7+1 τρόποι να φέρουμε αρμονία στο σπίτι μας

Μπορεί ο Αύγουστος να έχει γίνει συνώνυμο των θερινών διακοπών, όμως δεν είναι πολλά τα χρόνια που η ελληνική επαρχία, αμιγώς αγροτική, δεν «έπαιρνε άδεια». Αντιθέτως συνέχιζε με ζέση τις εργασίες στα κτήματα και τις καλλιέργειες (καπνά, σιτηρά, οπωροκηπευτικά) και προετοιμαζόταν για την αποθήκευση της ετήσιας συγκομιδής των αγαθών της για τον χειμώνα που θα ερχόταν.

Και με ένα επιπλέον μέλημα οι άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου: φρόντιζαν να κάνουν τις απαραίτητες «τελετουργίες» , προκειμένου να είναι έτοιμοι για τον

εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, το Πάσχα του καλοκαιριού. Καθάριζαν τους κήπους του, άσπριζαν τα πεζούλια, έβαφαν τις γλάστρες, νοικοκύρευαν, περιμένοντας και τη φθινοπωρινή αναδίπλωση στην εστία.

Στα αστικά κέντρα απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τον κύκλο της ζωής, την εναλλαγή των εποχών, περιμένουμε πώς και πώς να φύγουμε για πιο εξοχικές περιοχές, ωστόσο δεν είναι όλοι οι τυχεροί που θα μπορέσουν αποδράσουν. Αυτοί που μένουν, ακολουθούν με τον δικό τους ιδιότυπο τρόπο την προετοιμασία τουλάχιστον του σπιτιού και του κήπου τους. Άλλωστε πολλοί είναι αυτοί που θα κατευθυνθούν για πρώτη φορά προς τις μεγάλες πόλεις για να τις κατοικήσουν: οι πρωτοετείς φοιτητές. Παρατηρούμε λοιπόν έναν «οργασμό» οικοδομικών και ανακατασκευαστικών εργασιών στις πόλεις και στην πρωτεύουσα της χώρας στις ατομικές ιδιοκτησίες.

Η αναπόφευκτη αλλαγή

Η αλλαγή συντελείται εν τη απουσία των πολλών. Βλέπουμε τους κάδους των δήμων να γεμίζουν, σπίτια να φρεσκάρονται, να συντηρούνται, να αλλάζουν όψη και φυσικά ατμόσφαιρα. Οι λαοί της Ανατολής έχουν ολόκληρες φιλοσοφίες δομήσει, πολύπλοκες, με βάθος, γι’ αυτή τη διαδικασία της αλλαγής. Ακόμη και στην τόσο επιφανειακή για μας τους δυτικούς μεταβολή της διακόσμησης. Η Κίνα έχει το γνωστό σε όλους μας πια Feng Shui, ενώ η Ιαπωνία διαθέτει δύο άλλα εξίσου γοητευτικά κεφάλαια του πολιτισμού της, το Kaizen και το Ikigai.

To Kaizen λέει σε γενικές γραμμές, τουλάχιστον έτσι όπως το αποκωδικοποιούμε εμείς στον υπόλοιπο κόσμο, ότι πολύ μικρές ανεπαίσθητες αλλαγές στην καθημερινή μας ρουτίνα, στη ζωή μας, μπορούν να γίνουν το όχημα για πολύ μεγάλες ανατρεπτικές και σοβαρές ανακατατάξεις στη ζωή μας. Είναι ο τρόπος να ασκήσουμε την τέχνη της ζωής.

Το Ikigai από την άλλη μας ωθεί να βρούμε τον λόγο ύπαρξης στη ζωή μας, εξετάζοντας τι είναι αυτό που αγαπάμε περισσότερο ως ασχολία και βρίσκοντας πώς θα κατορθώσουμε να είναι αυτό όσο πιο κοντά γίνεται, σε αυτό που θα κάνουμε ως εργασία για να κερδίσουμε τη ζωή μας. Η αλήθεια είναι ότι ένα διάσημο πλέον πρόσωπο, κατάφερε να συνδυάσει αυτά τα στοιχεία των φιλοσοφιών, προσθέτοντας και κάτι ακόμα: τις βασικές αρχές του Feng Shui που δεν είναι τίποτα άλλο από την καθαριότητα και την ενδελεχή τακτοποίηση.

Η Μαρί Κόντο που κατάφερε να κάνει επάγγελμά της αυτό που αγαπούσε, και φυσικά να γίνει διάσημη στον πλανήτη, αφού μας συμβουλεύει ακόμη και πώς να μαζεύουμε τις κάλτσες μας, ασχέτως που το τελευταίο διάστημα παραδέχτηκε πλέον ότι μετά την έλευση των παιδιών της ούτε το δικό της σπίτι είναι τόσο νοικοκυρεμένο…

Απλές συμβουλές Feng Shui

Το σίγουρο είναι ότι κανείς από μας ούτε γνώστης είναι ούτε είναι σε θέση να ακολουθήσει τις τόσο περίπλοκες αρχές του αυθεντικού Feng Shui, μπορούμε όμως να υιοθετήσουμε κάποιες γενικές αρχές στη διακόσμηση και τακτοποίηση τους σπιτιού μας που θα μας βοηθήσουν να ζούμε με λιγότερο άγχος, στρες και ένταση τις προσωπικές καθημερινές μας στιγμές.

Το Feng Shui βασίζεται στη θεωρία των πέντε στοιχείων της κινεζικής φιλοσοφίας και στην ουσία κάνει λόγο για αρμονία ανάμεσα στα στοιχεία του νερού, του ξύλου, της φωτιάς, της γης και του μετάλλου, και κυριολεκτικά, αλλά και ως διαδικασίες και φάσεις της ζωής ενός ανθρώπου. Πάμε σε κάποιες στοιχειώδεις αρχές πρακτικής εφαρμογής που μας βοηθούν να περάσουμε ομαλότερα στις φάσεις αλλαγής της καθημερινής μας ζωής:

1.)Απομακρύνουμε τα αντικείμενα που δεν μας είναι πια χρήσιμα στην καθημερινότητά μας.

2.)Εκκαθαρίζουμε τις ντουλάπες μας και τους αποθηκευτικούς μας χώρους.

3.)Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες αρμονίας στον χώρο μας, προσέχοντας τη συμμετρία του χώρου, των επίπλων και των αντικειμένων.

4.)Φροντίζουμε για τον σωστό φωτισμό του σπιτιού μας, τοποθετώντας κατάλληλα σε σημεία σκοτεινά, γωνίες κλπ, λάμπες και πρόσθετα μέσα, προκειμένου να τα φωτίσουμε με νέο τρόπο.

5.)Η χρήση των φυτών επίσης είναι καταλυτική για να δώσουμε ζωή, ενέργεια και θετικότητα στα δωμάτιά μας.

6.)Τακτοποιούμε έτσι τον χώρο μας, ώστε η είσοδος του σπιτιού μας να είναι ελεύθερη από περιττά αντικείμενα και να επιτρέπει την απρόσκοπτη διέλευση.

7.)Με τον ίδιο τρόπο, διατηρούμε και τους εξωτερικούς μας χώρους, μπαλκόνια, βεράντες, αυλές, καθαρούς και φροντισμένους. Απομακρύνουμε τυχόν φυτά που έχουν χαλάσει, τα καθαρίζουμε από ξερά φύλλα και κλαδιά.

8.)Βλέπουμε με φρέσκο βλέμμα τα πράγματα που έχουμε στον ιδιωτικό μας χώρο και αποφασίζουμε, εάν εξυπηρετούν ακόμη τόσο τον σκοπό τους όσο και τη δική μας καλή διάθεση και φερόμαστε αναλόγως.

Keywords
Τυχαία Θέματα