2024: Η μεγαλύτερη εκλογική χρονιά στην ιστορία

Το 2024 θα είναι η χρόνια στην οποία θα ψηφίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία. Συνολικά 4 δισεκατομμύρια ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν κυβερνήσεις που σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία θα δρομολογήσουν μεγάλες αλλαγές και σε κάποιες άλλες σαν τη Ρωσία απλά θα επιβεβαιώσουν το προϋπάρχον status quo.

Για χώρες όπως η Ινδία ή οι ΗΠΑ, που σύμφωνα με το Economist

Intelligence Unit (EIU)του Economist Group οι εκλογές έχουν επίσης σημασία και αντίκτυπο, αφού μπορεί να είναι ελεύθερες και δίκαιες, ωστόσο συγκεκριμένες πτυχές της δημοκρατίας τους, όπως η συμμετοχή ή η διακυβέρνηση παρουσιάζουν αδυναμίες. Άλλες χώρες όπως η Βραζιλία και η Τουρκία, μπορεί να μην διεξάγουν γενικές εκλογές το 2024, ωστόσο θα έχουν τοπικές ή δημοτικές αναμετρήσεις στις οποίες θα συμμετάσχει το σύνολο των πολιτών τους και θα αποτελέσουν βαρόμετρο για τις εκλογές των επόμενων ετών.

Η χρονιά με τις περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις

Συνολικά, το 2024 κερδίζει τον τίτλο της περισσότερο εκλογικής χρονιάς, αφού σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό 76 χώρες έχουν προγραμματίσει αναμετρήσεις μέσα στο επόμενο 12μηνο. Από τις 71, που χαρακτηρίζονται δημοκρατικές κατά τον σχετικό δείκτη του EIU, οι 43 θα έχουν πλήρως ελεύθερες και δίκαιες ψηφοφορίες, 27 εκ των οποίων είναι τα μέλη της ΕΕ, ενώ οι άλλες 28 δεν πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για μια δημοκρατική ψηφοφορία. Επιπλέον, 8 από τις 10 πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου (το Μπαγκλαντές, η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία, το Μεξικό, το Πακιστάν, η Ρωσία και οι ΗΠΑ) θα πραγματοποιήσουν εκλογές μέσα το 2024, στις μισές εκ των οποίων αναμετρήσεις πιστεύεται ότι δεν θα είναι ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες, καθώς μεταξύ πολλών προϋποθέσεων δημοκρατίας θα απουσιάζει και η ελευθερία του λόγου.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Τζο Μπάιντεν του Δημοκρατικού κόμματος θα παλέψει για την επανεκλογή του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου

Η Βραζιλία, η Ινδία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ, που σύμφωνα με το EIU ανήκουν στις «ελαττωματικές δημοκρατίες», πραγματοποιούν εκλογές ελεύθερες και δίκαιες με δυνατότητα μεγάλων αλλαγών την επόμενη μέρα, ωστόσο τα πολιτικά τους συστήματα χαρακτηρίζονται από σοβαρές αδυναμίες. Για του λόγου το ασφαλές τον Φεβρουάριο στην Ινδονησία, την πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας, το κεντροαριστερό PDI-P εκτιμάται ότι θα κερδίσει τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ενώ στην Ινδία τον Μάιο το κυβερνών BJP του Ναρέντρα Μόντι, το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στον κόσμο με περισσότερα από 180 εκατομμύρια μέλη, είναι πιθανό να κερδίσει παρά το αυξανόμενο κλίμα εναντίον του.

Από τη Βραζιλία μέχρι τις ΗΠΑ

Στη Βραζιλία πάλι τον Οκτώβριο οι δημοτικές εκλογές θα αποκαλύψουν αν το αριστερό Εργατικό Κόμμα του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα μπορεί να κερδίσει το δεξιό Φιλελεύθερο Κόμμα που κυριαρχεί στο Κογκρέσο και υποστηρίζεται από τον προκάτοχο Λούλα, τον Ζαΐρ Μπολσονάρου. Ακολούθως τον Νοέμβριο οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ θα εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρό τους, καθώς και ολόκληρη τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις πέντε πτυχές της δημοκρατίας που προσμετρά το EIU -εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτική κουλτούρα και πολιτικές ελευθερίες- η χαμηλότερη βαθμολογία της Αμερικής είναι για την πολιτική κουλτούρα. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μέχρι σήμερα ο Τζο Μπάιντεν του Δημοκρατικού κόμματος θα παλέψει για την επανεκλογή του απέναντι στο Ντόναλντ Τραμπ του Ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου σε μια επανάληψη της μονομαχίας του 2020.

Δεν είναι όμως μόνο οι μεγαλύτερες εκλογές που θα προσελκύσουν την προσοχή του κόσμου. Απόδειξη αυτού είναι ότι η ψηφοφορία στην Ταϊβάν τον Ιανουάριο θα διαμορφώσει τις σχέσεις του νησιού με την Κίνα σε μια κρίσιμη στιγμή για τις φιλοδοξίες του νησιού στο οποίο ζουν 24 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα, που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του νησιωτικού μερικώς αναγνωρισμένου να διατηρεί τον έλεγχο της προεδρίας και του νομοθετικού σώματος. Όσον αφορά την Αφρική στην οποία θα ψηφίσουν 18 χώρες μέσα στο 2024, η μεγαλύτερη αναμέτρηση θα είναι αυτή στη Νότια Αφρική, όπου ζουν περισσότερα από 60 εκατομμύρια άτομα και εξαιτίας της κατακερματισμένης αντιπολίτευσης που μαστίζεται από σκάνδαλα διαφθοράς το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα κερδίσει και πάλι.

Επειδή πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν την εισροή των μεταναστών ως απειλή, αρκετοί αναλυτές φοβούνται την μετακίνηση του Κοινοβουλίου προς τα δεξιά

Τι θα γίνει στην Ευρώπη

Όσον αφορά τέλος την Ευρώπη, στην οποία θα ψηφίσουν συνολικά 37 χώρες, εκτιμάται ότι οι σημαντικότατες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο θα επικεντρωθούν και θα καθοριστούν από το καυτό ζήτημα της μετανάστευσης. Η ΕΕ υπολογίζεται ότι θα δεχτεί φέτος πάνω από 1 εκατ. αιτήσεις ασύλου, τις περισσότερες από την εποχή της μεταναστευτικής κρίσης το 2015-16. Με δεδομένο ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί και ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν την εισροή των μεταναστών στα εδάφη τους ως απειλή, παρά την αυξανόμενη έλλειψη εργαζομένων, αρκετοί αναλυτές φοβούνται την μετακίνηση του Κοινοβουλίου προς τα δεξιά.

Μέσα σε όλα προεδρικές εκλογές το 2024 θα γίνουν και στην Ουκρανία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να μην έχει αποκλείσει τη διεκδίκηση της επανεκλογής του σε συνθήκες πολέμου, που αυτόματα σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες από τη στιγμή που τμήματα της χώρας είναι υπό κατοχή και εκατομμύρια Ουκρανοί παραμένουν εκτοπισμένοι από τα σπίτια τους, σημειώνει ο Economist .

Keywords
Τυχαία Θέματα