Πέρασε με “απώλειες” το πολυνομοσχέδιο

Η καταψήφιση του Γιώργου Παπανδρέου στο άρθρο 2 για τις τράπεζες σημάδεψε την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με την οποία εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο.

Ο Γ. Παπανδρέου

καταψήφισε το άρθρο 2, ενώ ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης δήλωσε παρών.

Ο Βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε παρών στο άρθρο 1 και διαγράφηκε από τη ΝΔ.

Από την ψηφοφορία απουσίασαν οι Γρ. Ψαριανός και Β. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ. Απουσίασαν ακόμη οι Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ) και Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ), που έστειλαν επιστολές ότι θα ψήφιζαν υπέρ, αλλά αυτές δεν προσμετρούνται.

Το άρθρο 1 ψηφίσθηκε με 152 υπέρ, όχι 135, παρών 1.

Το άρθρο 2 με 151 υπέρ, όχι 136 παρών 1.

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή μετά την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Γιάννη Στουρνάρα, που τελικά απορρίφθηκε. Το αποτέλεσμα ήταν να καταθέσει πρόταση μομφής και κατά του Μεϊμαράκη ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε την αποχώρηση της Κ.Ο. του κόμματος από την Ολομέλεια.

Θυμηθείτε το χρονικό της σφοδρής σύγκρουσης στη Βουλή:

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στην ομιλία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα» και τόνισε πως με το πολυνομοσχέδιο «επιχειρείται διπλή εκκαθάριση: Εκκαθάριση στις τράπεζες, εκκαθάριση στα ασφαλιστικά ταμεία. Ολοκληρώνεται το PSI που κατέστρεψε τα ταμεία και χρέωσε τους Έλληνες με 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επεσήμανε: «Η κυβέρνηση ολοκληρώνει με τη χειρότερη διαδικασία την εκχώρηση του τραπεζικού συστήματος, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη διάλυση επαγγελμάτων που είχε αρχίσει από το μνημόνιο του 2010. Τόσο καιρό κρατούσατε κρυφές αυτές τις διατάξεις και προπαγανδίζατε το πλεόνασμα των 450 εκατ. ευρώ , για να το δώσετε μία εβδομάδα πριν τις εκλογές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία καλείται να γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στη συντηρητική παράταξη. Πρόκειται για μια ντροπιαστική συνθηκολόγηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα. Πρόκειται για ένα προεκλογικό δούναι και λαβείν σε βάρος του ελληνικού λαού. Ενώ λέτε θα μοιράσετε το πρωτογενές πλεόνασμα, από την άλλη τσέπη κλέβετε δεκάδες δισ ευρώ από τους φορολογούμενους. Προσπαθείτε να εξαγοράσετε συνειδήσεις δίνοντας μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, ένα επίδομα.

Αφού δεν θα έχετε πια τι άλλο να λεηλατήσετε θα τελειώσει και το μνημόνιο. Το μνημόνιο με εσάς δεν τελειώνει. Το μνημόνιο με εσάς γίνεται καθεστώς. Μονιμοποιείται».

Επίθεση εξαπέλυσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λέγοντας πως είναι «υπεύθυνος για την ανθρωπιστική κρίση και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» και άφησε αιχμές για τους χειρισμούς του Στουρνάρα σχετικά με το θέμα του χρέους.

«Το χρέος είναι η αιτία που οδηγηθήκαμε ως εδώ, είναι η αιτία που μπήκαμε σε ένα σκληρό μνημόνιο. Δεν κάνατε τίποτα για το χρέος και σήμερα έχετε το θράσος να λέτε πως ο κύκλος σας ως υπουργός Οικονομικών έχει κλείσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση και για το δόγμα του αντικομμουνισμού, όπως εκφράστηκε από τον Παναγιώτη Μπαλτάκο, που αποτελεί ανεπίσημη κυβερνητική θεωρία ενώ από τα πυρά του δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Η παραμονή Χατζηδάκη στην κυβέρνηση αποτελεί μείζον ζήτημα ηθικής τάξης».

Σταμάτης: Λαϊκιστής ο Τσίπρας

Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός συζήτησης Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία της άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να απορριφθεί η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε αυτά που υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Αν γίνει αποδεκτή η πρόταση Βενιζέλου θα πρόκειται για πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Θα ακολουθήσει πρόταση μομφής κατά προεδρείου. Πρόκειται για μια κυβέρνηση φοβισμένη ότι ο υπουργός Οικονομικών σε 3 μέρες θα καταψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης «απεδέχθη το αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ για πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα».

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα» με την πρόταση μομφής, είπε.

Από την μεριά της η Παπαρήγα τόνισε :« Ανεξαρτήτως της όποιας σκοπιμότητας αποδίδεται στην πρόταση συμφωνούμε να αρχίσει άμεσα η συζήτηση-Για μας αφορά όλη την κυβέρνηση».

Διαφώνησε ο Κουβέλης με την πρόταση μομφής, ενώ υπέρ είναι η Χρυσή Αυγή.

Βορίδης: Μετατρέπουμε τη ψήφιση του νομοσχεδίου σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Μεϊμαράκης: Να αποφασίσει η Ολομέλεια για την πρόταση μομφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής και κατά του προέδρου της Βουλής, Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Λίγο αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα από την πλευρά του Μεϊμαράκη.

Τι αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής

Το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής περιγράφει τη διαδικασία υποβολής πρότασης δυσπιστίας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται εφόσον κατατεθεί η πρόταση, η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, πράγμα που έγινε όταν ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται άμεσα να ξεκινήσει η συζήτηση.

Σύμφωνα με το 142 διακόπτεται η συζήτηση του νομοσχεδίου και λίγη ώρα μετά, στις πέντε και μισή απόψε, ξεκινά η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που θα ολοκληρωθεί το αργότερο τα μεσάνυχτα της Τρίτης με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Πριν λίγο η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με το νομικό τμήμα της Βουλής προκειμένου να ξεκαθαρίσει αν η συζήτηση μπορεί να ξεκινήσει καθώς με το άρθρο 142 παράγραφος 6 πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης. Τον περασμένο Νοέμβριο (8/11) από τον ΣΥΡΙΖΑ είχε κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης με φόντο τις εξελίξεις στην ΕΡΤ και είχε ως θέμα την οικονομική πολιτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα