Eπιστήμονες αποκάλυψαν την όψη μίας Μαύρης Τρύπας
Τη «φωτογραφία» μιας μεγάλης Μαύρης Τρύπας που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία, συγκεκριμένα του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87) έδωσαν στη δημοσιότητα οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT).
Και αν η λέξη φωτογραφία «μπαίνει» σε εισαγωγικά, αυτό γίνεται γιατί αυτό που αποτυπώνεται στην εικόνα είναι η «σκιά» που ρίχνει η Μαύρη Τρύπα στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της, αφού είναι αδύνατο να δει κανείς τι πραγματικά υπάρχει στο εσωτερικό της μαύρης τρύπας, από όπου δεν
Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια -έστω μικρή και θολή- εικόνα του περιβάλλοντος (του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων») της μαύρης τρύπας, δηλαδή της συνοριακής περιοχής πέρα από την οποία δεν υπάρχει σημείο επιστροφής, καθώς ούτε καν το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει. Γι’ αυτό το εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας δεν είναι δυνατό να φωτογραφηθεί, αφού απλώς είναι …κατάμαυρο.
Τώρα για πρώτη φορά όμως έχουμε την πρώτη εικόνα από τις «σκιές» που ρίχνουν γύρω τους οι μαύρες τρύπες, οι οποίες προκαλούν ακραίες καμπυλώσεις του χωροχρόνου. Περιβαλλόμενες από στροβιλιζόμενα καυτά νέφη σκόνης και αερίων, εκπέμπουν ισχυρή ακτινοβολία και προδίδουν έμμεσα την ύπαρξη τους. Τώρα -αν μη τι άλλο- χάρη στη φωτογράφηση θα πειστούν ακόμη και οι …άπιστοι Θωμάδες ότι οι μαύρες τρύπες δεν είναι πλάσματα της επιστημονικής φαντασίας.
Το επίτευγμα, που αποτελεί ορόσημο στην αστρονομία και στην αστροφυσική, θεωρήθηκε δεόντως σημαντικό, ώστε η σχετική ανακοίνωση έγινε με έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις σε έξι πόλεις: στην Ουάσιγκτον (η κεντρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF), στις Βρυξέλλες (διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας), στη Σαγκάη της Κίνας, στην Ταϊπέι της Ταϊβάν, στο Σαντιάγο της Χιλής και στο Τόκιο της Ιαπωνίας.
Μέχρι σήμερα η ύπαρξη των μαύρων οπών τεκμαιρόταν έμμεσα από τις βαρυτικές και άλλες επιδράσεις που ασκούν στο περιβάλλον τους, αλλά ποτέ κανείς δεν είχε «δει» τι υπάρχει γύρω από μια μαύρη τρύπα.
Το τηλεσκόπιο ΕΗΤ, που ξεκίνησε να δημιουργείται το 2012, αποτελείται από ένα ευρύ δίκτυο οκτώ διάσπαρτων και συντονισμένων μεταξύ τους ραδιοτηλεσκοπίων σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αυτά δημιουργούν -μέσω της διασύνδεσης τους με τη βοήθεια της συμβολομετρίας και ενός υπερυπολογιστή- ένα ενιαίο τεράστιο εικονικό τηλεσκόπιο με μέγεθος σχεδόν όσο η Γη, το οποίο καταγράφει τις ακτινοβολίες ραδιοκυμάτων που εκπέμπονται από μια μαύρη τρύπα. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργείται αρκετή δυνατότητα μεγέθυνσης, ώστε να απεικονισθεί η περιοχή γύρω από μια μαύρη τρύπα, του λεγόμενου «ορίζοντα γεγονότων», πέρα από τον οποίο τίποτε δεν υπάρχει επιστροφή, ούτε για το φως. Μια μαύρη τρύπα είναι μαύρη, ακριβώς επειδή δεν μπορούν να βγουν φωτόνια από εκεί.
Το ΕΗΤ, που έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις του το 2017, διαθέτει επιμέρους «μάτια» στις ΗΠΑ (τηλεσκόπια SMT σε Αριζόνα και James Clerk Maxwell σε Χαβάη), Μεξικό (τηλεσκόπιο LMT), Χιλή (τηλεσκόπια ALMA του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου και APEX), Ισπανία (τηλεσκόπιο IRAM), Ανταρκτική (Τηλεσκόπιο Νοτίου Πόλου), Γαλλία (Άλπεις) και Γροιλανδία. Στο μέλλον ακόμη περισσότερα τηλεσκόπια αναμένεται να προστεθούν στο δίκτυο του ΕΗΤ, αυξάνοντας περαιτέρω τις δυνατότητές του.
Οι στόχοιΜέχρι τώρα το τηλεσκόπιο ΕΗΤ έχει στρέψει την προσοχή του σε δύο μαύρες τρύπες:
-Στην κεντρική μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, γνωστή και ως «Τοξότης Α*» (Sagittarius A* ή εν συντομία Sgr A*), που απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός από τη Γη (245 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα) και έχει μάζα τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου μας, άρα η διάμετρος της εκτιμάται σε περίπου 44 εκατομμύρια χιλιόμετρα, κατά προσέγγιση το 10% του μεγέθους του ηλιακού μας συστήματος. Αν και φαίνεται μεγάλη, λόγω της απόστασης της από τη Γη, είναι σα να προσπαθεί να φωτογραφήσει κανείς μια μπαλίτσα γκολφ πάνω στη Σελήνη. Βρίσκεται σε φάση «ύπνωσης», καθώς δεν καταναλώνει ενεργά μεγάλες ποσότητες γειτονικών άστρων και αερίων.
-Στην κατά πολύ μεγαλύτερη και πιο ενεργή μαύρη τρύπα στο κέντρο του γιγάντιου γαλαξία Μessier 87 (Μ87) στον αστερισμό της Παρθένου, σε απόσταση 55 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, η οποία έχει μάζα 6,5 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, συνεπώς ο ορίζοντας γεγονότων της είναι πολύ μεγαλύτερος από του Τοξότη Α*.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μάρω Κοντού: «Φτου σου πο@τανάκι» - Η ατάκα που πάγωσε τους πάντες
- «Παρέλυσαν» οι Τούρκοι: Αμερικανικά και ελληνικά F-16 «χτύπησαν» το Καστελόριζο
- Τα 4 ζώδια που σκορπούν τα λεφτά σαν να είναι μαρουλόφυλλα
- Ελλάδα: Έρχεται σχέδιο εξαφάνισης των παλιών αυτοκινήτων...
- Τέλος ο Μπογέ από την ΑΕΚ
- Ο Σάκης Τανιμανίδης φεύγει από το... Survivor. Δες τι έγραψε!
- Μητέρα πούλησε τα παιδιά της για να εξοφλήσει χρέος από ναρκωτικά
- Σέρρες: Νέα αφετηρία για την Βιομηχανία Ζαχάρεως
- Αποστολάκης: Μας ανησυχεί η προμήθεια των S-400 στην Τουρκία
- Η φωτογραφία ντοκουμέντο του Μαραντόνα με τον Πελέ 40 χρόνια πριν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Ανέκδοτο: Οι φοιτητές ψηφίζουν
- Τα παραμύθια και η αλήθεια για τους Ρομά
- Eπιστήμονες αποκάλυψαν την όψη μίας Μαύρης Τρύπας
- Σοκάρει η μητέρα του μικρού Μπεν: «Φοβάμαι πως έβαλαν το πτώμα σε βαρέλι με πετρέλαιο»
- Μπανγκόκ : Νεκροί σε φλεγόμενο ουρανοξύστη 57 ορόφων
- Οι μετανάστες ζουν ανάμεσά μας
- Brexit: «Ναι» σε αναβολή αλλά υπό προϋποθέσεις θα πει η ΕΕ
- Τι σημαίνει η στήριξη Μαρινάκη στους Αγγελόπουλους, το «είμαι εδώ», αλλά και οι (στα λόγια) «σωτήρες»
- ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής μέσω διαδικτύου
- US Senate Act aims to lift arms embargo on Cyprus, boost Greece-Cyprus-Israel alliance
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Eπιστήμονες αποκάλυψαν την όψη μίας Μαύρης Τρύπας
- Σοκάρει η μητέρα του μικρού Μπεν: «Φοβάμαι πως έβαλαν το πτώμα σε βαρέλι με πετρέλαιο»
- US Senate Act aims to lift arms embargo on Cyprus, boost Greece-Cyprus-Israel alliance
- Μπανγκόκ : Νεκροί σε φλεγόμενο ουρανοξύστη 57 ορόφων
- Για διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία με την Τουρκία ενδιαφέρεται η Μόσχα
- ΕΟΦ: Προειδοποίηση για επικίνδυνο συμπλήρωμα διατροφής μέσω διαδικτύου
- Όταν βαλτώνεις κάποιες αλλαγές επιβάλλονται
- «Στην λίστα της Αρμάνι Μιλάνο ο Ντέιβιντ Μπλατ»
- LIVE όλη η δράση στην Basket League
- Παραιτήθηκε ο Μπαταγιάννης από την Σούπερ Λίγκα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Την Παρασκευή οι νέες μετρήσεις για το ραδιόφωνο
- Japanese F-35 crashes over Pacific Ocean
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα με τη μέθοδο «No Spend Days»
- Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε κεφάλαια 812,5 εκατ. ευρώ με μειωμένη απόδοση
- Κινέζος καλλιτέχνης ποζάρει δίπλα στον σκελετό του πατέρα του δηλώνοντας «αυτό είναι τέχνη»
- Ελένη Μενεγάκη: Η έκπληξή της για τον γάμο Μπαλατσινού- Κικίλια
- 629.561 με υπογραφή Παππά στην ταινία του Γαβρά με τον Βαρουφάκη – Τι λέει ο υπουργός
- Απεργούν την Πέμπτη οι ντελιβεράδες – «Μην παραγγείλεις, φτιάξε μια μακαρονάδα»
- Ιστορική μέρα για την επιστήμη – Η πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας (video)