«Τουφεκιά» της Bundesbank στον «τραπεζικό πόλεμο» ΗΠΑ -ΕΕ

Ο τραπεζικός «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, όπως έγραψαν χθες τα Υστερόγραφα, έχει έντονο γερμανικό υπόβαθρο και βασικό άξονα την Deutsche Bank. Παρέμβαση στην όλη διαμάχη αποφάσισε, λοιπόν, να κάνει ανοιχτά και η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας δια της Αντιπροέδρου της, Sabine Lautenschläger.

Ασυνήθιστα υψηλοί είναι οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ της Fed

και της Bundesbank και αιτία της η μελλοντική ρύθμιση των τραπεζών. Κατά τα σχέδια της πρώτης, οι όροι προς τις αλλοδαπές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ θα αυστηροποιηθούν και βασικό «θύμα» προβλέπεται ότι θα είναι η Deutsche Bank.

Συγκεκριμένα, οι ξένες τράπεζες θα υποχρεωθούν να διατηρούν «κεφάλαιο ασφαλείας» στις ΗΠΑ, ώστε να είναι καλυμμένες σε περίπτωση κρίσεων. Έως τώρα, την εποπτεία και τις σχετικές εγγυήσεις των τραπεζών με διεθνή δραστηριοποίηση έχουν οι χώρες, όπου τα ιδρύματα διατηρούν την έδρα τους. Η …. απειλητική για τις γερμανικές τράπεζες αυτή εξέλιξη σχολιάστηκε από την Sabine Lautenschläger, Αντιπρόεδρο της Bundesbank, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:

«Σε έναν τόσο παγκοσμιοποιημένο χρηματοπιστωτικό κόσμο έχει κανείς μόνο να κερδίσει, όταν υπάρχει ένα παγκόσμια συμφωνημένο ρυθμιστικό πλαίσιο και μια αντίστοιχη συνεργασία των εθνικών εποπτικών Αρχών».

Η Bundesbank θεωρεί, μάλιστα, ότι οι αμερικανικές πρωτοβουλίες μπορούν να επιφέρουν τα αντίθετα από τα ευκταία αποτελέσματα:

«Οι εθνικές ρυθμίσεις οδηγούν σε επανεθνικοποίηση της εποπτείας, με όλες τις δυσμενείς της συνέπειες: Δημιουργούν άνισες συνθήκες ανταγωνισμού και ανοίγουν την πιθανότητα σε ρυθμιστικά αρμπιτράζ, τα οποία εντέλει μπορεί να συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Τα σχέδια της Fed παρουσιάσθηκαν στο τέλος του 2012 και επί του παρόντος οι ενδιαφερόμενοι τρίτοι παρουσιάζουν τις θέσεις τους για την εκκολαπτόμενη νομοθετική παρέμβαση. Μεταξύ άλλων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια του αρμόδιου Κομισάριου Michel Barnier, φρόντισε να ταχθεί με το μέρος της Φρανκφούρτης, απειλώντας τις αμερικανικές τράπεζες με αντίποινα.

Keywords
Τυχαία Θέματα