Βρέθηκαν 1.500 πίνακες σπουδαίων ζωγράφων που είχαν κατασχεθεί από τους ναζί

Σχεδόν 1.500 πίνακες, μεταξύ των οποίων έργα μεγάλων ζωγράφων όπως οι Πικάσο, Ματίς και Σαγκάλ, οι οποίοι είχαν κατασχεθεί από τους Ναζί ή είχαν πωληθεί από τους Εβραίους όταν αυτοί προσπαθούσαν να γλιτώσουν από το ναζιστικό καθεστώς, βρέθηκαν σε ένα διαμέρισμα στο Μόναχο, στην νότια Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus.

Η εισαγγελία του Άουγκσμπουργκ, στην νότια Γερμανία, που είναι αρμόδια για την υπόθεση αυτή, την οποία επικαλέστηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία αυτή που αποκαλύπτει

το Focus.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το οποίο επισημαίνει ότι πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα, η αξία των έργων αυτών μεγάλων ζωγράφων του 20ου αιώνα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πίνακες των Γερμανών Έμιλ Νόλντε, Φραντς Μαρκ, Μαξ Μπέκμαν και Μαξ Λίμπερμαν, υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Τα έργα αυτά βρέθηκαν αποθηκευμένα στο διαμέρισμα ενός ογδοντάχρονου.

Η γερμανική αστυνομία βρήκε τους πίνακες αυτούς το 2011, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ γνωστό μέχρι τη δημοσίευση αυτού του άρθρου από το περιοδικό Focus.

Σύμφωνα με το “Φόκους”, ο πατέρας του ογδοντάχρονου, που φυλούσε τους πίνακες αυτούς στο διαμέρισμά του, ήταν ένας διάσημος Γερμανός συλλέκτης, ο Χίλντεμπραντ Γκούρλιτ, ο οποίος είχε αγοράσει τους πίνακες τις δεκαετίες του 30 και του 40.

Τα έργα αυτά τα είχαν είτε κατασχέσει οι Ναζί από Εβραίους και τα είχαν στην συνέχεια πουλήσει, είτε είχαν πωληθεί σε χαμηλές τιμές από εβραίους που προσπαθούσαν να γλιτώσουν την ζωή τους από τους Ναζί. Είτε ακόμη είχαν κατασχεθεί από το Τρίτο Ράιχ επειδή θεωρούνταν “εκφυλισμένη τέχνη” –σε αντίθεση με την επίσημη τέχνη που εκτιμούσε ο Χίτλερ– και είχαν πωληθεί επίσης στην συνέχεια από τους Ναζί.

Για σχεδόν πενήντα χρόνια, ο γιος του Γκούρλιτ, ένας μοναχικός άνεργος, φυλούσε τους πίνακες αυτούς σε σκοτεινά δωμάτια του διαμερίσματός του.

Κατά το πέρας των ετών, πούλησε ορισμένους από αυτούς που είχε στην κατοχή του και έζησε με το κέρδος που είχε από τις πωλήσεις αυτές.

Το 2011 η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του υιού Γκούρλιτ, η συμπεριφορά του οποίου ήταν ύποπτη, και βρήκε τους πίνακες αυτούς, καταλήγει το περιοδικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα