Το ΥΠΟΙΚ για το αυτόφωρο σε περίπτωση φοροδιαφυγής

Την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την αυτόφωρη διαδικασία σε περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ ή ΦΚΕ, επικαλείται ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλη Καπερνάρου, για το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων

κράτησης ειδικά για οφειλέτες.

«Εν όψει του αριθμού των αδικημάτων φοροδιαφυγής, πρόδηλη παρίσταται η αναγκαιότητα ιεραρχήσεως και ταξινομήσεως κατά το οικονομικό τους μέγεθος, προηγουμένων πάντοτε των κακουργηματικών πράξεων μεγάλου αντικειμένου» αναφέρει, στην απάντησή του, ο κ. Μαυραγάνης.

Επισημαίνει, παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία έχει διατυπωθεί σε εγκύκλιο προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και δι΄ αυτών προς τους Διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών του Κράτους, η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι απολύτως επιβεβλημένη στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το ύψος του διακρατηθέντος ποσού ΦΠΑ, ΦΚΕ κλπ υπερβαίνει σε ετήσια βάση το ποσό των 75.000 ευρώ, πέραν του οποίου η πράξη καθίσταται κακούργημα, ή το ύψος του βεβαιωμένου χρέους που δεν έχει καταβληθεί υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες παρίσταται η αναγκαιότητα ιεραρχήσεως».

Ο βουλευτής είχε απευθύνει την ερώτηση του σε δύο υπουργεία, το Οικονομικών και το Δικαιοσύνης, ζητώντας να ενημερωθεί η Βουλή αν διερευνάται από την κυβέρνηση η αξιοποίηση στρατοπέδων για οικονομικούς εγκληματίες ήπιας μορφής.

Στον κ. Καπερνάρο έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, διαβιβάζοντας πρακτικά από παλαιότερη συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την οποία ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης είχε ενημερώσει ότι πρόθεση του υπουργείου είναι ο διαχωρισμός των κρατουμένων ήπιας εγκληματικότητας από τους κρατούμενους για βαριά εγκλήματα και γι΄ αυτό αναζητούνται χώροι. Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει το υπουργείο, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Καραγκούνη, είναι και η δημιουργία δομών μέσα στα αγροτικά καταστήματα κράτησης για κρατούμενους ήπιας εγκληματικότητας ή κρατούμενους με ποινές έως δύο έτη και γι΄ αυτούς που έχουν διαπράξει οικονομικά αδικήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα