Covid-19: Πέντε κρίσιμες απαντήσεις για την προστασία της καρδιάς
Σε πέντε κρίσιμες ερωτήσεις για τις πιθανές επιπτώσεις της λοίμωξης COVID-19 στην καρδιά απαντά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Καρδιολογίας, Γεράσιμος Σιάσος, με αφορμή την έξαρση του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Πώς η λοίμωξη με COVID-19 επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα;Οπως είναι γνωστό, ο ιός SARS-Cov-2 που προκαλεί τη νόσο COVID-19 μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα
Ολοι οι ασθενείς που νόσησαν, ιδιαίτερα όσοι είναι άνω των 40 ετών, έχουν οικογενειακό ιστορικό πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή με συννοσηρότητες, είναι ευκαιρία να εξεταστούν για κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου (δυσλιπιδαιμία, υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, νεφρική νόσο κ.ά.) ώστε να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα και την προληπτική αγωγή που θα τους προστατέψει από μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάντα. Είναι επίσης ευκαιρία να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης και συστηματικής τροποποίησης των ανθυγιεινών συνηθειών του τρόπου ζωής. Αν υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος ή δυσφορία, δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή ενδείξεις καρδιαγγειακών επιπλοκών (όπως προκύπτει από την κλινική εξέταση, τις απεικονιστικές εξετάσεις και από βιοχημικούς δείκτες), πρέπει κατ’ αρχάς να γίνει προσεκτικός έλεγχος της καρδιακής λειτουργίας με ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχογραφική απεικόνιση της καρδιάς.
Ποια τα κύρια συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα σε επιπλοκή από λοίμωξη COVID-19 ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις;
Οι επιπλοκές από το καρδιαγγειακό δεν είναι συχνές, πρέπει όµως να δίνεται προσοχή ιδιαίτερα στους ασθενείς που παρουσιάζουν συµπτώµατα. Η εµφάνιση θωρακικού άλγους, στηθάγχης (συσφικτικού θωρακικού άλγους στο προκάρδιο), δυσκολίας στην αναπνοή, εύκολης κόπωσης, «λαχανιάσµατος»- ταχύπνοιας και αρρυθµιών που µπορεί να γίνουν αντιληπτές ως διαταραχή του καρδιακού ρυθµού ή «αίσθηµα παλµών» πρέπει σε κάθε περίπτωση να αξιολογείται από κάποιον ειδικό γιατρό.
Τι πρέπει να προσέχουν οι καρδιοπαθείς;Οι καρδιοπαθείς, και ιδιαίτερα όσοι πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια ή έχουν αρρύθμιστη υπέρταση ή είναι παχύσαρκοι, έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών σε περίπτωση νόσησης από COVID-19. Προληπτικά είναι σημαντικό να έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα των εμβολιασμών τους. Επίσης πρέπει να έχουν ρυθμίσει όλα τα υποκείμενα νοσήματα (καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση) κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε αν νοσήσουν να μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στο «στρες» της νόσησης από COVID-19. Οταν τα άτομα με υποκείμενα καρδιαγγειακά νοσήματα νοσούν από COVID-19, ανάλογα και με τη βαρύτητα της νόσου, πρέπει να επικοινωνήσουν άμεσα με τους θεράποντες ιατρούς για το ενδεχόμενο λήψης ειδικής αντι-ιικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση συχνά χρειάζεται και τροποποίηση μιας σειράς φαρμάκων που λαμβάνουν οι καρδιοπαθείς ασθενείς και αυτό πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με των καρδιολόγο τους ώστε να προφυλαχθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Επίσης ο υψηλός πυρετός από μόνος του μπορεί να οδηγήσει σε απορρύθμιση των ατόμων με καρδιακή ανεπάρκεια και γι’ αυτό πρέπει συχνά να τροποποιούνται οι δόσεις των καρδιολογικών φαρμάκων.
Ποιες οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται;Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια ή μετά την ανάρρωση ποικίλλουν και εξατομικεύονται ανάλογα με το ιστορικό του ασθενούς, τα συμπτώματα και την κλινική πορεία της νόσου.
Ειδικότερα εάν υπάρχουν σημεία καρδιαγγειακών επιπλοκών συστήνεται: κλινική εξέταση, ηλεκτροκαρδιογράφημα, εργαστηριακός έλεγχος (γενική αίματος, βιοχημικός έλεγχος ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας, τροπονίνη, δείκτες φλεγμονής, όπως CRP, νατριουρητικά πεπτίδια), απεικονιστικός έλεγχος συνήθως με απλό υπερηχοκαρδιογράφημα.
Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την κλινική εικόνα, ενδεχομένως να κριθούν αναγκαίες από τον καρδιολόγο και επιπλέον εξετάσεις, όπως μαγνητική απεικόνιση της καρδιάς.
Κάποιες από τις εξετάσεις που δύναται να ζητηθούν μετά την ανάρρωση από COVID-19 και ιδιαίτερα αν κάποια συμπτώματα επιμένουν είναι: ηλεκτροκαρδιογράφημα, ακτινογραφία θώρακος, υπερηχοκαρδιογράφημα, Ηolter ρυθμού, μαγνητική απεικόνιση της καρδιάς (επί εικόνας μυοκαρδίτιδας), δοκιμασία κόπωσης / δυναμική υπερηχοκαρδιογραφία και εξετάσεις αίματος όπως γενική αίματος, γλυκόζη και γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, δείκτες νεφρικής λειτουργίας (ουρία και κρεατινίνη ορού), δείκτες μυοκαρδιακής νέκρωσης (τροπονίνη), δείκτες καρδιακής λειτουργίας – νατριουρητικά πεπτίδια – και μέτρηση δεικτών φλεγμονής.
Μια ιδιαίτερη κατηγορία ατόμων αποτελούν και αυτοί που αθλούνται συστηματικά.
Η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να γίνει με προσοχή. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να επιστρέψουν στις αθλητικές δραστηριότητες πριν από την ύφεση των συμπτωμάτων και η καρδιοαναπνευστική δοκιμασία κόπωσης μπορεί να είναι χρήσιμη στην ομάδα αυτών των ασθενών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μετρητά; Κακά μαντάτα για κάθε Σκρούτζ
- Τέλος η Ελλάδα για μεγάλη αλυσίδα ρούχων μετά 19 χρόνια - Λουκέτο σε 3 καταστήματα
- Νεκρός βρέθηκε ο 40χρονος
- Δεν έχουν τέλος οι κλοπές και το πλιάτσικο στα δημόσια νοσοκομεία – Τι καταγγέλλει τηλεθεατής
- «Γιατί παραιτούνται οι στρατιωτικοί»! Στοιχεία σοκ στη δημοσιότητα
- Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα – Ψυχρή εισβολή από σήμερα το βράδυ – Πού θα χιονίσει
- Έγινε μαμά σε ηλικία 16 ετών και μέχρι τα 35 απέκτησε 12 παιδιά από τρεις άνδρες – Τώρα περιμένει εγγόνι
- Έρχεται το νέο ΑΜΚΑ - Πότε και πώς ενεργοποιείται
- Τροχαίο στην Ηλιούπολη: Ανατράπηκε ΙΧ αυτοκίνητο και κρεμόταν από τις προστατευτικές μπάρες στη Λ. Βουλιαγμένης
- Μεσολόγγι: «Σφίγγει» ο κλοιός για τον κρεοπώλη - Ο διαδικτυακός καυγάς με το Μπάμπη πριν εξαφανιστεί
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Covid-19: Πέντε κρίσιμες απαντήσεις για την προστασία της καρδιάς
- Ντόναλντ Τουσκ: Σύγκρουση κορυφής με το «καλημέρα»
- «Γάμος για όλους» και 4+1 κριτήρια για υιοθεσία παιδιών – Τι ισχύει στη Γερμανία
- ΣΥΡΙΖΑ: Προσκλητήριο Τεμπονέρα για σύγκλιση με όρους
- Η Τέιλορ Σουίφτ και τα γεροντοπαλίκαρα
- Η Ελλάδα είναι η 5η πιο επικίνδυνη χώρα να είσαι οδηγός ή συνεπιβάτης
- Αργεντινή: Πάνω από 200% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
- Χαρίτσης για ομόφυλα ζευγάρια: Η Νέα Αριστερά θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο
- Πώς από το honeymooning πήγαμε στο buddymooning
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται νέα ΚΥΑ για τα Γραφεία Κλινικών Μελετών στα νοσοκομεία - Τα οφέλη για τους ασθενείς
- Ασθενής σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
- Λαμία: Σταμάτησαν με το αυτοκίνητο δίπλα σε ηλικιωμένη και της άρπαξαν αλυσίδα με χρυσό σταυρό
- Αργεντινή: Στο 211,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το 2023 - Ακραία φτώχεια για εκατομμύρια πολίτες
- Σεισμός 4,3 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης
- Λήξη συναγερμού στα Χανιά: Βρέθηκε η 22χρονη που αγνοούνταν
- Υεμένη: Βομβαρδισμοί ΗΠΑ και Βρετανίας εναντίον θέσεων των Χούθι
- Εφημερίδες 12/01/2024: Τα πρωτοσέλιδα
- Πέντε από τους πιο υγιεινούς υδατάνθρακες που μπορείτε να φάτε
- Shangri-La: Ένα αληθινό παλάτι στο Παρίσι