Amazon: «Φρένο» στην τηλεργασία με… προειδοποιητικά email και ποινές στους απείθαρχους

Οι εργαζόμενοι της Amazon στις ΗΠΑ παρακολουθούνται και τιμωρούνται επειδή δεν περνούν αρκετό χρόνο στα γραφεία της εταιρείας, αποκάλυψε ένα email που στάλθηκε στους υπαλλήλους αυτή την εβδομάδα, τη στιγμή που οι εταιρείες τεχνολογίας στρέφονται ενάντια στην τηλεργασία, μια πρακτική που αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ορισμένα μέλη του προσωπικού ειδοποιήθηκαν την Τετάρτη (9/8) ότι

«δεν ανταποκρίνονται αυτήν τη στιγμή στις προσδοκίες μας να έρχονται μαζί με τους συναδέλφους στο γραφείο τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα», σύμφωνα με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που κοινοποιήθηκαν στους Financial Times.

Τα email συζητήθηκαν επίσης στην ανώνυμη πλατφόρμα εταιρικών μηνυμάτων Blind.

Σύμφωνα με τον Guardian, το παραπάνω μήνυμα προοριζόταν για τους εργαζόμενους που πηγαίνουν στο γραφείο λιγότερες από τρεις ημέρες την εβδομάδα το τελευταίο διάστημα. Ορισμένοι υπάλληλοι ανέφεραν ότι έλαβαν το email κατά λάθος και έσπευσαν να επικοινωνήσουν με το τμήμα του ανθρωπίνου δυναμικού.

Η Amazon είναι από τις εταιρείες που έλαβαν πρόσφατα μέτρα για να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους τους να επιστρέψουν στο γραφείο. Τον Μάρτιο, η Apple άρχισε να απειλεί με τιμωρητικές ενέργειες όσους δεν επέστρεφαν στο γραφείο με μερική απασχόληση και λίγο μετά την ανάληψη του Twitter, ο Έλον Μασκ άρχισε να απαιτεί από τους υπαλλήλους να επιστρέψουν με πλήρη απασχόληση.

Τα ποσοστά

Η πανδημία έστειλε ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων πολλών εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας.

Από τον Μάιο του 2022, το 48% των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσαν ότι εργάζονταν πλήρως εξ αποστάσεως, από 22% πριν από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με μελέτη της Morning Consult.

Διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας – το 85% – εργάζονταν τώρα είτε υβριδικά είτε πλήρως απομακρυσμένα.

Η τάση σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή από την εποχή της ακμής της Silicon Valley, κατά την οποία τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Google, η Meta και η Apple ξόδεψαν δισεκατομμύρια για να χτίσουν τεράστιες εγκαταστάσεις εξοπλισμένες με παροχές για φαγητό, εγκαταστάσεις πλυντηρίων και κέντρα γυμναστικής για να κρατούν τους υπαλλήλους «εντός» όσο το δυνατόν περισσότερο.

Δεν επιθυμούν να επιστρέψουν

Τρεις στους πέντε εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στο γραφείο με πλήρη απασχόληση, αποκαλύπτει έκθεση της Morning Consult.

Οι εταιρείες που έχουν θεσπίσει τέτοιες πολιτικές έχουν αντιμετωπίσει αντιδράσεις, με τους εργαζόμενους της Amazon να αποχωρούν τον Ιούνιο για να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές επιστροφής στην εργασία.

Το τελευταίο email από την Amazon φέρεται να εξόργισε ορισμένους υπαλλήλους: «Αυτό υποτίθεται ότι φοβίζει τους ανθρώπους;» Ένας υπάλληλος έγραψε σε μια εσωτερική συνομιλία που μοιράστηκε με το Insider.

Ομάδες για τα δικαιώματα των εργαζόμενων λένε ότι η ώθηση πίσω στο γραφείο παρά τη θέλησή τους το μόνο που καταφέρνει είναι να ενισχύσει το αυξανόμενο εργατικό κίνημα στον τεχνολογικό χώρο.

«Οι ενέργειες της Amazon θα τροφοδοτήσουν μόνο τις προσπάθειες των εργαζόμενων που συνεχίζουν να οργανώνονται για μια ‘φωνή’ στον χώρο εργασίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Athena Coalition, Ryan Gerety.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίμονη ώθηση των εταιρειών για επιστροφή στον χώρο εργασίας έρχεται τη στιγμή που παρατηρείται νέα έξαρση της Covid-19 στις ΗΠΑ.

Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 12,5% την περασμένη εβδομάδα και οι θάνατοι κατά 10%, σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα