Eurostat: Στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Στο 9,8% «έπεσε» ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 10,7%, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

Υπενθυμίζεται πως για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε στο 9,9% ενώ βρέθηκε στο 10,9% στην Ευρώπη. Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

διαμορφώθηκε στο 12,1%.

Με βάση τις προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το 2023 ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 3,1% από το 9,1% φέτος.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ανοδική τροχιά το τρέχον έτος, στην περιοχή του 9,7%, λόγω κυρίως της έντονης ανόδου των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και της καταναλωτικής ζήτησης. Για το 2023, και λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις και τις τάσεις που διαμορφώνουν τις τιμές προβλέπεται πως ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή θα ενισχυθεί στην περιοχή του 4,2%.

Για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το ΔΝΤ πάντως εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί – με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή που χρησιμοποιεί η Eurostat – σε μέσα επίπεδα εφέτος στο 9,2% για να υποχωρήσει στο 3,2% το 2023 και περαιτέρω στο 1,9% το 2027.

Μεγάλες ανατιμήσεις

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβριο, σημειώθηκε «έκρηξη» της τάξης του 332% στο φυσικό αέριο, ενώ ακολούθησε το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% και το ρεύμα με 30%, σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Από εκεί και πέρα, υπήρξαν ανατιμήσεις της τάξης του 23,3% στα γαλακτοκομικά, 18,4% το ψωμί και τα δημητριακά, στα κρέατα κατά 17,6% και τα έλαια κατά 17% και κατά 14,3% ο καφές, το κακάο και το τσάι .Επίσης, άνοδος κατά 58,7% σημειώθηκε στα αεροπορικά εισιτήρια.

Ειδικά στα τρόφιμα όμως, ο πληθωρισμός έτρεχε ήδη με 13,5% από τον Σεπτέμβριο, δηλαδή 1,5 ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από τον μέσο όρο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, με αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες του κλάδου «Διατροφή» (έως 18,4% σε ψωμί και δημητριακά, 17,6% στα κρέατα, 23,3% σε γαλακτοκομικά και αυγά, 17% σε έλαια και λίπη, 8,7% σε λαχανικά (γενικά), 6,2% σε ζάχαρη – σοκολάτες – γλυκά – παγωτά, 12,6% σε λοιπά τρόφιμα, 14,3% σε καφέ – κακάο – τσάι κτλ).

Ποντάρουν στο «καλάθι»

Με τις αυξήσεις στα τρόφιμα, να μη δείχνουν κάποια σημάδια, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στο «καλάθι του νοικοκυριού» προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος το επόμενο δίμηνο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τα NielsenIQ, η άνοδος της μέσης τιμής πώλησης στο ψωμί και τα ζυμαρικά ανήλθε στο 13% και 10,1% αντιστοίχως, ενώ στην περίπτωση των σπορέλαιων η μέση τιμή της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 38,9%.

Σημαντική ήταν και η μεταβολή της μέσης τιμής στον κλάδο των χαρτικών και σε όλες τις βασικές κατηγορίες που τον απαρτίζουν, με τη μέση τιμή στα ρολά κουζίνας να αυξάνεται κατά 15,6%, ενώ για το χαρτί υγείας η αύξηση ανήλθε στο 12,7%.

Η αντίδραση της ΕΚΤ

Αναφορικά με την ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει το δύσκολο έργο τώρα να προσπαθήσει να ισορροπήσει την ανάγκη για μείωση του πολύ υψηλού πληθωρισμού που στην ευρωζώνη τρέχει με ποσοστό περίπου πενταπλάσιο από τον στόχο του 2%. Αντίστοιχο δίλημμα έχει και η Fed, με τις δύο κεντρικές τράπεζες πάντως να προχωρούν προς το παρόν με πλήρη ταχύτητα προς πιο περιοριστική νομισματική πολιτική.

Η προσπάθεια της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να εμποδίσει τις τιμές καταναλωτή να ξεφύγουν από τον έλεγχο φαίνεται ότι αποτελεί την κύρια προτεραιότητα της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ και των υπόλοιπων μελών της κεντρικής τράπεζας, ακόμη και τώρα που ο κίνδυνος ύφεσης πλησιάζει περισσότερο από ποτέ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα