OT FORUM – Παμπουκίδης: Η Ελλάδα μπορεί να φτάσει την κορυφή στην πληροφορική

Τις νέες δυνατότητες και τους καινούργιους ορίζοντες που ανοίγει για την Ελλάδα ο κλάδος της πληροφορικής ανέδειξε ο Σπύρος Παμπουκίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της O.T.S., στο πλαίσιο του ΟΤ FORUM, εστιάζοντας και στον νέο κόσμο που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη, έναν κόσμο ναι μεν συναρπαστικό αλλά με τις παγίδες να καραδοκούν.

«Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει κάνει πολλά βήματα, πρέπει να συμβάλλει στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο κλάδος αποτελεί

περίπου το 4% του ΑΕΠ της χώρας, στην Ιρλανδία βρίσκεται στο 15%. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, πρέπει να το πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι, μας ταιριάζει η πληροφορική, χρειάζεται ανθρώπους και μυαλά», ανέφερε φέρνοντας σαν παραδείγματα την Pfizer και την Accenture που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα.

«Προγραμματισμός από το δημοτικό»

«Είναι αναγκαίο να συστρατευτούμε σε μία κοινή προσπάθεια, το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού είναι παγκόσμιο, στην Ελλάδα θα χρειαζόμαστε 15.000 πληροφορικάριους τον χρόνο μέχρι το 2030, σήμερα έχουμε τους μισούς. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τρέξουν συνδυασμένα προγράμματα πρακτικής άσκησης, σε κάθε τομέα χρειάζεται η πληροφορική, πρέπει να τρέξουμε, υπάρχουν εμπόδια αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα. Πρέπει να τρέξουμε, μπορούμε να φτάσουμε στην κορυφή της Ευρώπης, οι Έλληνες στο εξωτερικό διαπρέπουν, οι στόχοι πρέπει να τεθούν ψηλά. Είναι απαραίτητη η ψηφιακή παιδεία, τα παιδιά του δημοτικού να διδάσκονται προγραμματισμό. Οι ψηφιακές πολιτικές αυξάνουν τον ανταγωνισμό και ενισχύουν την οικονομία στο παγκόσμιο στερέωμα», επεσήμανε ο κ. Παμπουκίδης.

Φωτό: Δημήτρης Μιχαλάκης

Nέες πιο «γρήγορες» πόλεις

«Η εταιρεία μας απασχολεί 250 επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης, στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια ψηφιακού μετασχηματισμού με απώτερη επιδίωξη να εξάγουμε τα προϊόντα μας στην Ευρώπη. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις πόλεις, χρειάζονται όμως και έξυπνες αποφάσεις, τα δίκτυα υψηλής ταχύτητας πρέπει να αυξηθούν, οι υποδομές να βελτιωθούν, να επενδύσουμε στην καινοτομία και την νεανική επιχειρηματικότητα. Χρειάζεται να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις για να μην πάρουν οι άνθρωποι τα βουνά. Θεωρώ πως στην Ελλάδα είμαστε στην σωστή κατεύθυνση», υποστήριξε.

«Νέο πετρέλαιο, όρος επιβίωσης η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη»

Για την τεχνητή νοημοσύνη υποστήριξε πως «είναι το νέο πετρέλαιο, θα υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη από εδώ και πέρα σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, ο καθένας θα έχει πλέον έναν ψηφιακό βοηθό, στα επόμενα πέντε χρόνια αυτό θα γίνει εφικτό. Τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα, πρέπει σίγουρα να τεθούν όρια στην τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοπόλεμος σήμερα είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο, χωρίς τεχνητή νοημοσύνη δεν θα μπορεί να αμυνθεί ένα έθνος, πρέπει να επενδύσουμε σε αυτό, είναι όρος επιβίωσης», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα