ExxonMobil: Μηνύει την ΕΕ για να γλιτώσει τον έκτακτο φόρο

Οι επιχειρήσεις ενέργειας αποκομίζουν πλέον πολύ μεγαλύτερα κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ιδίως μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις επακόλουθες ανησυχίες για τον εφοδιασμό και τις μεγάλες αλλαγές στην ενεργειακή στρατηγική ιδίως της ΕΕ.

Τον Σεπτέμβριο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα

θα πρέπει να καταβάλουν τη λεγόμενη «εισφορά λόγω κρίσης» επί των αυξημένων κερδών τους το 2022.

Έτσι ανακοινώθηκε φόρος 33% επί των φετινών κερδών, τα οποία ήταν περισσότερο από 20% υψηλότερα από τον μέσο όρο των κερδών των τριών προηγούμενων ετών.

Πώς η ExxonMobil θα φέρει νωρίτερα τις γεωτρήσεις της Κρήτης

Αντιπαραγωγικός ο φόρος

Στην απόφαση αυτή αντιδρά ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil, που κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι θεσπίζοντας την έκτακτη εισφορά υπερβαίνουν τη νομική τους αρμοδιότητα, ενώ χαρακτηρίζει το μέτρο «αντιπαραγωγικό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ExxonMobil ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Οκτώβριο.

Η Exxon στην προσφυγή που κατέθεσε στο  Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ με έδρα το Λουξεμβούργο, υποστηρίζει ότι η εισφορά αποθαρρύνει τις επενδύσεις και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

«Το αν θα επενδύσουμε εδώ εξαρτάται πρωτίστως από το πόσο ελκυστική και παγκοσμίως ανταγωνιστική θα είναι η Ευρώπη», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο εκπρόσωπος της Exxon Κέισι Νόρτον.

Τα έσοδα που στοχεύει η Κομισιόν

Σε συνάντηση με επενδυτές νωρίτερα αυτό το μήνα, ο οικονομικός διευθυντής της ExxonMobil εκτίμησε ότι ο φόρος της ΕΕ θα κοστίσει στον όμιλο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι έχει λάβει γνώση των νομικών κινήσεων της Exxon και δήλωσε ότι  «εναπόκειται πλέον στο Γενικό Δικαστήριο να αποφανθεί επί της υπόθεσης», όπως ανέφεραν οι Financial Times.

Η ΕΕ προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό να απεξαρτηθεί από τη ρωσική ενέργεια, ψάχνοντας για εναλλακτικές και συνάμα πιο ακριβές πηγές.

Οι υπουργοί της ΕΕ εκτιμούν ότι μπορούν να συγκεντρώσουν 140 δισ. ευρώ από τις εισφορές στους παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, οι οποίοι αποκομίζουν μεγαλύτερα κέρδη από τα συνηθισμένα από την τρέχουσα ζήτηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα