Manchester United με Μάνο Χατζιδάκι

Μόλις ακούγονται οι πρώτες νότες από το «Βαλς των χαμένων ονείρων» ο ορίζοντας του Λονδίνου πλημμυρίζει την οθόνη. Ανάμεσα στα πανύψηλα κτίρια ξεπροβάλλουν μορφές γυναικείων μοντέλων. Αλλοτε στέκουν ακίνητες σαν προτομές αγαλμάτων και άλλοτε διασχίζουν τους δρόμους της πόλης παίζοντας με μια μπάλα ποδοσφαίρου. Είναι ντυμένες στα μαύρα εκτός από μία κοπέλα με κόκκινη φανέλα. Εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο σήμα της οποίας ζουμάρει ο φακός και αυτομάτως η σύγχρονη υψηλής ευκρίνειας εικόνα γίνεται αναλογική. Πίσω από αυτό το βίντεο κρύβεται ο Γιώργος Ασλανίδης. Φωτογράφος, σκηνοθέτης και

art director με έδρα τη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, είναι ο ιθύνων νους του οπτικού υλικού για τις φανέλες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη φετινή σεζόν.

«Υποστηρίζω τη Γιουνάιτεντ από πολύ μικρός, από 11 χρονών. Μπαίνοντας στον χώρο της μόδας και του ποδοσφαίρου, έκανα κάποια προσωπικά πρότζεκτ. Σε ένα από αυτά είχα χρησιμοποιήσει φανέλα της Γιουνάιτεντ με την οποία είχα βγάλει φωτογραφία, αλλά για κάποιον λόγο την είχα κρατήσει στο συρτάρι για περίπου ενάμιση χρόνο. Τη μοιράστηκα εντέλει τον Μάιο του 2024 στο Instagram, επισημαίνοντας και την ομάδα μεταξύ άλλων, και λίγες μέρες μετά την αναδημοσίευσαν στο προφίλ τους, ενώ ήρθαν σε επαφή μαζί μου» αναφέρει ο Γιώργος Ασλανίδης μιλώντας στα «Πρόσωπα».

ΡΕΤΡΟ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ.

Η επικοινωνία του με τα στελέχη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εξελίχθηκε σε συνεργασία αφού του ζήτησαν να φωτογραφίσει την καμπάνια για τις εκτός έδρας φανέλες της σεζόν 2024-2025 μετά τις εντός έδρας και τελικά μια σειρά από ρετρό εμφανίσεις που επενδύθηκαν μουσικά σε βίντεο με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. «Επειδή μου έδωσαν δημιουργική αυτονομία σε αυτά τα πρότζεκτ, ήθελα να βάλω και λίγο από το ελληνικό στοιχείο στη σκηνοθεσία. Κατά τα άλλα, ο τρόπος που δημιουργώ και στήνω ένα πρότζεκτ είναι οργανωμένος και άναρχος παράλληλα. Κάνω moodboard όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες και μέσα από διάφορες ιδέες για το πού και πώς θα κινηθεί το πρότζεκτ αισθητικά και από στρατηγική σε έναν βαθμό καταλήγω στην όλη ιδέα. Εδώ ξεκίνησα σκεπτόμενος ότι θα ήθελα να υπάρχουν αρκετά άτομα. Καταλήξαμε ότι θα έχουμε επτά μοντέλα και μετά στήθηκε το styling σε συνεργασία με τον στυλίστα και το υλικό του και με μια δημιουργική και συνεργατική ενέργεια καταλήξαμε στο κάθε πρότζεκτ» επισημαίνει ο φωτογράφος.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Ασλανίδης έχει αναπτύξει με το ποδόσφαιρο μια οργανική σχέση. Από παιδί έπαιζε ερασιτεχνικά και μαγευόταν από τον κόσμο των γηπέδων, ίσως γι’ αυτό τώρα στη δουλειά του με τη Μάντσεστερ δεν ανέδειξε τις φανέλες σαν ένα ακόμα κομμάτι υφάσματος αλλά ως ένα σύμβολο που τον συγκινεί ακόμα. «Μια εμφάνιση σε κάποιες ομάδες είναι πολύ παραπάνω από fashion statement, γιατί έχουν ένα ιστορικό κομμάτι μέσα. Είναι ιστορικές για το τι έχει γίνει μέσα στο γήπεδο, για την ιστορία που υπάρχει πίσω από την ομάδα, ένα πολύ χαρακτηριστικό γκολ, μια πορεία σε μια διοργάνωση, μια στιγμή. Μια από τις αγαπημένες μου φανέλες είναι του Ερίκ Καντονά του 1995 που είχε ρίξει κλοτσιά σε οπαδό της Κρίσταλ Πάλας γιατί τον είχε βρίσει. Οσο προχωράμε, τέτοιες ιστορίες είναι λίγο σπάνιες, αλλά οι στιγμές μπορεί να κάνουν μια φανέλα να τη θυμάσαι για πάντα. Ενας ποδοσφαιρόφιλος θυμάται κάποιες φανέλες για συγκεκριμένους λόγους, ο καθένας τους δικούς του, που έχουν να κάνουν όμως με κοινά βιώματα. Αυτά τα εκφράζουν ακόμα στο πώς ντύνονται, αν βάλουν μια εμφάνιση η οποία είναι για εκείνους πολύ σημαντική και κάπως έτσι η κοινότητα το αποδέχεται καθολικά και ζει το ίδιο συναίσθημα» υπογραμμίζει ο φωτογράφος.

Η ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ.

Οπως συμβαίνει με κάθε φανέλα που κουβαλάει ιστορία αλλά με σύγχρονο αέρα, έτσι και η επετειακή του Ολυμπιακού για τα 100 χρόνια της ομάδας τον προκαλεί. Οχι ως οπαδό αλλά ως καλλιτέχνη που εμπνέεται για να τη φωτογραφίσει. «Μια φανέλα των 100 ετών είναι συμβολική πάντα, πολύ σημαντική και μένει. Είδα ότι η συγκεκριμένη ότι έχει το ρετρό σήμα της Adidas, στοιχείο που την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή. Πέντε ομάδες, οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους έκαναν συμφωνία το καλοκαίρι για να χρησιμοποιήσουν αυτό το σήμα. Μάλιστα, επιστράτευσαν παίκτες-θρύλους της κάθε ομάδας, τους Ντελ Πιέρο, Σβαϊνστάιγκερ, Φέρντιναντ, Βιεϊρά, Ζιντάν και τους φωτογράφισαν όλους μαζί. Ισως έκανα κάτι αντίστοιχο με θρύλους του Ολυμπιακού να ματσάρει την ενέργεια της καμπάνιας της Adidas. Μπορεί να φωτογράφιζα επίσης κάποιους οπαδούς, παρόντες, νέους παίκτες, ως αναφορά στο παρελθόν και στο παρόν του συλλόγου» σκέφτεται ο Γιώργος Ασλανίδης.

Εκτός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο ίδιος είναι σε συζητήσεις και με άλλους ευρωπαϊκούς συλλόγους για σύμπραξη, ενώ έχει ήδη συνεργαστεί επίσης με μεγάλες εταιρείες όπως οι Umbro, NSS Magazine, Fenwick, La Perla Lingerie και John Lewis, βάζοντας πάντα μια πινελιά υψηλής μόδας στο αθλητικό κατά τα άλλα κάδρο του. «Η αισθητική προσαρμόζεται πάνω στο κάθε πρότζεκτ. Η μόδα είναι πολύ λεπτεπίλεπτη κατά βάση. Το ποδόσφαιρο, από την άλλη, είναι πιο ωμό. Οπότε στην ουσία στο πάντρεμα και των δύο κάπου τα βρίσκουν στη μέση» παρατηρεί ο Γιώργος Ασλανίδης και καταλήγει. «Προσωπικά με εμπνέουν τα γήπεδα, οι ομάδες, οι φίλαθλοι. Εχω κάνει ένα πρότζεκτ με μεγαλύτερους σε ηλικία φιλάθλους. Με εμπνέουν όλα τα ποδοσφαιρικά στοιχεία, τα αποδυτήρια, αντικείμενα που είναι iconic όπως παπούτσια ή οι επικαλαμίδες. Ολα παίζουν τον ρόλο τους και σημαίνουν κάτι ιδιαίτερο για κάποιον ποδοσφαιρόφιλο. Εντάσσοντάς τα σε κάποια εικόνα, καταλήγεις σε κάτι πολύ όμορφο».

Keywords
Τυχαία Θέματα