Crash Test το άνοιγμα του λιανεμπορίου

«Crash test» για την οικονομία και την πανδημία αναμένεται να είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου με συγκεκριμένους κανόνες από την προσεχή Δευτέρα, τη στιγμή που το τρίτο κύμα του κοροναϊού «σφυροκοπά» τη χώρα, με νέα καθημερινά ρεκόρ σε διασωληνωμένους ασθενείς και εισαγωγές στα νοσοκομεία, τη στιγμή που τα κρούσματα επιμένουν σταθερά σε αριθμούς πάνω από 3.000 ημερησίως.

Από την κυβέρνηση στοχεύουν το επόμενο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων να περιλαμβάνει την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα

των Λυκείων, καθώς οι μαθητές προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αναμένεται να εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα, όταν και θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

Τέλος, όπως όλα δείχνουν, τελευταία θα ανεβάσει ρολά η εστίαση, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για… επανεκκίνηση μετά το Πάσχα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν η Ελλάδα ξεκινάει από το Σάββατο κιόλας την σταδιακή άρση των μέτρων, με την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων, από την κυβέρνηση διαμηνύεται ότι τα επόμενα βήματα θα είναι σταδιακά και προσεκτικά και θα εξαρτώνται κάθε φορά από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την εκάστοτε στιγμή.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Πάντως, όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή, προκαλούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό. Τα κρούσματα κοροναϊού επιμένουν σε πρωτοφανείς αριθμούς, ενώ εντείνεται και η πίεση στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 3.491 νέες μολύνσεις, 67 επιπλέον θανάτους από επιπλοκές της νόσου και 755 διασωληνωμένους ασθενείς, αριθμός που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας.

Όλα αυτά, τη στιγμή που οι μεταλλάξεις «σαρώνουν» με 546 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 475 αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, τα τρία την νοτιοαφρικανική και τα 67 τη μετάλλαξη Νοτίου Αφρικής και Βραζιλίας, που θεωρείται επίσης πολύ μεταδοτική.

Η εικόνα από τα νοσοκομεία παραμένει δραματική, καθώς στην τελευταία εφημερία καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ στις εισαγωγές ασθενών με κοροναϊό.

Για «πολύ ριψοκίνδυνο βήμα» μιλούν οι ειδικοί

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως αποτελεί μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα, έστω και κάποιων δραστηριοτήτων στο πικ της πανδημίας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε στο MEGA, ο ιατρός ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία».

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς» σημείωσε ο κ. Παυλάκης λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν.

«Οι ελληνικές Αρχές πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση» τόνισε ο γιατρός, σημειώνοντας ότι έλληνες πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να μην έχουμε φαινόμενα συνωστισμού και να μην αυξηθούν πολύ οι επαφές, πράγμα πολύ δύσκολο.

Ακόμα, ο κ. Παυλάκης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας «ότι δε θα είναι μεγάλη», ενώ τόνισε ότι το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε με περιορισμούς.

«Θα πρέπει το Πάσχα να το ζήσουμε με περιορισμούς για να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι» κατέληξε ο γιατρός.

«Κάθε άνοιγμα εμπεριέχει ρίσκο»

Από την πλευρά του, μιλώντας στο MEGA, ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η άρση των περιορισμών θα πρέπει να συνοδεύεται από την προσοχή του κόσμου.

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι μας και ως καταναλωτές αλλά και οι επαγγελματίες γιατί ο κίνδυνος είναι σημαντικός λόγω του υψηλού φορτίου στην κοινότητα».

«Στην περίοδο που διανύουμε, κάθε άνοιγμα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο» τόνισε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερης σημασίας η προσωπική ευθύνη και η τήρηση των μέτρων.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσουν και τα self-tests τα οποία αναμένονται την επόμενη εβδομάδα και μέσω αυτών θα μπορούμε να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα της πανδημίας.

«Το άνοιγμα το οποίο επιχειρείται γίνεται με τρόπο ο οποίος περιορίζει τον συγχρωτισμό. Παρόλα αυτά, απαιτείται τόσο η προσωπική ευθύνη όσο και η τήρηση των μέτρων».

Σχετικά με τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ο κ. Παρασκευής σημείωσε ότι τα περισσότερα μέλη της επιτροπής διαφωνούσαν για απελευθέρωσή τους, ωστόσο πρόκειται για ένα μέτρο που έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Από τη μία μπορεί να λειτουργήσει ως βαλβίδα εκτόνωσης της κούρασης του κόσμου, αλλά από την άλλη μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διασπορά του ιού.

«Είμαστε σε μια περίοδο που πραγματικά δεν υπάρχει ιδανική λύση».

Ανοίγει η χώρα

Εν μέσω αυτής της κατάστασης, λοιμωξιολόγοι, μαζί με την κυβέρνηση κατέληξαν σε ένα νέο μείγμα μέτρων με στόχο την κοινωνική αποσυμπίεση, δεδομένης της κόπωσης από την παρατεταμένη ισχύ των περιορισμών.

Το πρώτο βήμα γίνεται από το Σαββατοκύριακο, οπότε και πιλοτικά θα απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τη χρήση του κωδικού 6 για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως τρία άτομα ή μια οικογένεια. Από την κυβέρνηση πάντως επισημαίνουν ότι εάν παρατηρηθούν φαινόμενα κατάχρησης της συγκεκριμένης δυνατότητας και συγχρωτισμού, τότε θα γίνει άρση του μέτρου.

Το επόμενο και ίσως πιο καθοριστικό βήμα έρχεται τη Δευτέρα 5 Απριλίου με το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Οι καταναλωτές θα έχουν χρονικό περιθώριο τριών ωρών (στέλνοντας SMS στο 13032) για να κάνουν τα ψώνια τους, είτε με click away (πώληση εκτός καταστήματος) είτε με click in shop (πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού).

Σημειώνεται ότι εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση. Την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία και των εμπορικών κέντρων και πολυκαταστημάτων.

Επόμενο βήμα τα σχολεία

Μετά το λιανεμπόριο, προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί το άνοιγμα των σχολείων, με υποχρεωτικό self test από μαθητές και καθηγητές.

Σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν κάποιοι μαθητές στα θρανία από τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Στο ενδεχόμενο ανοίγματος των σχολείων αναφέρθηκε και ο Νίκος Χαρδαλιάς, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για το νέο μείγμα μέτρων, σημειώνοντας πως το ζήτημα θα εξεταστεί την επόμενη εβδομάδα και αναφέροντας ότι υπάρχει η προοπτική να επαναλειτουργήσουν ορισμένες τάξεις, στις 12 Απριλίου. Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, «η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ (self test)».

Διαβάστε επίσης: Εντός του Σαββατοκύριακου τα self test στα φαρμακεία – Ποιοι έχουν προτεραιότητα, πώς γίνονταιΤα σενάρια για την εστίαση

Τελευταία θα ανοίξει, καθώς φαίνεται, η εστίαση που έχει κατεβάσει ρολά εδώ και μήνες λόγω της πανδημίας. Παρότι μέχρι και τις προηγούμενες ημέρες, υπήρχε η προοπτική για άνοιγμα της εστίασης πριν από το Πάσχα, το σενάριο αυτό ενδεχομένως απομακρύνεται, λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις η επαναλειτουργία του κλάδου να μετατεθεί για μετά την Κυριακή του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ως πιθανότερη ημερομηνία εκτιμάται η Δευτέρα του Πάσχα ή η επομένη, και πάλι όμως το άνοιγμα θα είναι πιλοτικό.

Ο στόχος για την πλήρη λειτουργία της εστίασης φαίνεται πως έχει μετατεθεί για τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα