Bruno Ganz : Το «ιερό τέρας» του ευρωπαϊκού κινηματογράφου

Ο Ελβετός Bruno Ganz , ένας από τους μεγάλους ηθοποιούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου που υποδύθηκε έναν εμβληματικό άγγελο στα «Φτερά του Έρωτα», τον Αδόλφο Χίτλερ στην «Πτώση» και τον καλόκαρδο παππού στη «Χάιντι», πέθανε σήμερα από τον καρκίνο στο σπίτι του στη Ζυρίχη σε ηλικία 77 ετών.

«Ναι, σήμερα τις πρώτες ώρες της ημέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πράκτοράς του, η Πατρίτσια Μπαουμπάουερ, επιβεβαιώνοντας τον θάνατό του που είχε ανακοινωθεί από τη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Είχε καρκίνο», πρόσθεσε.

Τον περασμένο Ιούλιο οι γιατροί είχαν εντοπίσει

στον ηθοποιό καρκίνο του εντέρου.

Ο Ganz δραστηριοποιούνταν εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια στο γερμανόφωνο θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση και ήταν κάτοχος του Iffland-Ring, του σημαντικότερου βραβείου για γερμανόφωνους ηθοποιούς.

«Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του καιρού μας έφυγε, το λαμπρό έργο του παραμένει. Πενθούμε με την οικογένεια και τους φίλους του Bruno Ganz», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Ο Bruno Ganz είχε γεννηθεί στη Ζυρίχη. Ο πατέρας του ήταν ένας ελβετός μηχανικός και η μητέρα του καταγόταν από τη βόρεια Ιταλία. Μεγάλωσε στη Ζυρίχη και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους γερμανόφωνους μεταπολεμικούς ηθοποιούς, τόσο στο θεατρικό σανίδι όσο και στο σινεμά.

Ανάμεσα στους πιο αξιοσημείωτους ρόλους του ήταν αυτός του άγγελου Νταμιέλ στα «Φτερά του Έρωτα» που σκηνοθέτησε ο Βιμ Βέντερς το 1987. Η ταινία, τιμήθηκε στις Κάννες με το βραβείο σκηνοθεσίας.

Το 1998 είχε πρωταγωνιστήσει στην ταινία του Θόδωρουη Αγγελόπουλου «Μία αιωνιότητα και μία ημέρα ενώ ο εκρηκτικός και σκοτεινός ρόλος του ως Αδόλφου Χίτλερ στην «Πτώση» τον καθιέρωσε οριστικά το 2004. Ήταν μια από τις πρώτες γερμανικές ταινίες αφιερωμένες στο πρόσωπο του «Φύρερ», σε μια χώρα ακόμη τραυματισμένη από την ανάμνηση της ναζιστικής βαρβαρότητας.

«Με βοήθησε το ότι δεν ήμουν Γερμανός, επειδή μπορούσα να βάλω το διαβατήριό μου ανάμεσα στον Χίτλερ και σε μένα», είχε δηλώσει ο Γκαντς το 2005 στον ιστότοπο The Art Desk.

Ο Bruno Ganz εγκατέλειψε το σχολείο στην εφηβεία του και ήταν ένας αυτοδίδακτος ηθοποιός.

Γεννήθηκε το 1941 και αποφάσισε να σταματήσει νωρίς τις σπουδές του για να αφοσιωθεί στην ηθοποιία.

Έγινε πραγματικά ηθοποιός στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και άρχισε να διακρίνεται σε ταινίες όπως «Ο Αμερικάνος φίλος» το 1977.

Η γερμανίδα υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς (CDU) χαρακτήρισε τον Μπρούνο Γκαντς «εικόνισμα του γερμανόφωνου θεάτρου» και «εξαιρετικό μετρ της διεθνούς δραματικής τέχνης».

Ο διευθυντής του κινηματογραφικού φεστιβάλ του Βερολίνου, ενός από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη μαζί μ' αυτά των Καννών και της Βενετίας, ο Ντίτερ Κόσλικ, απέτισε επίσης φόρο τιμής στον ελβετό ηθοποιό θυμίζοντας τον ρόλο του στην ταινία «Τα Φτερά του Έρωτα», ο πρωτότυπος γερμανικός τίτλος της οποίας σήμαινε «Ο ουρανός πάνω από το Βερολίνο».

«Έχω την εντύπωση ότι τίποτε δεν θα τον εμποδίσει τώρα να πάει στον ουρανό πάνω από το Βερολίνο», είπε.

Για τον ελβετό Ομοσπονδιακό Σύμβουλο Αλέν Μπερσέ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας μέχρι το τέλος του 2018, ο Bruno Ganz «δεν έπαιζε έναν ρόλο, τον ζούσε».

Keywords
Τυχαία Θέματα