O διπολισμός είναι εδώ... «ενωμένος», δυνατός
Το ελληνικό δικομματικό σύστημα βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε μια περίεργη λίμπο: ο ένας πόλος του είναι αρκετά ισχυρός ώστε να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ ο άλλος διεκδικείται από δύο κόμματα - τον ΣΥΡΙΖΑ, που κυβέρνησε τελευταίος και κέρδισε τα ποσοστά του την περίοδο της κρίσης, και το ΠΑΣΟΚ, τον παραδοσιακό εκφραστή του κεντροαριστερού χώρου, που μετά τις αλλαγές του τελευταίου χρόνου επιδιώκει την ολική επαναφορά του. Για πρώτη φορά την τελευταία
Ο νεοσύστατος δικομματισμός θεωρήθηκε αδύναμος, γιατί μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019 οι περισσότεροι διέβλεπαν μια επιστροφή στην πολιτική κανονικότητα: απαλλαγμένες από το δίλημμα Μνημόνιο - αντιμνημόνιο, οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να «μετρηθούν» από την αρχή σε συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης. Και φαινόταν πως σε αυτή την καινούργια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν διέθετε πειστικές απαντήσεις - εξού και οι χαμηλές πτήσεις στις δημοσκοπήσεις.
Οι απανωτές κρίσεις
Το μέλλον, βέβαια, μόνο κανονικό δεν ήταν: τη δίχρονη πανδημία ακολούθησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν τις απανωτές κρίσεις ως νέα κανονικότητα και είναι σε αυτό το πλαίσιο που οι πολιτικές δυνάμεις ανασυντάσσονται - τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η περίοδος ευνοεί τις υπάρχουσες κυβερνήσεις, καθώς σε εμπόλεμη περίοδο η πλειονότητα των πολιτών θέλει να αποφύγει τα πειράματα και «συσπειρώνεται στη σημαία». Οι αντιπολιτεύσεις (ειδικά αν γνωρίζουν από κρίσεις) μπορούν να συσπειρώσουν τον αντίπαλο στον κυρίαρχο πόλο. Η ΝΔ υπάγεται στην πρώτη κατηγορία και ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη: το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες μέρες επέλεξε να συνταχθεί πλήρως με το πλευρό της Δύσης, εκπροσωπώντας και τους πολίτες εκείνους που τάσσονται χωρίς άνω αστερίσκο στο πλευρό της Ουκρανίας - στηρίζοντας μια γραμμή εξωτερικής πολιτικής που τοποθετεί τη χώρα στο πλευρό των συμμάχων της όσον αφορά τις κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ παράλληλα στέλνει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία και επιδιώκει διμερείς αμυντικές συμφωνίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, εξέφρασε μεν αλληλεγγύη στην Ουκρανία, όμως κράτησε αποστάσεις από το δίπολο Ανατολή - Δύση: «Είμαστε και Δύση και Ανατολή και Βορράς και Νότος. Είμαστε η κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού. (...) Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», ανέφερε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.
Η πόλωση τους βολεύει
Πέραν της όποιας κριτικής για τη μία ή για την άλλη στάση, η ρητορική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης (που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζονται να κερδίζουν πόντους και οι δύο) έχει αναφορές σε μια παλαιότερη περίοδο ισχυρού διπολισμού που δεν μοιάζει με τη σημερινή κατάσταση και σίγουρα λειτουργεί ενισχύοντας την πόλωση. Οσοι ασχολούνται χρόνια με εκλογές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν κρίθηκε στην εξωτερική πολιτική. Ομως το σκηνικό που έχει αρχίσει να δημιουργείται με φόντο την Ουκρανία διευκολύνει τόσο τη μία πλευρά όσο και την άλλη: οι διεθνείς εξελίξεις και η γενικευμένη παγκόσμια κρίση επιτρέπουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει τη στήριξη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αποδίδοντας παράλληλα τον πληθωρισμό και την έκρηξη της ακρίβειας σε εξωγενείς παράγοντες, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας μιλάει για «δικαιολογίες», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «πολιτική επιλογή να μη συγκρουστεί με τα συμφέροντα και την αισχροκέρδεια».
Πειστικές απαντήσεις
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ποια επιλογή έχει το τρίτο κόμμα; Στη Χαριλάου Τρικούπη γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ερχόταν αντιμέτωπος με αυξημένη πόλωση, ενδεχομένως όμως υπολόγιζαν πως οι συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί πριν από τα όσα έγιναν στην Ουκρανία θα τους ευνοούσαν περισσότερο - πράγμα που σημαίνει πως χρειάζονται πειστικές πολιτικές απαντήσεις στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές. Αυτή τη στιγμή, στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, το Κίνημα Αλλαγής θέλει να βγάλει ένα προφίλ ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παρουσίας στον παγκόσμιο χάρτη, υπενθυμίζοντας από τη μία τα λάθη της Δύσης το προηγούμενο διάστημα, αλλά τηρώντας απόλυτη στάση καταδίκης προς την πλευρά της Ρωσίας και συμφωνώντας με την αποστολή όπλων. Στο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν, που έτυχε θετικής ανταπόκρισης από την αξιωματική αντιπολίτευση, η Κεντροαριστερά βγήκε με πιο επικριτική χροιά μιλώντας ακόμα και για κακή προετοιμασία, χωρίς συμφωνημένη ατζέντα. Το θετικό για το ΚΙΝΑΛ είναι πως έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα να χτυπήσει την - πληγωμένη, το προηγούμενο διάστημα - αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, προβάλλοντας ως η πιο σοβαρή προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, γιατί έχει να αντιμετωπίσει έναν ΣΥΡΙΖΑ στο στοιχείο του και, κυρίως, το γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιλέξει τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ως βασικό αντίπαλο.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έρχεται «συστημένο» από Πούτιν – Δυστυχώς, οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι δεν ξεχνούν
- Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Γουίλιαμ Χαρτ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Θα σώσει ο Μαδούρο τη Δύση από την ενεργειακή κρίση;
- Η Γη της Ελιάς - Επόμενα επεισόδια: Ο Ανέστης κρύβεται πίσω από την επίθεση στη Μαρίνα
- Θλίψη στο Χόλυγουντ: Πέθανε ο Γουίλιαμ Χαρτ
- «Ισταμπούλ» η Πόλη για τον Κυριάκο – Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαρνείται την Κωνσταντινούπολη
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πέντε πύραυλοι έπληξαν εργοστάσιο της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα της χώρας
- Αν ξαναζούμε τώρα τον παγωμένο Μάρτη του ’87 θυμηθείτε τι ακολούθησε τον Ιούλιο και θα πείτε το χιόνι χιονάκι – ΦΩΤΟ
- Εορτολόγιο Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 14/3
- Survivor: Κλείδωσε η πρώτη υποψηφιότητα, τον πέταξαν ξανά στον τάκο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- O διπολισμός είναι εδώ... «ενωμένος», δυνατός
- Μητσοτάκης – Ερντογάν: Αυτά που τους ενώνουν και αυτά που τους χωρίζουν
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς νέες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Πούτιν η ΕΕ
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι απάγουν Ουκρανούς δημάρχους;
- Σε δίνη... bulkers και τάνκερς στην παγκόσμια ναυτιλία
- Πέθανε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Γουίλιαμ Χαρτ
- Op-Ed: Is Putin making wayward Erdogan realign with West, and with what impact on Greek-Turkish ties?
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Επιστροφή φόρων
- «Ο Πούτιν παίζει πόκερ με τη Δύση»
- Μητροπολίτης Εμμανουήλ: «Καταδικάζουμε αυτή την άδικη επίθεση»
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- O διπολισμός είναι εδώ... «ενωμένος», δυνατός
- Σε δίνη... bulkers και τάνκερς στην παγκόσμια ναυτιλία
- «Ο Πούτιν παίζει πόκερ με τη Δύση»
- Μητροπολίτης Εμμανουήλ: «Καταδικάζουμε αυτή την άδικη επίθεση»
- Ανάλυση: «Οι Ουκρανοί νιώθουν μέλη σε μια κοινότητα δημοκρατίας»
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Επιστροφή φόρων
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Προς νέες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Πούτιν η ΕΕ
- Μητσοτάκης – Ερντογάν: Αυτά που τους ενώνουν και αυτά που τους χωρίζουν
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι Ρώσοι απάγουν Ουκρανούς δημάρχους;
- Op-Ed: Is Putin making wayward Erdogan realign with West, and with what impact on Greek-Turkish ties?
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ουκρανία: Ο πόλεμος του Πούτιν στη φιλελεύθερη τάξη
- Καιρός: Κρύο και τοπικές βροχές σήμερα
- Υδρογονάνθρακες: Επιστρέφουν στο προσκήνιο… λόγω Ουκρανικού
- Τα αδιέξοδα του Πούτιν και η επόμενη ημέρα για τη Μόσχα
- Οπλα κι αφέλεια
- Ρωσία: Περισσότερες από 800 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις
- Το τέλος του ιδεαλισμού
- Νίκος Χατζηνικολάου: Όταν στρίμωξε στον αέρα την Ελένη Μενεγάκη
- Βίντεο της Ουκρανικής Βουλής με το Παρίσι να βομβαρδίζεται