Modern Family

Το χρονοδιάγραμμα έχει οριστικοποιηθεί – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρινε σκόπιμο το ζήτημα να βρίσκεται σε απόσταση από τον προεκλογικό κύκλο για τις ευρωκάλπες και να μην κακοφορμίσει. Εντός του Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που θα ρυθμίζει και ζητήματα τεκνοθεσίας, θα προωθηθεί στη Βουλή και πριν φύγει ο μήνας θα είναι νόμος του κράτους. Στο Μέγαρο Μαξίμου ουδείς αμφιβάλλει ότι το νομοσχέδιο θα εγκριθεί από μια ευρύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, παρά τις ενστάσεις και τις όποιες διαφοροποιήσεις.

Προεξοφλούν δε, ότι στο τέλος της ημέρας εκείνο που θα κυριαρχεί θα είναι το νέο νομικό τοπίο που διαμορφώνει η νομοθετική παρέμβαση και όχι ποιοι καταψήφισαν ή έστειλαν το δικό τους μήνυμα αποχωρώντας από την αίθουσα της Ολομέλειας. Στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί επισήμως με εισηγητή τον Ακη Σκέρτσο και χωρίς διάθεση για εξισορρόπηση καταστάσεων. Από εκείνη τη στιγμή ο καθένας θα ανοίξει τα χαρτιά του και η κυβέρνηση θα αρχίσει να κάνει ταμείο.

Το ζητούμενο είναι, ωστόσο, εάν στο Μαξίμου και στη ΝΔ έχουν μπλέξει με ένα ταυτοτικό θέμα για το συντηρητικό ακροατήριο που μπορεί να ανοίξει πληγές, οι οποίες θα  χρειαστεί άλλο χρονοδιάγραμμα για να επουλωθούν. Και κυρίως, εάν ο επίμαχος νόμος θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για τη συγκρότηση μιας εσωκομματικής αντιπολίτευσης, για πρώτη φορά στην εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους δικούς της πρωταγωνιστές και, ενδεχομένως, καθοδηγητές. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι σαφές ότι το πολεμικό σκηνικό συντηρείται από τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά σε επίπεδο κυβέρνησης και προοπτικής οι περισσότεροι έχουν στρέψει το βλέμμα στον Μάκη Βορίδη. Το κυβερνητικό σχήμα θα μπορούσε να προχωρήσει με έναν αυτονομημένο υπουργό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ποια εικόνα θα επιλέξει ο Μητσοτάκης να εκπέμπεται για την κυβερνητική εικόνα. Ο υπουργός Επικρατείας, πάντως, είναι έτοιμος για όλα και αυτό έχει ήδη μεταφερθεί με σχετική δόση μετριοφροσύνης και στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί και στον δικό του σχεδιασμό – δεν θα χάσει, άλλωστε, η Βενετιά βελόνι εάν ο Βορίδης περιοριστεί στον ζωτικό χώρο που προσφέρουν τα βουλευτικά έδρανα.

Η διαφωνία Βορίδη θα καταγραφεί, ανεξάρτητα εάν καταψηφίσει ή επιλέξει την αποχή στη Βουλή. Οπως θα αναδειχθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο, μέσα από μια ιδεολογικοπολιτική και νομική πλατφόρμα. Η ελληνική εκδοχή του χολιγουντιανού Modern Family αντιστρατεύεται τη δική του σύγχρονη αναφορά στο συντηρητικό δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» και ο νόμος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών πλήττει τον πυρήνα των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών – τις οποίες κρίνει ότι είναι υποχρεωμένος να περιφρουρήσει. Οι προειδοποιήσεις του Ακη Σκέρτσου ότι «οι υπουργοί έχουν αυξημένη ευθύνη στήριξης των νομοσχεδίων» και ακόμη περισσότερο ότι «η ΝΔ και ο Πρωθυπουργός δεν έκρυψαν ποτέ ότι η παρέμβαση βρίσκεται στο πρόγραμμά μας και όλοι οφείλουμε να ξέρουμε με ποια πλατφόρμα εκλέχθηκε η ΝΔ», έχουν προφανώς ως αποδέκτη τον Βορίδη. Από τη στιγμή που δύο υπουργοί Επικρατείας λένε και πρεσβεύουν διαφορετικά πράγματα, μια εμπλοκή δεν είναι εύκολο να αποφευχθεί στην ίδια κυβερνητική ομάδα, ιδίως από την ώρα που ο ένας υπουργός εμφανίζεται να κινείται εκτός προγράμματος.

Με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου υπό μάλης, ο Βορίδης επιμένει ότι η ελληνική πολιτεία δεν είναι υποχρεωμένη να κάνει αυτό το βήμα. Συνεπώς, σε μια  δεύτερη ανάγνωση το όλο ζήτημα μπορεί να συνδεθεί και με την κατεύθυνση που επιλέγει να ακολουθήσει η ΝΔ κι εκεί οι ενστάσεις μπορεί να έχουν κι άλλα επεισόδια. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι, εάν υπήρξε ποτέ, δεν υπάρχει πλέον κανένα δίδυμο Μάκη Βορίδη και Αδωνη Γεωργιάδη στη γαλάζια εμπροσθοφυλακή. Η όποια κοινή πορεία τους έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί και για τις νέες εσωκομματικές ισορροπίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα