OT FORUM – Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης κυβερνά με όρους παρεοκρατίας – Χωρίς ανάπτυξη θα έχουμε κοινωνική κρίση

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κυβερνά με όρους παρεοκρατίας, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο του 4ου ΟΤ FORUM «Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο – «”Ελλάδα 2030″» που διοργάνωσε ο Οικονομικός Ταχυδρόμος στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε

πως βρίσκεται, πλέον, σε μια θέση που πρέπει αλλά και θέλει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Όπως είπε, «θέλω να λέω τα πράγματα με το όνομά τους και ας με κρίνει όποιος θέλει να με κρίνει. Η συνείδησή μου και ο ελληνικός λαός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια το χαρακτήρισα στην ομιλία μου στο δημοτικό θέατρο Πειραιά ως ‘παρεοκρατία’».

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα του Αλέξη Τσίπρα:

Αναφερόμενος στις συνθήκες που βρήκε ο Κυρ. Μητσοτάκης όταν ανήλθε στην εξουσία, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «βγήκαμε από τα μνημόνια πριν από περίπου 6 χρόνια. Αυτά τα 6 χρόνια δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις κυρίως στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ανέλαβε το 2019. Ανέλαβε ένα καθαρό τοπίο, τη χώρα με χρέος ρυθμισμένο έξω από κάθε καταναγκαστική επιτροπεία, έξω από τα μνημόνια».

Συνέχισε λέγοντας πως, τότε, τα δημόσια ταμεία ήταν γεμάτα. Όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης «είχε μια προίκα -που του έτυχε μετά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που επίσης ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα. Ένα εργαλείο αναπτυξιακό. Που όμως είναι ένα εργαλείο που σπαταλιέται διότι δεν βλέπω κανένα όραμα, καμία προοπτική για το πώς αυτούς τους πόρους θα τους δαπανήσουμε ώστε να πιάσουνε τόπο. Ενώ η Ισπανία έχει 8% των πόρων στο δημόσιο σύστημα Υγείας εμείς έχουμε μόνο 2% τη στιγμή που καταρρέει».

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα από τα δάνεια του ταμείου για τις ΜμΕ. Ελάχιστα στη στεγαστική πολιτική. Όταν άλλες χώρες έχουν αντίστοιχα έντονα αυτό το πρόβλημα κατευθύνουν εκεί τους πόρους του ταμείου. Ή να μιλήσω για την αδιαφάνεια; Για το γεγονός πώς ξέρει όλη η πιάτσα, το ξέρει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, ότι αν δεν περάσεις από το Μαξίμου δεν μπορείς να έχεις προοπτική ούτε για δάνεια ούτε για επιδοτήσεις».

Πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια το χαρακτήρισα στην ομιλία μου στο δημοτικό θέατρο Πειραιά ως «παρεοκρατία». Την ίδια στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης ούτε στις τράπεζες αλλά ούτε στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, την ίδια αυτή στιγμή πρόσβαση έχουνε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν παλαιότερα δάνεια με νέα, με μηδενικά επιτόκια».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Έκρουσε ακολούθως τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση δεν θα πάει τη χώρα πολύ μακριά. Είπε χαρακτηριστικά ότι «θα πέσουμε σε τοίχο, πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε. Σπαταλάμε, εξαντλούμε δυνατότητες. Κίνδυνο χρεοκοπίας δεν πιστεύω ξανά ότι θα έχουμε, αλλά θα βρεθούμε στον κίνδυνο να είμαστε στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης και σε κίνδυνο να έχουμε φαινόμενα κοινωνικής έντασης και κοινωνικής κρίσης. Ρυθμίσαμε το χρέος, δημιουργήσαμε προϋποθέσεις να ξανά μπούμε σε μια περίοδο κανονικότητας. Κυρίως μειώσαμε τις απαιτήσεις τις χρηματοδοτικές γιατί κλειδώσαμε σε ένα επιτόκιο 1% το θεσμικό χρέος της χώρας που ήταν στο 80%.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αποπληρώνουμε το θεσμικό χρέος και παίρνουμε ιδιωτικό χρέος. Αυτή η διαφορά 1% το θεσμικό χρέος και 4% το ιδιωτικό χρέος -που βεβαίως- είναι ένα ποσοστό που μας δίνει πρόσβαση στις αγορές δεν είναι απαγορευτικό- αυτή η διαφορά αν γίνει σιγά-σιγά 40%-60%, 50%-50%, 80%-20%, ανεβαίνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες».

Υπογράμμισε πως το νέο πλαίσιο της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη αναγκάζει τη χώρα να έχει ένα όριο στις δαπάνες, της τάξης 3-3,5%, ενώ έθεσε τις παγκόσμιες συνθήκες, τονίζοντας ότι η χώρα δίχως ισχυρή, διατηρήσιμη, ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει.

Όπως είπε, «αυτό σημαίνει ότι τόσο οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες – όσο και οι ανάγκες οι κοινωνικές μιας περιόδου και ενός κόσμου που αλλάζει και δημιουργεί νέους κινδύνους. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω μας. Κλιματική κρίση. Αυτό θα αναγκάσει πολύ σύντομα να υπάρχουν αποθεματικά για να μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πράσινη μετάβαση. Ψηφιακή μετάβαση. Γεωπολιτική αστάθεια, έχουμε δύο πολέμους στα σύνορά μας, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι αν δεν έχουμε μια διατηρήσιμη -όχι βραχυπρόθεσμα- αλλά μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη η χώρα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει. Η ανάπτυξη αυτή τη στιγμή δεν είναι ούτε διατηρήσιμη ούτε ισχυρή με βάση τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο 4ο OT FORUM:

Keywords
Τυχαία Θέματα