«Ξεπεράστηκαν προ πολλού τα όρια της Ελλάδας»

Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία ο Martin Knapp, επικεφαλής του σχεδίου «Ευρωζώνη» του γερμανικού εμποροβιομηχανικού επιμελητηρίου, εκτιμά ότι τα όρια των επιβαρύνσεων για την Ελλάδα έχουν ήδη ξεπεραστεί. Παράλληλα επικρίνει τη χώρα του για το «διδακτικό ύφος» που θεωρεί ότι υιοθετεί έναντι της Ελλάδας.

Ο Knapp, πρώην Διευθυντής του ελληνογερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου και χαρακτηρισθείς από το «Tagesspiegel» ως «ο καλύτερος άνθρωπος

της Merkel στην Ελλάδα», εκφράζει τη σιγουριά ότι στην Ελλάδα παρουσιάζονται σαφείς πρόοδοι. Τα σκληρά μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς και να κλείνουν τις μεγάλες δημοσιονομικές τρύπες. Θεωρεί όμως υψίστης σημασίας την επικέντρωση της προσοχής στην πραγματική – παραγωγική οικονομία γιατί εκεί πιστεύει ότι εδράζεται το ίδιο το θεμέλιο της ύπαρξης του ελληνικού έθνους. Στο παρελθόν γινόταν σχεδόν αποκλειστικά λόγος για τα δημοσιονομικά ή τη διάσωση των τραπεζών, αλλά υποτιμήθηκε ο ρόλος της πραγματικής οικονομίας, που είναι κεντρικός για την Ελλάδα του μέλλοντος. Τώρα θα πρέπει να ενισχυθούν με κάθε τρόπο οι επενδύσεις, ξεκινώντας από την επιστροφή της πίστης στους ίδιους τους Έλληνες επιχειρηματίες, ότι αξίζει τον κόπο να επενδύσουν στις υπάρχουσες εγχώριες εταιρείες. Κατά την άποψή του, αυτός θα πρέπει να είναι ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος στόχος, μιας και η μαζική απώλεια θέσεων εργασίας απαιτείται με κάθε τρόπο να σταματήσει.

Στην ερώτηση τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα σε γερμανικές εταιρείες, η απάντηση του Martin Knapp είναι πρώτα – πρώτα το πολύ καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Οι Έλληνες έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια πολύ στην εκπαίδευση των παιδιών τους και αυτή η εκπαίδευση δεν αξιοποιείται στην παρούσα φάση. Αιτία ήταν το κακό επενδυτικό κλίμα και η γραφειοκρατία, ενώ εκτιμά ότι οι νέες επενδύσεις δεν θα αλλάξουν την κατάσταση άμεσα.

Ο Knapp εκφράζει ακόμα την άποψη ότι τα όρια των Ελλήνων έχουν ξεπεραστεί ήδη και η φτωχοποίησή τους επηρεάζει την όλη ευρωπαϊκή εικόνα. Αυτό θα αναπαρασταθεί και στην σχετική έκθεση της Ε.Ε. που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα. Οι Βρυξέλλες έχουν πάντως ήδη διαγνώσει την άνοδο των εξ αριστερών και εκ δεξιών άκρων, η οποία εκφράστηκε και με τις τελευταίες εκλογές στην Ελλάδα.

Σχολιάζοντας σχετική άποψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, η οποία εκφράστηκε χθες κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του, συμφωνεί μαζί του ότι ο τόνος της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα ήταν κάπως διδακτικός. Κρίνει ότι, παρότι η γαλλική και γερμανική στάση ήταν παρόμοια προς την Ελλάδα, οι Γάλλοι παρέμεναν πολύ πιο δημοφιλείς από τους Γερμανούς. Κι αυτό για το Παρίσι χρησιμοποιούσε πιο ευγενή διπλωματική γλώσσα. Ιδιαίτερα, επικρίνει εκφράσεις όπως «να καταστήσουμε την Ελλάδα παράδειγμα», οι οποίες δεν είθισται στις διεθνείς σχέσεις, μιας και οι Έλληνες είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες, αφού δεν ευθύνονται προσωπικά για τα χρέη του τόπου τους. Κατ’ αντιστοιχία, υπάρχουν και κρατίδια της Γερμανίας που είναι υπερχρεωμένα, αλλά οι πολίτες τους δεν αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας.

Τέλος, ο Knapp επιχειρεί πρόβλεψη για την πορεία της χώρας κατά το 2013. Εκτιμά ότι τα πράγματα για τον λαό δεν θα βελτιωθούν ακόμα. Διακρίνει ανάμεσα στα στατιστικά στοιχεία, που μπορεί να φαίνονται πιο ευνοϊκά και στην κατάσταση για τον πληθυσμό. Και για τον πληθυσμό αυτή είναι πάρα πολύ δύσκολη και θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Το κέντρο βάρος όλων θα πρέπει να είναι κατ΄ αυτόν το να τα βγάλει πέρα ο καθημερινός Έλληνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα