ESM : Θετικός για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

«Η δρομολογημένη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα ύψους 2,9 δισ. ευρώ, θα μειώσει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ κατά 3% αθροιστικά μέχρι το 2060».

Το παραπάνω αναφέρει ειδική επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) με την οποία προτείνεται στο συμβούλιο κυβερνητών του οργανισμού η αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για την πρόωρη εξόφληση του Ταμείου.

«Υπό

την αίρεση της επιβεβαίωσης της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μετριάσει τους μελλοντικούς κινδύνους, προτείνεται τα ΔΣ του EFSF και του ESM να εγκρίνουν την άρση των δικαιωμάτων υποχρεωτικής αποπληρωμής τους, προκειμένου να επιτρέψουν αυτή την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ», σημειώνεται στην επιστολή.

Κατά τον ESM η προτεινόμενη μερική, πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ αναμένεται να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική θέση και τη βιωσιμότητα χρέους της Ελλάδας, επιτυγχάνοντας χρηματοοικονομικά οφέλη και μετριάζοντας τους ξένους συναλλαγματικούς κινδύνους που πηγάζουν από την έκθεση στο ΔΝΤ.

Τα «ναι» του ESM

Ο ESM υπογραμμίζει ότι η πρόωρη αποπληρωμή είναι η πιο ευνοϊκή λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ίδιο και δίνει έμφαση σε τέσσερα οφέλη:

– Πρώτον η διαδικασία αυτή θα περιορίσει σημαντικά τον συναλλαγματικό κίνδυνο, αφού τα συγκεκριμένα δάνεια αποτιμώνται σε αμερικανικά δολάρια.

– Θα παράξει οικονομικά οφέλη εξαιτίας των χαμηλότερων τόκων. Αυτή τη στιγμή τα δάνεια που έχει ζητήσει να αποπληρώσει η Αθήνα είναι το πλέον ακριβό κομμάτι του χρέους της. Η προτεινόμενη αποπληρωμή θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 33,07 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Αυτή προκύπτει από τη διαφορά στο επιτόκιο του ΔΝΤ που είναι στο 4,91% και στο κουπόνι των πρόσφατων εκδόσεων χρέους που θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή (3,13%).

– Θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους. Τα δάνεια του ΔΝΤ έχουν πιο βραχείες ωριμάνσεις και υψηλότερο κόστος από το χρέος, που εξέδωσε η Ελλάδα το 2019. Με βάση την Ανάλυση Βιωσιμότητας χρέους του Ιουνίου 2019Η κίνηση θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 1,1 ποσοστιαίες μονάδες το 2019 και κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες αθροιστικά μέχρι το 2060. Οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες θα μειωθούν κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060.

– Πρόκειται για μία κίνηση που θα δουν θετικά οι αγορές και κατά συνέπεια θα συμβάλλει στη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Αυτό βεβαίως εφόσον διατηρηθεί το μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά και συνεχιστούν οι συνετές δημοσιονομικές πολιτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα