O Έβρος μετράει τις πληγές του – Πλημμύρισαν 110.000 στρέμματα

Σαρώνει η κακοκαιρία τη χώρα με την περιοχή του Έβρου χθες να δέχεται τόνους νερού. Σπίτια πλημμύρισαν, δρόμοι έγιναν λίμνες και οι κάτοικοι της περιοχής πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα δίχως ρεύμα.

Η πυροσβεστική όλο το βράδυ βρισκόταν επί πoδός και έκανε απαντλήσεις υδάτων από κατοικίες ενώ απεγκλώβισε και ανθρώπους από περιοχές που είχαν πλημμυρίσει.

Στο μικρό Δέρειο 22 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς με τους κατοίκους να μετράνε τις πληγές τους. Ο δήμος και το κράτος έχει υποσχεθεί να τους βοηθήσει.

Πλημμυρισμένα 65.000 στρέμματα

Οι έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν το τελευταίο

24ωρο τον Έβρο και τη Ροδόπη έχουν ως αποτέλεσμα συνολικά 110.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο.

«Έχουμε γύρω στα 65.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στον Έβρο και γύρω στα 45.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στη Ροδόπη», δήλωσε στο AΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λυκουρέντζος.

Ωστόσο οι εκτάσεις που έχουν πάθει ζημιές φέρονται να είναι αρκετά μικρότερες, καθώς, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζονται σε 23.000 στρέμματα (που θα χρειαστεί να αποζημιωθούν).

«Στην περιοχή του Έβρου έχουν πληγεί γύρω στα 15.000 στρέμματα καλλιέργειας σιτηρών, μηδικής καλλιέργειας και κηπευτικών, ενώ δεν αναφέρονται ιδιαίτερες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο του νομού που προφανώς θα υπάρχουν βέβαια αλλά θα είναι περιορισμένες» επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ.

Σε ό,τι αφορά τη Ροδόπη, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως από τα 45.000 στρέμματα που έχουν πλημμυρίσει στην περιοχή «οι ζημιές στη χειμερινή καλλιέργεια σιτηρών είναι 8.000 στρέμματα και ανάλογα ακολουθούν η μηδική καλλιέργεια και κάποια λίγα κηπευτικά ενώ έχουμε και γύρω στις 1.500 απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο».

Στις περιοχές βρίσκονται από χθες τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, τα οποία σε συνεργασία με αυτά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να γίνει οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών, με τον κ. Λυκουρέντζο να σημειώνει πως «αύριο και μεθαύριο θα έχουμε μια συνολική εικόνα από τις καταστροφές».

Ξύπνησαν μνήμες του 2014 στον Έβρο

Εκτός  από τους δήμους Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας σοβαρά προβλήματα από την μεγάλη ποσότητα νερού αντιμετώπισαν και οι οικισμοί του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Ιτέα, Τριφύλλι, Πόρος, Αγνάντια, ‘Ανθεια, Λουτρά, Απαλός και Νέα Χιλή.

Όπως όλα δείχνουν όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς στη χθεσινή Ρηματική Διακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βουλγαρίας τις επόμενες ώρες αναμένεται αύξηση της στάθμης των υδάτων των ποταμών Άρδα Έβρου και Ερυθροπόταμου κατόπιν και της σταδιακής και ελεγχόμενης αποδέσμευσης υδάτων από το φράγμα του Ιβαήλοβγκραντ.

Παράλληλα η ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου ενημερώνει τους κατοίκους του Ασπρονερίου, των Γιατράδων, των Βρυσικών, της Σαύρας, της Πολιάς, του Αλεποχωρίου και του Παλιουρίου ότι λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή των γεωτρήσεων και πιθανής εισροής φερτών υλών σε αυτές, θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του νερού για ανθρώπνη κατανάλωση.

Επίσης ενημερώνει τους κατοίκους των Μεταξάδων, της Αβδέλλας ότι η διακοπή υδροδότησης των οικισμών τους οφείλεται πιθανώς σε βλάβη στη γεώτρηση στην περιοχή του Αλεποχωρίου· δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στα συνεργεία της ΔΕΥΑΔ να προσεγγίσουν στο σημείο ώστε να διαγνωστεί και να επισκευαστεί η βλάβη.

Η κατάσταση στον δήμο Σουφλίου

«Μας περιμένει μια δύσκολη μέρα διότι οι ζημιές είναι εκτεταμένες, η επιτροπή από μηχανικούς κι ειδικούς έχουν μεταβεί στα σημεία όπου έχουν «πνιγεί» σπίτια και οι κάτοικοι έχουν μεταφερθεί αλλού. Επίσης, είχαμε και  στο χωριό Κορφή αλλά και στην Κορνοφωλιά μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία» ανέφερε στο e-evros ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Σουφλίου Δημήτρης Δαρούσης.

Ο ίδιος τόνισε πως «έχουμε κάνει ήδη έκκληση όποιος μπορεί να βοηθήσει με στρώματα αλλά και κρεβατια. Δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα στο Δέρειο. Πλημμύρισαν εργοστάσια και έχουν σπάσει οι αγωγοί με αποτέλεσμα να μην υπάρχει υδροδοτηση σε καποιες περιοχές».

Ξεκαθάρισε ο κ. Δαρούσης πως η κατάσταση πλέον ευτυχώς είναι ελεγχόμενη με τα φράγματα στην Βουλγαρία. Επειδή υπήρξε απότομη αύξηση της στάθμης των νερών οι υπηρεσίες πυροσβεστικής αλλά και η αστυνομία βοήθησαν να απεγκλωβιστούν άνθρωποι, αλλιώς σήμερα θα μετρούσαμε θύματα. Οι ποσότητες των νερών παρέσυραν οδοστρώματα, γέφυρες και πολλές περιουσίες ανθρώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα