Bloomberg: H κλιματική κόλαση απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Σαχάρα

Με την Αθήνα να «βράζει» σε θερμοκρασίες ρεκόρ, το Bloomberg βλέπει μια πιο μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή να απειλεί «το λίκνο του δυτικού πολιτισμού: η ελληνική πρωτεύουσα κινδυνεύει να μετατραπεί σε έρημο».

Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, η υπερβολική ζέστη και οι πυρκαγιές γίνονται όλο και πιο συχνές, αποστερώντας από την πρωτεύουσα τους ελαιώνες και τα πευκοδάση που περικυκλώνουν την

πρωτεύουσα τον χρόνο που χρειάζονται για να αναζωογονηθούν.

Καύσωνας: «Θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να αναστραφεί η κλιματική αστάθεια»

«Αν υπάρξει νέα πυρκαγιά φέτος ή του χρόνου, που, για παράδειγμα, κάψει την Πάρνηθα, τότε θα εμφανιστεί αμέσως ερημοποίηση», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής δυναμικής τεκτονικής εφαρμοσμένης γεωλογίας και διαχείρισης καταστροφών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, ενισχύει την ένταση και τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, εγείροντας ανησυχίες ότι περιοχές του πλανήτη μπορεί σύντομα να γίνουν ακατοίκητες. Ενώ η επέκταση της Σαχάρας προς τα νότια έχει προκαλέσει εδώ και καιρό οικολογική καταστροφή για χώρες όπως το Σουδάν και το Τσαντ, το βόρειο άκρο της ερήμου απειλεί τώρα την Ευρώπη.

Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες της νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης —συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας— που είναι ευάλωτες στην ερημοποίηση καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι βροχοπτώσεις μειώνονται, τροφοδοτώντας τις πυρκαγιές. Αυτή η τάση προβλέπεται να συνεχιστεί καθώς οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να θερμαίνουν τον πλανήτη.

Οι επιπτώσεις είναι πιο ακραίες στη Μεσόγειο, μια ήδη ημίξηρη περιοχή που θερμαίνεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ. Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και η άνοδος των θαλασσών αυξάνει τα επίπεδα αλατιού στο έδαφός της, φαινόμενο που επιταχύνει την ερημοποίηση.

Αν και οι πυρκαγιές είναι χαρακτηριστικό ολόκληρης της Αττικής από τη δεκαετία του 1980, η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει την απειλή με την οποία ισοδυναμούν, σύμφωνα με τον Κίμωνα Χατζηβίρο, ομότιμο καθηγητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικό σε οικολογικά θέματα και περιβαλλοντική πολιτική, ο οποίος μίλησε στο Bloomberg.

Αυτή την εβδομάδα ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Τα υψηλότερα επίπεδα για την ηπειρωτική Ελλάδα προβλέπεται να φτάσουν τους 47 βαθμούς Κελσίου μέχρι την Τετάρτη. Αυτό θα ισοφαρίσει το υψηλό όλων των εποχών της χώρας που σημειώθηκε στην Αθήνα το 1977 και ενδεχομένως να δοκιμάσει το ευρωπαϊκό ρεκόρ των 48,8 C που σημειώθηκε στην Σικελία πριν από δύο χρόνια.

Πάνω από το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας υπόκειται σε υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης του υπουργείου Γεωργίας για την ερημοποίηση. Αν και η εντατική γεωργία είναι μεταξύ των βασικών συντελεστών, οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι χαμηλότερες βροχοπτώσεις επιταχύνουν τη διάβρωση του εδάφους.

Βραχυπρόθεσμα, είπε ο κ. Χατζημπίρος, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την αντικατάσταση των πεύκων κοντά σε υπάρχουσες κατοικημένες γειτονιές με λιγότερο εύφλεκτες εναλλακτικές λύσεις. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, προσέθεσε.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η συχνότητα και η ένταση των πυρκαγιών που συνδέονται με μετεωρολογικά φαινόμενα όπως τα κύματα καύσωνα», είπε ο Χατζημπίρος. Σημαίνει ότι χρόνο με τον χρόνο θα έχουμε όλο και χειρότερα φαινόμενα έως ότου ερημοποιηθούν περιοχές όπως η Αττική».

Keywords
Τυχαία Θέματα