Lockdown : Πώς η Αττική έφτασε ξανά στο κόκκινο - Τι θα κρίνει αν θα μπούμε σε τρίτο κύμα

Η κινητικότητα των τελευταίων εβδομάδων αλλά και η σιωπηλή εξάπλωση του μεταλλαγμένου στελέχους είχαν ως αποτέλεσμα τα βλέμματα των ειδικών από την Βόρεια Ελλάδα να στραφούν στην Αττική.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η άνοδος των κρουσμάτων στην Αττική είναι εμφανής, ωστόσο αυτό που τους ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση διαγνώσεων σε όλες τις περιοχές της πρωτεύουσας, η οποία συνολικά αγγίζει μάλιστα και το 50% από την περασμένη εβδομάδα.

Την ώρα λοιπόν που τα ενεργά κρούσματα

στην Αττική μόνο ξεπερνούν τα 2.500, η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου παρατηρείται ίσως στην χειρότερη περίοδο, καθώς μπαίνουμε στον Φεβρουάριο, τον «μήνα των ιώσεων».

Πώς η Αττική βάφτηκε κόκκινη χωρίς να το… καταλάβουμε

Ο συνδυασμός της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων και των αυξανόμενων εισαγωγών στα νοσοκομεία οδήγησαν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα θα ακολουθήσει πισωγύρισμα όπως τον Νοέμβριο η οποία όχι μόνο θα ακυρώσει όλη τη προσπάθεια τριών μηνών lockdown αλλά θα επιφέρει και  δραματική επιβάρυνση του ΕΣΥ.

Άλλωστε έγινε σαφές κατά την χτεσινή «ζωηρή» συνεδρίαση των «33» της Επιτροπής πως επιθυμία τους ήταν η μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού, πράγμα που θα γινόταν εφικτό μόνο αν σταματούσαν οι εικόνες «Ερμού» με την επιβολή περιοριστικών μέτρων στα καταστήματα.

«Ο στόχος των μέτρων παραμένει η εξισορρόπηση της μετάδοσης και κοινωνικής δραστηριότητας. Ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της προσπάθειας, ωστόσο, είναι η συμβολή κάθε πολίτη με την τήρηση των μέτρων υγιεινής, τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων», ανέφερε χτες ο καθηγητής επιδημιολογίας  Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Αναγκαίο να αποφύγουμε  το τρίτο κύμα – Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα

Ωστόσο εκτός από την αυξημένη κινητικότητα του ιού αλλά και των πολιτών στην κοινότητα, οι επιστήμονες προχώρησαν στην λήψη δραστικών μέτρων, βάζοντας στο «κόκκινο» την Αττική,  ώστε να αναχαιτίσουν την έλευση του τρίτου κύματος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς την περασμένη περίοδο, πριν ακόμη ανοίξει το λιανεμπόριο, παρουσιάστηκε σημαντική μείωση των περισσότερων εκ των σκληρών δεικτών της επιδημίας, καθώς είδαμε μείωση των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των διασωληνωμένων. Σε περίπτωση λοιπόν που αυτό αντιστραφεί την ερχόμενη εβδομάδα και συνεχιστεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων και των υπόλοιπων δεικτών, τότε είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για ένα τρίτο κύμα.

Οι ειδικοί θεωρούν πως η εβδομάδα αυτή είναι πολύ κρίσιμη, καθώς θα φανεί αν η χώρα μας δημιούργησε τοίχος προστασίας ώστε να αποφευχθεί το τρίτο κύμα ή τελικά δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Σαφώς σε αυτό ρόλο θα παίξει και η διασπορά του μεταλλαγμένου βρετανικού στελέχους, το οποίο όπως φαίνεται εξαπλώνεται ύπουλα, αλλά και με σχετικά γρήγορους ρυθμούς.

Λινού: Τα μέτρα που δεν πάρθηκαν και φτάσαμε στην έκρηξη κρουσμάτων κοροναϊού στην Αττική

Για το πως οδηγήθηκε η Αττική σε τρίτο lockdown μίλησε η καθηγήτρια  Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού.

Η κ. Λινού αναφέρθηκε στο πως φτάσαμε ως εδώ και από το πρωί του Σαββάτου η Αττική ανήκει και επίσημα στις «κόκκινες» περιοχές της χώρας.

Όπως τόνισε «ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα διότι κεντρικά μέτρα δεν είχαν παρθεί. Ενώ υπήρχε η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου ήταν ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα και αυτό δείχνει μια άγνοια».

Επίσης αναφέρθηκε και στις συγκοινωνίες όπου δεν πάρθηκαν μέτρα ενώ και τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων δεν έγιναν σε μεγάλο βαθμό, όπως για παράδειγμα τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα υπογράμμισε πως είναι θετικό το ότι δεν ανοίγουν τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κάθε εβδομάδα.

«Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ των εκπαιδευτικών που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται όπως θέατρα, χώροι του δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε την κατάσταση στο πρώτο κύμα που καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων» τόνισε η κ. Λινού στο OPEN.

Καπραβέλος : Παίζουμε με τη φωτιά – Διαφωνώ με το άνοιγμα των σχολείων

Καμπανάκι για το άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων χτυπά και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νικόλαος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την  ανησυχία ότι θα ζήσουμε στην Αττική το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη και την αντίθεση του με το άνοιγμα των σχολείων.

«Ανησυχώ πολύ ειδικά για την Αττική βλέπω να παίζεται το ίδιο σενάριο με την Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως δεν είναι σωστή απόφαση να ανοίξουν τα σχολεία αυτή την στιγμή.

Δεν μπορεί η Αττική να μπαίνει στο κόκκινο και να αυξάνουμε την κινητικότητα αυτή την στιγμή σημείωσε υπογραμμίζοντας πως «παίζουμε με την φωτιά».

«Η αύξηση της κινητικότητας στην Αττική με ανησυχεί πολύ γιατί υπάρχει συγκέντρωση πληθυσμού, οι πολίτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ΜΜΜ» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Πώς εξελίσσεται η κάλυψη των ΜΕΘ

Η Αττική είναι 57% δηλαδή 43% των ΜΕΘ είναι κενές ενώ σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία όπως είπε η Ματίνα Παγώνη υπάρχει 44% κάλυψη ΜΕΘ  σε όλη την επικράτεια και 56% κενά ΜΕΘ που σημαίνει όπως εξήγησε ότι υπήρχε το περιθώριο η επιτροπή να προχωρήσει στην εισήγηση για περαιτέρω άνοιγμα των σχολείων.

Σημειώνεται πως αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα λόγω της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19, φέρνει από σήμερα ο Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας που επανέρχεται με αποτέλεσμα να διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας στη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα