Το θέατρο, όπως θα θέλαμε να είναι…

Μετά τη «Δύναμη της Θεατρικής Τρέλας» που απόλαυσε το αθηναϊκό κοινό για δύο ημέρες, σειρά έχει ένα άλλο πρωτοποριακό έργο του Γιαν Φαμπρ. «Αυτό είναι θέατρο όπως θα ελπίζαμε και όπως θα περιμέναμε να είναι», η παράσταση –σταθμός που ανέβασε το 1982 ο ριζοσπαστικός καλλιτέχνης στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να ταράξει το κοινό αλλά και να του δώσει μια διαφορετική οπτική σε σχέση με τον ορισμό του θεάτρου.

Το θέαμα διαρκεί οχτώ ώρες και

αφορά κάποιους εργάτες και μια ημέρα τους στο εργοστάσιο. Οι επαναλαμβανόμενες πράξεις των περφόρμερς είναι και εδώ ο βασικός άξονας, πεζές και καθημερινές δράσεις τις οποίες ο θεατής παρακολουθεί ελεύθερα –μπορεί και πάλι να εισέρχεται στο χώρο και να εξέρχεται από αυτόν όποτε θέλει. Οι «εργαζόμενοι» άλλωστε παραμένουν επί σκηνής και σε “real time” υποτάσσονται για μια ακόμα φορά στο σώμα τους και στα όρια του. Κεριά τοποθετημένα σε χελώνες, παπαγάλοι –όλα τα ζώα είναι αληθινά φυσικά- και γυμνό σε μεγάλες δόσεις –πώς θα μπορούσε να λείπει άλλωστε; Οι ηθοποιοί –χορευτές τραγουδάνε, ιδρώνουν, αλείφονται με αφρό ξυρίσματος, εκτίθενται στο έπακρον, εξαντλούνται.

Ο Φαμπρ, από τον τίτλο κιόλας, εκφράζει την πρόθεση του και το στόχο του. Θέλει να ανατρέψει το θεατρικό κατεστημένο. Στα 24 του χρόνια, τόσο ήταν όταν παρουσίασε για πρώτη φορά το ρηξικέλευθο έργο του, το κατάφερε. Ως προς τη διάρκεια της παράστασης, έχει τοποθετηθεί λέγοντας «ο χρόνος είναι ένα βασικό, αρχιτεκτονικό, δομικό στοιχείο με το οποίο δουλεύω» και συμπληρώνει «φέρνουμε την καθημερινότητα στη σκηνή με διαφορετικό τρόπο. Κάτι που πραγματοποίησα ξεκινώντας την παρουσίαση μιας εργάσιμης μέρας που τη διαδέχονται οι καθημερινές πράξεις. Δε χρησιμοποίησα πλασματικό χρόνο αλλά πραγματικό». Η Ελένη Βαροπούλου έχει πει ότι ο Φαμπρ αντιμετωπίστηκε ως εκφραστής του Οπτικού Θεάτρου, του Συγκεκριμένου Θεάτρου αλλά κι ενός Θεάτρου της Έκστασης. Όχι αδικαιολόγητα. Την Κυριακή και για μία μόνο παράσταση, θα μπορούμε να θαυμάσουμε το έργο που έκανε τρομερή αίσθηση παγκοσμίως 30 χρόνια πριν και που όπως φαίνεται δεν έχει χάσει ακόμα την αξία του. Στο Μέγαρο Μουσικής, στην ίδια αίθουσα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια ανατρεπτική προσέγγιση πάνω στο θέατρο μέσα από το βλέμμα ενός σημαντικού καλλιτέχνη…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το θέατρο,όπως θα θέλαμε να είναι…