FAZ: Η Βόρεια Μακεδονία χαράσσει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική βουλή και τον συμβιβασμό με τη γειτονική χώρα, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία» γράφει η FAZ και εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις της Βόρειας Μακεδονίας με το ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου».

Όσον αφορά την άμεση ένταξη στην ΕΕ, οι οικονομολόγοι είναι πολύ

συγκρατημένοι. «Το 2025 είναι μια πολύ αισιόδοξη ημερομηνία, όταν κανείς γνωρίζει πόσο καιρό αυτό διήρκεσε με την Κροατία», όπως δήλωσε ο Γκίντερ Ντόιμπερ, επικεφαλής οικονομολόγος της RBI Research με έδρα τη Βιέννη.

«Ο βόρειομακεδόνας πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μπορεί να το φανταστεί ακόμα και για το 2023 να ενταχτεί η χώρα του στην ΕΕ», τονίζει η FAZ

«Όσον αφορά την εμπορική ολοκλήρωση με την ΕΕ και τις δυνατότητες εξαγωγών, η Βόρεια Μακεδονία είναι σίγουρα η πλέον προηγμένη υποψήφια προς ένταξη χώρα των δυτικών Βαλκανίων», όπως λέει ο Ντόιμπερ. «Εξ αυτού οι ευρωπαϊκή προοπτική έχει νόημα και δεν αποτελεί μόνο μία κενή υπόσχεση».

Όπως γράφει η γερμανική FAZ, παρά τις πολλές εσωπολιτικές ρήξεις η χώρα αυτή θεωρείται εξάλλου «φωτεινό παράδειγμα εθνικής ειρήνευσης» - διαφορετικά απ’ ό,τι για παράδειγμα η Σερβία και το Κόσοβο. Η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας που έχει μόνο 2,1 εκατ. κατοίκους δεν παρουσιάζει καμία μεγάλη ανισορροπία. Ούτε το κράτος, ούτε ο ιδιωτικός τομέας έχουν μεγάλο χρέος, ενώ το έλλειμμα ισολογισμού είναι μετριοπαθές. Αφότου η οικονομία το 2017 δεν αναπτύχθηκε τόσο καλά – μεταξύ άλλων και λόγω ενός σχηματισμού κυβέρνησης που έγινε με αργούς ρυθμούς – η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε για το 2018 θετικό πρόσημο της τάξεως του 2,5%. Για το 2019 και το 2020 αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό 2,9 και 3,2%. Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, που προβλέπει παρόμοια ποσοστά, καταγράφει για το 2018 ένα ποσοστό ανεργίας που παραμένει υψηλό στο 21%. Αλλά αυτό αναμένεται να πέσει κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα τον προηγούμενο χρόνο. Η αυξανόμενη ανάπτυξη είναι αναγκαία προκειμένου η χώρα να επανεκβιομηχανιστεί, όπως αναφέρθηκε. Ο Πρωθυπουργός Ζάεφ υποσχέθηκε με αφορμή τη συμφωνία με την Ελλάδα ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία. «Ανακηρύσσουμε το 2019 σε έτος οικονομίας», όπως πρόσθεσε χαρακτηριστικά από τα Σκόπια.

Η χώρα μαστίζεται από την παραοικονομία, τη διαφθορά και την υψηλή ανεργία. Αυτό η ΕΕ το βλέπει εξαιρετικά επικριτικά, και καθίσταται δύσκολο για τη χώρα να σταθεί στην εσωτερική αγορά, αν και έχει προχωρήσει πολύ σε καθαρό επίπεδο ευημερίας και θεωρητικά είναι εξοπλισμένη για μια ένταξη ήδη από τον επόμενο χρόνο, το 2020. Επειδή θα παρουσιάσει την ίδια ευημερία όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατά την δική τους ένταξη το 2007,σημειώνει η FAZ.

Keywords
Τυχαία Θέματα