Bασικά και δευτερεύοντα πτυχία στα Πανεπιστήμια
Βασικά και δευτερεύοντα πτυχία στα ΑΕΙ σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού των σπουδών στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας αλλά και αύξησης της κινητικότητας των νέων μεταξύ διαφορετικών επιστημονικών περιοχών. Οι διατάξεις αυτές, εάν συνδυαστούν με τις ειδικές θέσεις που σχεδιάζονται για πανεπιστημιακούς του εξωτερικού αλλά και τη νέα
Την ίδια στιγμή, όμως, παράταση αναμένεται να δοθεί στη θητεία των δέκα πανεπιστημίων της χώρας που έχουν την άνοιξη πρυτανικές εκλογές, καθώς υπό συζήτηση βρίσκεται η διάταξη για αλλαγές στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.
Τα παραπάνω είναι μερικές από τις διατάξεις του νέου νόμου - πλαισίου που παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, σε έκτακτη διαδικτυακή Σύνοδό τους, την οποία ζήτησε να γίνει για να συζητηθούν οι προτάσεις της. Στην ίδια συνάντηση ζητήθηκαν οι απόψεις των διοικήσεων των πανεπιστημίων για το αν θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελός τους η θέση ειδικού γενικού διευθυντή (μάνατζερ) στη διαχείριση και στα οικονομικά τους.
Major and minor studies
Τα βασικά και δευτερεύοντα πτυχία (major and minor studies) αποτελούν έναν θεσμό που συναντάται συχνά στο εξωτερικό και στα ανώτατα ιδρύματα άλλων χωρών, όπου οι φοιτητές και φοιτήτριές τους μπορούν να διαλέξουν τις σπουδές που θα αποτελέσουν τη βασική εξειδίκευσή τους, αλλά και έναν δεύτερο κύκλο σπουδών από ομοειδή ή άλλη επιστημονική περιοχή που θα είναι η δευτερεύουσα εξειδίκευσή τους. Αυτό γίνεται για λόγους ευρύτητας της μόρφωσής τους και επαφής τους με διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα.
Ακόμη, ανταποδοτικές υποτροφίες, απελευθέρωση μεταπτυχιακών σπουδών, επιστροφή των πρώην ΤΕΙ με τη μορφή Σχολών Εφαρμοσμένων Σπουδών αναφέρθηκαν κατά τη χθεσινή ομιλία της υπουργού Παιδείας στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων ΑΕΙ.
Επανερχόμενη στο θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των πανεπιστημίων, στην οποία οι διοικήσεις τους δεν ανταποκρίθηκαν, η υπουργός Παιδείας ζήτησε και πάλι να καταθέσουν τα πανεπιστήμια σχέδια για αλλαγές, μετονομασίες ή κλείσιμο τμημάτων τους, ενώ έδωσε μια παράταση ως τις 20 Απριλίου στις προτάσεις τους για τον φετινό αριθμό εισακτέων. Τα πανεπιστήμια από την πλευρά τους ζητούν μείωση του αριθμού εισακτέων τους.
Η υπουργός Παιδείας έκανε χθες ειδική αναφορά στον πρώην υφυπουργό Παιδείας και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής Βασίλη Διγαλάκη, ο οποίος ασχολήθηκε επί μήνες με την προετοιμασία σχεδίου νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια.
Κατά τα άλλα, προτείνονται εισαγωγή θεσμού εσωτερικής κινητικότητας φοιτητών μεταξύ ομοειδών τμημάτων της χώρας («εσωτερικό Erasmus»), τα τμήματα των ΑΕΙ να έχουν τη δυνατότητα να διοργανώνουν περισσότερα του ενός προγράμματα σπουδών, οι καθηγητές τους να επιλέγονται πλέον μετά την κατάρτιση μητρώου γνωστικού αντικειμένου ανά τμήμα που θα επικαιροποιείται, με υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία, αυξημένα εξωτερικά μέλη και αύξηση των κριτηρίων αριστείας τους.
Παράλληλα, οργανώνονται νέες ερευνητικές δομές στα ΑΕΙ για τη συνεργασία τους με πανεπιστήμια του εξωτερικού, θέσεις ερευνητών με θητεία ως πέντε έτη και ειδικές θέσεις για καθηγητές του εξωτερικού.
Επιστροφή των ΤΕΙ
Επανέρχεται ο σχεδιασμός των τριετών «νέων ΤΕΙ» μέσα στα πανεπιστήμια με τη θέσπιση των Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών και περιορισμούς στη λειτουργία τους, όπως η υποχρεωτική πρακτική άσκηση των φοιτητών και φοιτητριών τους. Η αρχική σκέψη ήταν να μετατραπούν σε αντίστοιχες δομές τα «αδύναμα» τμήματα των ΑΕΙ που έμειναν πέρυσι με λιγότερους από δέκα πρωτοετείς ή αποτελούν προορισμό με ελάχιστες «πρώτες προτιμήσεις».
Τέλος, αλλάζει και η αναγνώριση των πτυχίων από τον ΔΟΑΤΑΠ και προβλέπεται αυτόματη ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων από το εξωτερικό (και τα αντίστοιχα αναγνωρισμένα στη χώρα μας ανώτατα ιδρύματά του).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η κίνηση της Δύσης που μπορεί να πυροδοτήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο
- Φως στο Τούνελ: Γιατί η Αγγελική Νικολούλη συνέδεσε τη μητέρα των νεκρών παιδιών της Πάτρας με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο
- «Πόλεμος» μεταξύ της Εισαγγελίας και του Ανθρωποκτονιών για τα νεκρά παιδιά
- Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Ραγδαίες εξελίξεις τις επόμενες ημέρες – Τι είπαν στη Νικολούλη ο πατέρας και ο παππούς των κοριτσιών
- Συνετρίβη αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στη Νορβηγία
- Το θρίλερ της Πάτρας στο Τούνελ: «Μας έλεγε ότι πεθαίνει από καρκίνο…»
- Έχουν εντοπιστεί εφημερίδες, sites και κανάλια που στηρίζονται σε ρωσικό χρήμα
- Φωτιά στα Βαλκάνια: Η Ρωσία απειλεί με επέμβαση στη Βοσνία εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – Σφοδρή αντίδραση ΗΠΑ
- «Αποστρατιωτικοποίηση» στο ελληνοτουρκικό τραπέζι
- Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Νορβηγία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Bασικά και δευτερεύοντα πτυχία στα Πανεπιστήμια
- «Σήμα κινδύνου» εκπέμπει το γιότινγκ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Μπόνους 10 εδρών
- Ουκρανία: Καλά κρατεί το θρίλερ των διαπραγματεύσεων
- Αναβάθμισε την Ελλάδα η DBRS
- Το BBC αποδομεί την εκδήλωση Πούτιν
- Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα logistics
- Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Νορβηγία
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Bασικά και δευτερεύοντα πτυχία στα Πανεπιστήμια
- Ισχυρό ενδιαφέρον για επενδύσεις στα logistics
- «Σήμα κινδύνου» εκπέμπει το γιότινγκ
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: Μπόνους 10 εδρών
- Αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στη Νορβηγία
- Αναβάθμισε την Ελλάδα η DBRS
- Το BBC αποδομεί την εκδήλωση Πούτιν
- Ουκρανία: Καλά κρατεί το θρίλερ των διαπραγματεύσεων
- Μπορεί να υπάρξει έλλειψη τροφίμων αν «κατέβει» ο πόλεμος;
- Γερμανία: Μητέρα σκότωσε τα τρία παιδιά της
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπορούν να εκβιάσουν οι ΗΠΑ την Κίνα;
- «X Factor»: Ξέρει ο Μιχάλης Stavento από ζώδια;
- Ταξίδι στις Μυκήνες: Ζήστε στο σπουδαίο βασίλειο του Αγαμέμνονα
- Μέτρα κατά της ακρίβειας: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες κυβερνητικές αποφάσεις
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο έχασε «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα
- Σερμπέτι δηλητήριο… για την ειρήνη, τα λαϊκά συμφέροντα, τα κυριαρχικά δικαιώματα
- Αφιέρωμα «Ψυχροπολεμικές όψεις των Βαλκανίων»: Οι απαρχές της ρήξης Τίτο – Στάλιν
- Χορτοφαγικές φακές με γεύση μπάρμπεκιου
- «Το πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ
- Θέατρο: Στον βυθό της λίμνης…