσαμε να ερευνήσουμε το τελευταίο της γεύμα” αναφέρει η Victoria Herridge, παλαιο-βιολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου “Κατανάλωσε γάλα από τη μητέρα της ενώ εντοπίσαμε και υπολείμματα κοπριάς στο στομάχι της που μάλλον προερχόταν από τη μητέρα. Αυτό είναι κάτι που οι ελέφαντες κάνουν συχνά για να παρέχουν στα μικρά τους με τα απαραίτητα βακτήρια που θα πραγματοποιήσουν την εντερική ζύμωση του γεύματος”

Η Lubya, που στα ρώσικα σημαίνει ‘αγάπη’, εικάζεται ότι σκόνταψε σε βάλτο με θαλασσινό νερό και πνίγηκε στη λάσπη. Η λάσπη αργότερα πάγωσε και διατήρησε το σώμα της μέχρι που βρέθηκε στις όχθες του ποταμού Yuribei στη βορειοδυτική Σιβηρία.

Η Lubya θα εκτίθεται από τις 23 Μαΐου έως τις 7 Σεπτεμβρίου ως μέρος της έκθεσης με τίτλο ‘Μαμούθ: Οι Γίγαντες των Πάγων’. Άλλα είδη που θα δούμε στην έκθεση είναι το μαμούθ-νάνος και το κολομβιανό μαμούθ με χαυλιόδοντες σε σχήμα σπιράλ.

Παρόλο που κάποιοι λάτρεις της ιδέας μπορεί να ελπίζουν ότι το εύρημα έχει διατηρηθεί αρκετά καλά ώστε να επιτρέψει στους επιστήμονες να προχωρήσουν στην κλωνοποίησή του, η Herridge σημειώνει ότι το DNA έχει αλλοιωθεί σημαντικά. Παρά την αντίληψη περί του αντιθέτου, πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι το μόριο του DNA έχει ημι-ζωή μόλις 521 ετών, οπότε η πραγματοποίηση του Jurassic Park προς το παρόν παραμένει μια ουτοπία.

Keywords
Τυχαία Θέματα