OT FORUM – Αχείμαστος (Κοπελούζος) – Φρυδάς (Grant Thornton): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγικός κόμβος ενέργειας

Για «πανδαισία έργων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα που μπορεί να την καταστήσουν πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην πράσινη μετάβαση», έκανε λόγο ο Νίκος Φρυδάς, principal στον κλάδο Ενέργειας και αντιπρόεδρος της Grant Thornton, ενώ στη σπουδαιότητα του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας που ήταν «ένα από τα

πιο προβεβλημένα έργα στην COP28», αναφέρθηκε ο Θωμάς Ι. Αχείμαστος, αντιπρόεδρος του ομίλου Κοπελούζου και Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης Εργασιών & Στρατηγικής του ομίλου, μιλώντας αμφότεροι από το βήμα του OT FORUM με θέμα την «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

Αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου ο κ. Αχείμαστος υπογράμμισε ότι δε συνδέει μόνο δύο χώρες αλλά δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Αφρική και ενισχύει τον στόχο της πράσινης μετάβασης. Το έργο αυτό θα μεταφέρει 3 GW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο τα οποία θα παράγονται από 9,5 GW μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Από αυτά τα 6 GW θα προέρχονται από αιολικά πάρκα και τα άλλα 3-3,5 GW από φωτοβολταϊκά πάρκα. Το καλώδιο διασύνδεσης θα έχει μήκος περίπου 950 χιλιόμετρα και από την Αίγυπτο θα καταλήγει στην Αττική.

Από τη μεριά του ο κ. Φρυδάς έκανε λόγο για πανδαισία έργων και μεταρρυθμίσεων στον κλάδο ενέργειας στην Ελλάδα που είναι πρωταγωνιστής στον στόχο για net zero έως το 2050. Επισήμανε πως το έργο διασύνδεσης ΕλλάδαΑιγύπτου είναι εμβληματικό καθώς θα «έρχονται» 20 τεραβατώρες ενέργειας όταν σήμερα καταναλώνουμε 53 τεραβατώρες. Το έργο αυτό «βλέπει» και την Ευρώπη, παρακολουθεί τη δίψα για πράσινη ενέργεια η οποία θα μεταφέρεται προς τη Γερμανία και την Κεντρική Ευρώπη μέσω διασυνδέσεων. Ένα μέρος της ενέργειας από την Αίγυπτο θα εξάγεται και ένα άλλο μέρος θα αξιοποιείται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου στη χώρα μας.

Ο κ. Φρειδάς αναφέρθηκε όμως και σε ένα άλλο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτό της ΕλλάδαςΚύπρου – Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας μελλοντικός κόμβος ενέργειας στην περιοχή αξιοποιώντας και τη στρατηγική θέση της αλλά και τις τεράστιες ανάγκες για ενέργεια της Ευρώπης. Εκανε δε λόγο και για συνέργειες με την εισαγόμενη πράσινη ενέργεια από τον Νότο και με τα παράκτια αιολικά πάρκα της Βόρειας Ευρώπης τα οποία αντιμετωπίζουν και προβλήματα όπως η άπνοια για πολλές ημέρες το χρόνο.

Αναφερόμενος στο πράσινο αποτύπωμα του έργου διασύνδεσης ΕλλάδαςΑιγύπτου, ο κ. Αχείμαστος υπογράμμισε ότι το καλώδιο αντικαθιστά 4,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και θα εξοικονομήσει 10 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η ενέργεια που θα μεταφέρεται στην Ελλάδα ακολούθως θα διοχετεύεται μέσω διασυνδέσεων από Βουλγαρία, Αλβανία και Β. Μακεδονία προς την Κ. Ευρώπη.  Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Αχείμαστος, 1 GW θα παραμένει στη χώρα μας για την κάλυψη εγχώριων αναγκών, 1 GW θα διοχετεύεται στην Ευρώπη και 1 GW θα αξιοποιείται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Κόστος 3,6 δισ. ευρώ

Όσον αφορά στο κόστος του έργου, ο κ. Αχείμαστος μίλησε για 3,6 δισ. ευρώ ενώ άλλα 10 δισ. ευρώ περίπου θα επενδυθούν στα έργα που θα γίνουν στην Αίγυπτο. Εώς τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές μελέτες και σύντομα θα ξεκινήσουν οι τελικές μελέτες.

Σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες, ο κ. Αχείμαστος τόνισε ότι τόσο για το καλώδιο όσο και για τις ΑΠΕ στην Αίγυπτο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ήδη έχει υπογραφεί MOU με τον ΑΔΜΗΕ σε σχέση με το καλώδιο διασύνδεσης ενώ ενδιαφέρον υπάρχει και τις ΑΠΕ στην αφρικανική χώρα.

Αποθήκευση ενέργειας

Ο κ. Φρυδάς αναφερόμενος στην επάρκεια του ηλεκτρικού χώρου λόγω  του μεγάλου όγκου των νέων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα υπογράμμισε ότι το κριτήριο είναι η ασφάλεια εφοδιασμού, δηλαδή η ασφάλεια του συστήματος, λέγοντας χαρακτηριστικά “αυτό είναι το όριο!”.  Τόνισε δε ότι οι ΑΠΕ έχουν στοχαστικότητα και ότι αυτό καθιστά απαραίτητη την ευελιξία του συστήματος.

Στις λύσεις πρότεινε, πρώτον τις μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας, είτε αυτοτελείς είτε σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ και δεύτερον, την αύξηση του όγκου αποθήκευσης της ενέργειας.  “Ειναι εξαιρετικά κρίσιμο το θέμα του ηλεκτρικού χώρου”, επισήμανε καταλήγοντας.

Ειδική αναφορά έγινε από τους δύο καλεσμένους του OT FORUM και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη χώρα μας. Ο κ. Αχείμαστος αναφέρθηκε στο έργο της Αλεξανδροπούλης ισχύος 216 MW, επισημαίνοντας ότι αυτό το έργο ήταν το πρώτο στο είδος του που αδειοδοτήθηκε το 2012 και τώρα είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του.

Ο κ. Φρυδάς αναφέρθηκε στον στόχο των 10 GW έως το 2040 ή και 20 GW έως το 2050 και ότι και οι δύο στόχοι είναι πολύ εφικτοί. Μάλιστα τόνισε ότι το Αιγαίο στην Ελλάδα μαζί με μια άλλη περιοχή της Μεσογείου στη Γαλλία είναι οι δύο κορυφαίες σε αιολικό δυναμικό στην Μεσόγειο. Ξεκαθάρισε δε πως στη χώρα μας τα υπεράκτια αιολικά θα είναι πλωτά λόγω του μεγάλου βάθους των θαλασσών μας αλλά ότι αυτό προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία σε βιομηχανίες όπως του τσιμέντου. Επίσης τα υπεράκτια αιολικά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα ενέργειας και υψηλότερο συντελεστή απόδοσης έναντι των χερσαίων πάρκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα