Bloomberg: «Καμπανάκι κινδύνου» για νέα κρίση με τα κόκκινα δάνεια

«Η Ελλάδα αγωνίζεται να βρει τρόπους να σώσει τις τράπεζες της ξανά» γράφει σε άρθρο του το Bloomberg, κάνοντας λόγο για πιθανή νέα κρίση στη χώρα με φόντο τα κόκκινα δάνεια.

«Επιβαρυμένα από τα »κόκκινα δάνεια» που αποτελούν το ήμισυ περίπου του συνολικού δανεισμού, οι διαλυμένες τράπεζες

παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

«Υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμα χρηματοπιστωτική κρίση εάν δεν μπορεί να αποτρέψει το καθοδικό σπιράλ των τραπεζών της, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, σε ανάλυσή του μετά την παρουσίαση του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για την μείωση των »κόκκινων» δανείων» αναφέρει το άρθρο.

Πέραν του σχεδίου της ΤτΕ, το Bloomberg σημειώνει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να παράσχει εγγυήσεις για την μερική αποπληρωμή δανείων. Ένα ακόμα ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιδότηση δανειοληπτών ώστε να καταστεί πιο εύκολη η καταβολή δόσεων στις τράπεζες.

Πώς φτάσανε οι τράπεζες σε αυτό το σημείο
Η καθοδική πορεία για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μια δεκαετία, όταν η χώρα εισήλθε στη μακρύτερη και πιο απότομη ύφεση στη ζωντανή μνήμη. Οι δανειολήπτες αθέτησαν τα δάνεια τους μαζικά από το 2008.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το κράτος χρεοκόπησε, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες έλαβαν διαγραφές για τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν. Οι γραμμές χρηματοδότησης επίσης «στέγνωσαν». Και αυτό ήταν όλο πριν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξελέγη το 2015 με την υπόσχεσή του να τερματίσει τη λιτότητα. Η σύγκρουση των έξι μηνών με τους ευρωπαίους πιστωτές προκάλεσε μια κατάρρευση καταθέσεων και ώθησε την Ελλάδα στο χείλος της αποχώρησης από την Ευρωζώνη. Επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι και η οικονομία πέρασε μια ύφεση με διπλή πτώση.

Ποιες οι πιθανές λύσεις
Το Bloomberg σημειώνει πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμα το ενδεχόμενο να παράσχει εγγυήσεις για την μερική αποπληρωμή δανείων. Ένα ακόμα ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η επιδότηση δανειοληπτών ώστε να καταστεί πιο εύκολη η καταβολή δόσεων στις τράπεζες.

Αντίθετα, το σενάριο άμεσης παροχής κεφαλαίων φαντάζει πολύ δύσκολο.

Το πρώτο πρόβλημα είναι πως η χορήγηση κρατικής βοήθειας θα συνιστούσε παραβίαση των κοινοτικών κανόνων που υπαγορεύουν πως η παροχή βοήθειας στις τράπεζες θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από «κούρεμα» μετόχων, ομολογιούχων και μεγαλοκαταθετών με αποταμιεύσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα