ECDC – Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η διευθύντριά του για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων στις χώρες που αυτό παρατηρείται, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν.

Η διευθύντρια του ECDC μίλησε αποκλειστικά στην ΕΡΤ και την Ειρήνη Ζαρκαδούλα συνολικά για την πορεία της πανδημίας, αλλά για και τις συνέπειες της παραπληροφόρησης την περίοδο της κρίσης. Διαβάστε τι απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου:

Ποιος είναι ο ρόλος του ECDC και ειδικά σε περιόδους κρίσης σαν αυτή που βιώνουμε τώρα;

O ρόλος

μας είναι να αναγνωρίζουμε, να αξιολογούμε και να επικοινωνούμε κινδύνους και απειλές για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές ασθένειες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς τι συμβαίνει, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά επίσης παγκοσμίως έτσι ώστε ν α γνωρίζουμε τι συμβαίνει και να αξιολογούμε τι σημαίνει αυτό για τους πολίτες στην Ευρώπη, τους Ευρωπαίους που πηγαίνουν σε αυτή την περιοχή και για τους Ευρωπαίους που ζουν στην περιοχή.

Παρακολουθούμε επίσης, αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούμε τακτικά 50 και πλέον ασθένειες με τις χώρες της ΕΕ να δίνουν αναφορές σε εμάς και εμείς κάνουμε εκθέσεις, γραφικά, χάρτες.

Εν συνεχεία, στηρίζουμε τα κράτη-μέλη στις προσπάθειες προετοιμασίας, κάνουμε μετά από αίτημά τους επισκέψεις για να δούμε συγκεκριμένα προγράμματα τα οποία έχουν, κάνουμε ασκήσεις προσομοίωσης και επίσης εργαστήρια για να ενισχύσουμε την προετοιμασία. Δίνουμε επίσης επιστημονική καθοδήγηση και συμβουλές τις οποίες επίσης δημοσιεύουμε.

Όταν έχουμε μία κρίση κάνουμε ακριβώς το ίδιο, αλλά επικεντρωνόμαστε στην ασθένεια η οποία προκαλεί την κρίση.

Πώς θα μπορούσε η παραπληροφόρηση να καταστρέψει τις προσπάθειές σας και ειδικά σε κρίσιμες στιγμές;

Τώρα μελετήσαμε την παραπληροφόρηση σε σχέση με τον δισταγμό στα εμβόλια. Δημοσιεύσαμε το καλοκαίρι τα αποτελέσματα της έρευνας, εξετάσαμε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (αναφέρεται στις: Εσθονία, Ολλανδία, Ρουμανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία) ποιο είναι το μπακγκράουντ της παραπληροφόρησης και το ρόλο στο δισταγμό στα εμβόλια.

Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος, είναι άνθρωποι οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις στα ερωτήματά τους και τις ανησυχίες τους.

Εάν δεν βρουν κάποιον αξιωματούχο που θα τους δώσει αυτές τις πληροφορίες, θα ψάξουν οπουδήποτε μπορούν να βρουν αυτή την πληροφορία. Και αυτή μπορεί να μην είναι η σωστή.

Αυτό που χρειάζεται είναι η παρακολούθηση, να υπάρχει καλή κατανόηση σχετικά με το ποιες είναι οι ανησυχίες και τα ερωτήματα των ανθρώπων και μετά να χρησιμοποιηθεί ο χώρος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (occupy the social media space) έτσι ώστε να διαδοθούν οι σωστές πληροφορίες.

Διαπιστώσαμε επίσης ότι είναι οι υγειονομικοί , οι γιατροί και οι νοσοκόμες τους οποίους ο κόσμος εμπιστεύεται περισσότερο για τις πληροφορίες. Πρέπει λοιπόν αυτοί να είναι ενημερωμένοι πολύ καλά για να μπορούν να απαντήσουν σε αυτές τις ερωτήσεις.

Περιμένουμε νέο κύμα κρουσμάτων COVID, περισσότερους θανάτους; Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα;

Αυτό που θα συμβεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μερίδιο του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος στην ΕΕ, είναι περίπου στο 61-62%. Γι’ αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε αυτόν το μέσο όρο ή κάτω από αυτόν υπάρχει κίνδυνο για αύξηση τους επόμενους δύο μήνες, για κρούσματα, νοσηλείες, θνητότητα και ειδικά εάν σκέφτονται να χαλαρώσουν μέτρα. Οι χώρες που είναι πάνω από αυτό (τον μέσο όρο), αντιμετωπίζουν πιο διαχειρίσιμη κατάσταση η οποία δε θα κατακλύσει τα συστήματα υγείας.

Να εμβολιαστεί όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού γίνεται. Μπορεί να απαιτήσει να βγεις έξω να βρεις τους ανθρώπους, να φέρεις το εμβόλιο στους ανθρώπους, όχι να περιμένεις τους ανθρώπους να πάνε στο εμβόλιο. Περιμένουμε επίσης ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα υπάρξουν και άλλοι ιοί, όπως το κοινό κρυολόγημα , η γρίπη επίσης δημιουργούν πίεση (strain) στο σύστημα υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα