Tα «χαμένα χρόνια» της Ελλάδας
Η Tagesspiegel φιλοξενεί άρθρο του Αλέξανδρου Κρητικού, διευθυντή ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Πώς επαναλαμβάνονται οι εικόνες: Τέλη του 2014 η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε τον έλληνα ομόλογό της Σαμαρά, τον συνεχάρη για τον τερματισμό της ελληνικής κρίσης και εξήρε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού. Αρχές 2019: η Μέρκελ
Ο «χάρτινος πύργος» της ελληνικής οικονομίας
Ο διευθυντής του DIW εκτιμά ότι η ιδιωτική οικονομία ήταν αυτή που επλήγη περισσότερο στα χρόνια της ελληνικής κρίσης: «Παρόλο που η εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού επιτεύχθηκε με μεγάλο πόνο, τα βάρη μεταφέρθηκαν απλώς στην ιδιωτική οικονομία. Αυτό είχε ως συνέπειες την υψηλή ανεργία, κυρίως των νέων, την φτώχεια όσων δεν είχαν λάβει καλή εκπαίδευση και τη μετανάστευση των ανθρώπων με υψηλή μόρφωση. Επιπλέον στην Ελλάδα αυξήθηκε μαζικά το ιδιωτικό χρέος. Πάνω από το 40% των δανείων δεν εξυπηρετούνται τακτικά. Στον ίδιο βαθμό ανέρχονται και οι ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, περίπου στα 100 δις ευρώ –γεγονός που δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη με τόσο υψηλούς φορολογικούς δείκτες. Και το κράτος όμως χρωστά στα ιδιωτικά νοικοκυριά χρήματα από επιστροφές φόρων και ανοιχτούς λογαριασμούς– έξι δις ευρώ εκκρεμούν».
Ο Αλ. Κρητικός θεωρεί ότι «η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα απέτυχε ακόμη και μετά από τρία πακέτα διάσωσης». Αναφορικά μάλιστα με το «μαξιλάρι» των 15 δις ευρώ που χορήγησαν οι πιστωτές στην Ελλάδα για τη μεταβατική περίοδο μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου προγράμματος, εκτιμά ότι πρόκειται για ένα «δώρο των Δαναών». Όπως σημειώνει «τέτοιου είδους προσωρινά αποθέματα προορίζονται μόνο για έκτακτη ανάγκη. Η χρήση τους είναι ένα αρνητικό σήμα για τις αγορές», εκτιμά ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει χρήση του αποθέματος.
«Η επόμενη κυβέρνηση –πιθανώς του συντηρητικού Μητσοτάκη- θα έχει να επιλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης» αναφέρει χαρακτηριστικά διαβλέποντας δύο επιλογές: είτε θα δανειστεί με υψηλά επιτόκια από την αγορά, μια επιλογή που δεν θεωρεί βιώσιμη λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους και του χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης, είτε θα ζητήσει πιστωτική προστασία υπό την ομπρέλα του ESM. «Κάτι τέτοιο θα φαινόταν στην Ελλάδα σαν τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης και σαν μια νέα ‚υποταγή‘- κάτι που θα προκαλούσε πολιτικό σεισμό» αναφέρει ο κορυφαίος οικονομολόγος, ενώ κλείνοντας σημειώνει: «Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θυμίζει έναν ασταθή χάρτινο πύργο. Αλλά όλα αυτά δεν ενδιαφέρουν την πολιτική.» Από τη μια ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ο Αλ. Κρητικός, κάνει λόγο για μια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και από την άλλη η καγκελάριος Μέρκελ στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για την επίλυση του ονοματολογικού παρά για την ασθενή ελληνική οικονομία.
DLF: «Όταν τα πτυχία είναι σημαντικότερα από την εμπειρία»
Στις απεργίες εκπαιδευτικών με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για το σύστημα διορισμών στη δημόσια εκπαίδευση εστιάζει ρεπορτάζ της γερμανικής ραδιοφωνίας DLF από την Αθήνα. «Το νέο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας υπόσχεται 15.000 νέες μόνιμες θέσεις. Αλλά για πολλούς Έλληνες εκπαιδευτικούς που εδώ και χρόνια διδάσκουν με συμβόλαια ορισμένου χρόνου δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Αισθάνονται αδικημένοι από το νέο σύστημα κριτηρίων διορισμού». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εκπαιδευτικοί που απεργούν, κυρίως αναπληρωτές που εδώ και χρόνια αποτελούν «την εξαίρεση που έγινε κανόνας», θεωρούν ότι δάσκαλοι και καθηγητές με πολλά χρόνια εμπειρίας βρίσκονται πλέον σε μειονεκτικότερη θέση έναντι των νεότερων συναδέλφων τους, οι οποίοι πριμοδοτούνται λόγω αυξημένων τυπικών προσόντων. Όπως αναφέρει μια εκπαιδευτικός από τις Σέρρες: «Ένα μεγάλο μέρος της εργασιακής μου προϋπηρεσίας δεν θα προσμετρηθεί. Αντ´ αυτού μετρούν περισσότερο μάστερ και ξένες γλώσσες. Δεν συγκρίνεται όμως τίποτα με την εμπειρία που αποκτά ένας δάσκαλος μέσα στα χρόνια. Κανένα μάστερ ενός χρόνου δεν μπορεί να το αντικαταστήσει».
Η αρθρογράφος σημειώνει ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με το νέο σύστημα θέλει να δώσει μια ευκαιρία και στους νέους εκπαιδευτικούς πέρα από τους ήδη έμπειρους, χωρίς να αποκλείει όλους εκείνους που έχουν μεν ανώτατα διπλώματα, αλλά καθόλου εργασιακή εμπειρία. Το ρεπορτάζ εστιάζει και στα λεγόμενα «κοινωνικά κριτήρια» που δίνουν σημαντικά μπόνους μορίων, κυρίως δε στο κριτήριο που πολλοί θεωρούν αμφιλεγόμενο: το αν κάποιος εκπαιδευτικός που ζητά να διοριστεί έχει ή όχι ήδη παιδιά. Μια εκπαιδευτικός από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε στο DLF: «Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι τα παιδιά θα ήταν κριτήριο για πρόσληψη. Αυτό αποτελεί διάκριση για όσες γυναίκες δεν έχουν ή δεν μπορούν να αποκτήσουν παιδιά. Τα παιδιά πρέπει να διαδραματίζουν ρόλο μετά την πρόσληψη, για παράδειγμα ως προς την επιλογή σχολείου (…)». Η ίδια, όπως λέει, εδώ και δεκαπέντε χρόνια δουλεύει σε σχολεία ανά την Ελλάδα, ακόμη και στην παραμεθόριο, για περίπου 1.000 ευρώ, χωρίς να μπορεί να έχει εκεί οργανωμένη ζωή, πόσο μάλλον μάστερ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Τζώρτζης
- Μπλακ άουτ στο Δημόσιο την Πέμπτη
- Η χειρότερη στιγμή για να φουλάρεις το αμάξι βενζίνη
- Πολλά σενάρια στον ΣΚΑΪ. Η αποχώρηση του Τούρκου, η αλλαγή ώρας της Τατιάνας και η έλευση του Ευαγγελάτου!
- Και άλλη σημαντική αποχώρηση από το «Τατουάζ»...
- Αναστασία Ρουβά: Η κόρη του Σάκη και της Κάτιας μεγάλωσε - Δείτε φωτογραφίες της (pics)
- Τι σημαίνει για το Brexit η ταπεινωτική ήττα της Μέι
- Συντάξεις: Αλλαγές στα όρια ηλικίας από το 2019 - Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγουν άμεσα
- Απεργία την Πέμπτη στο Δημόσιο - Πού κατεβαίνουν «ρολά»
- Στρατηγός Κωσταράκος: Έγκλημα η υπουργοποίηση Αποστολάκη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- ΑΔΕΔΥ : Απεργία την Πέμπτη - Παραλύει το Δημόσιο
- ΠΑΟΚ: ΟΚ με Κρέσπο, στον αέρα ο Βαρέλα!
- Tα «χαμένα χρόνια» της Ελλάδας
- Ο Κάτσε γουστάρει ΠΑΟ και το «φωνάζει»
- Χρυσοβελώνη: Τραυματισμένη η σχέση μου με τους ΑΝΕΛ - Δεν έχω διαγραφεί
- Καμπανάκι ΟΟΣΑ: «Βαρίδι» η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων
- Ενοπλες ληστείες σε Γλυφάδα και Καλλιθέα
- «Αιτία πολέμου» για τους κατοίκους η λειτουργία ΧΥΤΥ Γραμματικού
- Αφίσες βουλευτών στη Θεσσαλονίκη: «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;;;»
- ΠΑΟΚ: «Φρένο» για Μπονατίνι, υπερβολικές οι απαιτήσεις της Γουλβς
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Tα «χαμένα χρόνια» της Ελλάδας
- ΑΔΕΔΥ : Απεργία την Πέμπτη - Παραλύει το Δημόσιο
- Ο ΠΑΟΚ βγάζει αντίδραση μετά τις ήττες
- Ενοπλες ληστείες σε Γλυφάδα και Καλλιθέα
- Στη Βραζιλία για το Διηπειρωτικό η ΑΕΚ
- Ξάνθη: Χωρίς Καμαρά και Σιλά με Ατρόμητο
- Αφίσες βουλευτών στη Θεσσαλονίκη: «Εσύ θα προδώσεις τη Μακεδονία μας;;;»
- Το παιχνίδι στα χέρια του
- Καμπανάκι ΟΟΣΑ: «Βαρίδι» η φορολογία των ελληνικών επιχειρήσεων
- Χρυσοβελώνη: Τραυματισμένη η σχέση μου με τους ΑΝΕΛ - Δεν έχω διαγραφεί
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για να είμαστε υγιείς
- Αλλάζουν όλα στις τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΑ
- Μαρίνα Παραλιμνίου: Τ' αποκαλυπτήρια ενός μεγαλεπήβολου έργου
- Ληστείες τα ξημερώματα σε Καλλιθέα και Γλυφάδα
- Ο Ελληνοαμερικανός Μπίλι Ζέιν θα υποδυθεί τον «αληθινό» Μάρλον Μπράντο
- Ο Τραμπ τό 'ριξε έξω παραγγέλνοντας 300 μπέργκερ στο Λευκό Οίκο!
- Κουίζ: Φτιάξε ζεστή σοκολάτα και θα σου πούμε τι σε κάνει να ξεχωρίζεις
- Ο Αριστοτέλης Ρήγας με το «Τουρλού» σε stand-up comedy στο θέατρο act
- Στους -2 ο υδράργυρος το πρωί στην Πάτρα- Που χρειάζονται αλυσίδες στην Δυτική Ελλάδα - ΦΩΤΟ
- Τα εφημερεύοντα φαρμακεία της Αχαΐας για σήμερα, 16 Ιανουαρίου