Τσίπρας: Να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των καταπιεσμένων

Πολιτική προσέγγιση των θεωρητικών επεξεργασιών του Γκράμσι, προσαρμοσμένες στα σημερινά δεδομένα, έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση βιβλίων του Αντόνιο Γκράμσι και του Λουκά Αξελού.

Ο κ. Τσίπρας εξήρε το έργο του ιταλού διανοητή και

ταυτόχρονα υπογράμμισε τη δυνατότητα του κόμματός του να αφομοιώνει αρκετές από τις θεωρητικές επεξεργασίες του ή να αναζητεί λύσεις εντρυφώντας στην φιλοσοφική σκέψη του, σημειώνοντας ότι πολλές από τις επεξεργασίες του Γκράμσι, όπως το ζήτημα της ηγεμονίας ή η ανάλυση για τους οργανικούς διανοούμενους, έχουν ενσωματωθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στο θεωρητικό μας υπόβαθρο και σήμερα τα θεωρούμε σχεδόν a priori κτήμα της θεωρητικής μας ανάλυσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η ουσία της γκραμσιανής ανάλυσης είναι ότι οι παραγωγικές σχέσεις και αυτές δεν είναι τα μοναδικά στοιχεία ερμηνείας των κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων. Οι σχέσεις εξουσίας είναι πολύ πιο σύνθετες και με εξίσου σύνθετο τρόπο σκέψης οφείλουμε να τις αναλύουμε, πρόσθεσε.

Επομένως, συμπλήρωσε, στο ερώτημα κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, ο Γκράμσι προχωράει πιο πέρα από την ανάλυση του Μαρξ θέτοντας το ζήτημα της ηγεμονίας. Δηλαδή, το πώς οι δυνάμεις της κοινωνικής απελευθέρωσης θα συγκροτήσουν ένα ευρύ συνασπισμό, με συνεκτικό στοιχείο την υπεροχή τους σε πολιτικό, ιδεολογικό και ηθικό επίπεδο.

Αυτό, συνέχισε ο κ. Τσίπρας παραπέμποντας στη δράση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα σήμερα, όπου αναζητούμε την μορφή ενός συνασπισμού εξουσίας, ο οποίος θα αναμετρηθεί με το Μνημόνιο και τους συσχετισμούς δύναμης.

Ως προς τις δυνατότητες και τα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μία πολιτική δύναμη με αυτές τις προσεγγίσεις για να αντιμετωπίσει αστικές δυνάμεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Γκράμσι μας μαθαίνει ότι ο αντίπαλος δεν υπερέχει μόνο επειδή ελέγχει τα μέσα παραγωγής, αλλά επειδή ελέγχει τα μυαλά και τις συνειδήσεις των καταπιεσμένων, επειδή μπορεί να χειραγωγεί προς το δικό του συμφέρον τον φόβο, την ανασφάλεια ή ακόμα και την απάθειά τους. Υπό το πρίσμα αυτό, τόνισε, για να νικήσεις και να αποσπάσεις αυτόν τον κόσμο δεν αρκεί να έχεις δίκιο, πρέπει να έχεις την ηγεμονία.

«Ή, με άλλα λόγια, η εμπιστοσύνη των καταπιεσμένων προς εμάς δεν είναι δεδομένη. Αν θέλουμε να νικήσουμε οφείλουμε να την κερδίσουμε», πρόσθεσε.

Ας έχουμε, λοιπόν, πάντα στο νου μας ότι ο ιστορικός ρόλος της Αριστεράς είναι να διευρύνει τους ορίζοντες της κοινωνίας και όχι να τους περιορίζει. Και ότι η απαισιοδοξία της σκέψης, ακόμα και στους πιο μαύρους καιρούς σαν και αυτούς που ζούμε σήμερα, μπορεί να αντισταθμισθεί από την αισιοδοξία της βούλησης και, κυρίως, ότι για να βρεις τη δύναμη να προχωράς συνεχώς παραπέρα και να κατακτάς έδαφος, πρέπει να είσαι εξοπλισμένος όχι μόνο με πείσμα και θέληση, αλλά και με κρίση, ανέφερε τέλος ο κ.Τσίπρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα