Eκπληξη για τις Bρυξέλλες

Αιφνιδιασμένη δείχνει η γερμανική κυβέρνηση από την αναγγελία του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος για το δεύτερο πακέτο στήριξης. Η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα μάλιστα προκάλεσε πιέσεις στο ευρώ που υποχώρησε από τα 1,39 στα 1,38 δολάρια. «Πρόκειται για εσωτερικές
πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, για τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση μέχρι στιγμής δεν έχει καμιά επίσημη πληροφόρηση και ως εκ τούτου δεν τις σχολιάζει», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών χθες το βράδυ στο Βερολίνο. Ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα διατύπωσε «σαφείς προσδοκίες» και βάσει των αποφάσεων αυτών «το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Για τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε όλοι αυτήν τη στιγμή πολύ εντατικά».
Τα γκάλοπ. Με έκπληξη αντέδρασε ο ξένος Τύπος, που επισημαίνει ότι η αναγγελία Παπανδρέου έγινε δύο ημέρες μετά τη δημοσίευση στο «Βήμα» δημοσκόπησης που δείχνει ότι το 60% των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία.Η οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» στην ιστοσελίδα της εκτιμά ότι με την απόφαση για το δημοψήφισμα «το πρόγραμμα διάσωσης κινδυνεύει», γιατί «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν απόρριψη». Η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» παραπέμπει σε δημοσκοπήσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου που δείχνουν ότι η πλειονότητα είναι κατά του νέου πακέτου διάσωσης. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», η κίνηση του Πρωθυπουργού ενισχύει τους φόβους ότι η εγχώρια πολιτική στην Ελλάδα ξεφεύγει από τον έλεγχο, καθώς φουντώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια για τις περικοπές στον δημόσιο τομέα και την αύξηση των φόρων. «Πρόκειται για μια ανησυχητική απόφαση», δήλωσε αθηναίος τραπεζίτης στη βρετανική εφημερίδα. «Μπορεί να εκτροχιαστεί ολόκληρη η διαδικασία του PSI πριν ακόμη καλά καλά ξεκινήσει». Οπως γράφουν ακόμη οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς απέρριψε αμέσως το δημοψήφισμα επειδή πιστεύει ότι αυτό δεν είναι λύση και επειδή θεωρεί ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και επαναδιαπραγμάτευση των όρων της συμφωνίας όπως συμβαίνει σε Ιρλανδία και Πορτογαλία. Για εξαιρετικά ριψοκίνδυνη στρατηγική που απειλεί μια ήδη εύθραυστη νομισματική ένωση μιλά η καναδική «The Globe and Mail».
Keywords
Τυχαία Θέματα