DW : Ελληνοτουρκική επιτυχία το νέο εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Ελληνικής και τουρκικής καταγωγής οι επικεφαλής των εταιρειών που παρασκεύασαν το πρώτο εμβόλιο. Τόποι καταγωγής τους είναι η Θεσσαλονίκη, η Κωνσταντινούπολη και η Αλεξανδρέττα στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Καμία σχέση με πολιτική

Τη Δευτέρα το πρωί οι φαρμακοβιομηχανίες BioNTech και Pfizer ανακοίνωσαν ότι παρασκεύασαν εμβόλιο που είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη

του κοροναϊού.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παραπονέθηκε σε μήνυμά του στο Twitter για την ημερομηνία που ανακοινώθηκαν τα θετικά αποτελέσματα.

«Oπως έχω πει από καιρό, η Pfizer και άλλοι θα ανακοινώσουν το εμβόλιο μετά της εκλογές, γιατί δεν είχαν το θάρρος να το κάνουν νωρίτερα», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, καταλογίζοντας στις δύο εταιρείες σύμπραξη με το Δημοκρατικό Κόμμα προκειμένου να χάσει τις εκλογές.

Η στιγμή της ανακοίνωσης δεν έχει καμία σχέση με πολιτική, αντέτεινε ο διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικός πρόεδρος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

«Η ημερομηνία των εκλογών είναι για εμάς ένα επίπλαστο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε στο CNN. «Ανακοινώσαμε τα αποτελέσματα όταν ενημερωθήκαμε για αυτά», τόνισε. Ο ίδιος έμαθε τα ευχάριστα νέα την Κυριακή το απόγευμα.

Ο Αλμπερτ από τη Θεσσαλονίκη

Κάθε χρόνο στις διακοπές ο Αλμπερτ Μπουρλά επισκέπτεται τη γενέτειρά του

Τα αγγλικά του επικεφαλής της Pfizer είναι άπταιστα, η προφορά όμως ελληνική – όχι τυχαία.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά γεννιέται το 1961 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του είναι Σεφαραδίτες. Ο πατέρας του ήταν ποτοποιός στα Λαδάδικα και κατάγονταν από οικογένεια που κατάφερε να φύγει στην περίοδο της Κατοχής από την Ελλάδα, επειδή είχε την ισπανική υπηκοότητα.

Η μητέρα του δεν είχε αυτήν την τύχη, κατάφερε όμως να επιζήσει από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη Θεσσαλονίκη, ο Αλμπέρτ Μπουρλά μετά το σχολείο σπουδάζει κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, γράφει το διδακτορικό του και στη συνέχεια υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία. Κατόπιν επιστρέφει στο πανεπιστήμιο.

Μια Οδύσσεια…

Κάπου εκεί επενέβη η Pfizer. Είναι το 1993, ο Α. Μπουρλά είναι 32 ετών και με τη γυναίκα του μετακομίζουν στην Αθήνα, όπου αναλαμβάνει τεχνικός διευθυντής του τμήματος Υγεία των Ζώων της εταιρείας.

Οι ικανότητές του ως μάνατζερ γίνονται αντιληπτές. Στα 34του φεύγει από την Ελλάδα. Ακολουθεί μια Οδύσσεια που τον οδηγεί από σκαλοπάτι σε σκαλοπάτι στην ιεραρχία της εταιρείας σε επτά διαφορετικές πόλεις και τέσσερεις διαφορετικές χώρες στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και η οποία καταλήγει στην έδρα της Pfizer στη Νέα Υόρκη.

Τον Οκτώβριο 2018, ο Αλμπερτ Μπουρλά γίνεται διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και τον Ιανουάριο 2020 αναλαμβάνει την πρόσθετη θέση του εκτελεστικού προέδρου της δεύτερης μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας του κόσμου μετά την ελβετική Roche.

Ακεραιότητα της επιστήμης

Pfizer και BioNTech αντέδρασαν δημόσια στις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ

Το αργότερο τον Ιανουάριο οι ειδήμονες ανά τον κόσμο γνωρίζουν ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα υγειονομικού τσουνάμι. Στα μέσα του μηνός ξεκινούν στη BioNTech, στο Μάιντς της Γερμανίας, το ερευνητικό πρόγραμμα «Lightspeed» – «Ταχύτητα Φωτός».

Το ζητούμενο είναι ούτε λίγο ούτε πολύ η ανάπτυξη σε χρόνο ρεκόρ ενός εμβολίου κατά του κοροναϊού. Από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι τότε, η BioNTech δραστηριοποιούνταν στον τομέα της ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου.

Το βάρος της ανάπτυξης εμβολίου κατά του κοροναϊού και στη συνέχεια η παραγωγή του σε μεγάλη κλίμακα δεν ήταν δυνατό να το σηκώσει μόνη της μια εταιρεία με 1.300 άτομα προσωπικό.

Τον Μάρτιο, η BioNTech ανακοινώνει τη συνεργασία με τον κινεζικό όμιλο Fosun και λίγο αργότερα με τη Pfizer, η οποία διαθέτει τεράστιους πόρους, μεγάλες παραγωγικές δυνάμεις και παγκόσμιο δίκτυο πώλησης των φαρμακευτικών της προϊόντων. Το καλοκαίρι ξεκινά ο εμβολιασμός 43.500 εθελοντών.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά: 90% αποτελεσματικότητα. «Αποδείχτηκε ότι η Covid-19 μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Τελικά είναι πράγματι μια νίκη της επιστήμης», δηλώνει τη Δευτέρα στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ουγούρ Σαχίν.

Σε άλλη του συνέντευξη (Frankfurter Allgemeine Zeitung) δεν κρύβει το πως σκέφτεται για κυβερνήσεις που ενδιαφέρονται να εξασφαλίσουν το εμβόλιο κοροναϊού για τη χώρα τους, αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο κόσμο:

«Συνεργασία είναι το απόλυτο κλειδί για αυτήν την παγκόσμια πρόκληση. Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση αν ένα εμβόλιο θα πρέπει να διατεθεί μόνο στην Κίνα, τη Γερμανία ή την Αμερική».

Η κριτική στοχεύει στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Η πίεση που ασκούσε την προεκλογική περίοδο στις φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να ανακοινώσουν πριν τις εκλογές ότι απέκτησαν εμβόλιο, προκάλεσε δυσπιστία.

Ο αριθμός των Αμερικανών που απέρριπταν το εμβόλιο αυξάνονταν. Ο Ουγούρ Σαχίν και ο Αλμπερτ Μπουρλά δημοσιεύουν μαζί με διευθύνοντες συμβούλους άλλων φαρμακοβιομηχανιών δήλωση, με την οποία δεσμεύονται να τηρήσουν «την ακεραιότητα της επιστημονικής διαδικασίας» στην παρασκευή ενός εμβολίου.

Παιδιά τούρκων μεταναστών

Το δυναμικό ζευγάρι Ουγούρ Σαχίν και Οζλέμ Τουρετσί

Ο Ουγούρ Σαχίν μιλά τα γερμανικά χωρίς προφορά. Γεννήθηκε μεν το 1965 στην Αλεξανδρέττα (Iskenderum) στη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, αλλά σε ηλικία τεσσάρων ετών μετακομίζει με τη μητέρα του στην Κολωνία όπου εργάζεται ο πατέρας του στη Ford.

Στην παιδική του ηλικία τον ενδιαφέρει το ποδόσφαιρο και τα δημοφιλή επιστημονικά βιβλία που δανείζεται από τη βιβλιοθήκη της καθολικής εκκλησίας. Μετά το λύκειο σπουδάζει ιατρική στην Κολωνία και γράφει διατριβή με θέμα την ανοσοθεραπεία των όγκων.

Η ογκολογία γίνεται το κέντρο βάρος της έρευνάς του. Μετά την υφηγεσία και σταθμούς σε διάφορα πανεπιστήμια ανακηρύσσεται το 2006 καθηγητής πειραματικής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς.

Ηδη το 2001 έχει ιδρύσει την εταιρεία Ganymed Pharmaceutical που αναπτύσσει μονοκλωνικά αντισώματα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Το 2016 την πουλά για τουλάχιστον 420 εκ. ευρώ στην ιαπωνική Astella Pharma.

Τα χρήματα επενδύονται στην BioNTech που ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2008 και που από τις αρχές του χρόνου έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού.

Ιθύνων νους αυτής της έρευνας είναι η Οζλέμ Τουρετσί, σύζυγος του Ουγούρ Σαχίν. Η γιατρός και επιχειρηματίας γεννήθηκε το 1967 στο Λάστρουπ της Κάτω Σαξονίας και είναι κόρη καθολικού στο θρήσκευμα τούρκου χειρουργού που μετανάστευσε από την Κωνσταντινούπολη στη Γερμανία.

Γάμος… στο εργαστήριο

Η Τουρετσί είναι αναγνωρισμένη ερευνήτρια στον τομέα του καρκίνου, πρόεδρος ομάδας ερευνητών του γερμανικού υπουργείου Ερευνας και Παιδείας, πρόεδρος του διεθνώς σημαντικότερου συνδέσμου ανοσοθεραπείας του καρκίνου CIMIT και λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς.

Το 2001 γνωρίζει τον άνδρα της και ένα χρόνο αργότερα παντρεύονται. Φημολογείται ότι το πρωί της ημέρας του γάμου τους, πριν πάνε στο δημαρχείο, εργάζονταν στο εργαστήριο και ότι μετά το τέλος της τελετής επέστρεψαν εκεί.

Ο κόπος αυτής της εργασιομανίας δεν πήγε χαμένος. Η αξία της BionTech αγγίζει σήμερα τα 25 δισ.ευρώ. Το 18% των μετοχών της εταιρείας έχει το ανδρόγυνο Σαχίν – Τουρετσί.

Πηγή: Deutche Welle

Keywords
εμβολιο, επιτυχια, ιθύνων νους, θεσσαλονικη, BioNTech, pfizer, twitter, εκλογες, cnn, νέα, ελλαδα, αθηνα, εταιρεία, καλοκαιρι, bloomberg, ford, ιθύνων, νους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τσουναμι ιαπωνια, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, εκλογες 2012, τελος του κοσμου, εμβολιο pfizer, αποτελεσματα, μιλα, ημερομήνια, χωρες, αφρικη, γερμανια, γυναικα, εδρα, θαρρος, θεμα, θητεια, ιατρικη, κινα, κωνσταντινουπολη, μητερα, οδυσσεια, πιεση, προγραμμα, τυχη, υγεια, bloomberg, cnn, ford, pfizer, απταιστα, αριστοτελειο πανεπιστημιο, αριστοτελειο, ασια, βραδυ, βρισκεται, γερμανικα, γινεται, γινονται, γονεις, δευτερα, δηλωση, διδακτορικο, δικτυο, δυναμικο, ευρω, επτα, εταιρεία, ετων, ευρωπη, ζωων, ιδρυση, ηλικια, ιαπωνικη, κλιμακα, κομμα, κτηνιατρικη, λαδαδικα, λυκειο, νεα υορκη, νικη, οικογενεια, κολωνια, ποδοσφαιρο, πρωι, ρεκορ, συζητηση, συνεχεια, σχολειο, τουρκια, τσουναμι, υπηκοοτητα, χωρα, κυριακη, νους, θετικα, ξεκινησε, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα