Tα δύο «προνόμια» που έρχονται για τους εμβολιασμένους

H συζήτηση για τα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες στη χώρα μας έχει ήδη «φουντώσει». Σαφώς είναι ακόμα νωρίς για αποφάσεις, καθώς όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η συζήτηση αυτή θα έχει βάση μόλις ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα το πρωί και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. Ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν προνομία, σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει όταν θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν.

Πάντως οι πολίτες

που είναι εμβολιασμένοι ήδη μπορούν να ταξιδέψουν στα νησιά επιδεικνύοντας μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού (αφού όμως έχουν περάσει 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση τους).

Βατόπουλος: Τι έχει συζητηθεί στην επιτροπή για τα «προνόμια» εμβολιασμένων

Για τα προνόμια εμβολιασμένων, μίλησε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος επιτροπής Λοιμωξιολόγων στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής τόνισε ότι έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας αλλά δεν έχει παρθεί κάποια απόφαση. Η σκέψη, πρόσθεσε, είναι να μην έχει ο εμβολιασμένος παραπάνω δικαιώματα, αλλά όπου χρειάζεται rapid test να μην το κάνει. Ο κ. Βατόπουλος τόνισε ότι η σκέψη αυτή έχει την έννοια του δικαίου καθώς όλοι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Εξήγησε επίσης ότι ακόμη και οι εμβολιασμένοι μπορεί να είναι μεταδοτικοί σε μικρό βαθμό και συνεπώς όσο βρίσκεται υψηλά η συχνότητα της νόσου με πολλά κρούσματα, πρέπει οι πάντες να φορούν μάσκα. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι σε μια μάζωξη στην οποία άπαντες είναι εμβολιασμένοι θα μπορούσε να γίνει συζήτηση να αφαιρείται η μάσκα.

Γεωργαντάς: Δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το ενδεχόμενο προνομίων για τους εμβολιασμένους μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για προνόμια, αλλά για επιπλέον δυνατότητες.

«Η κουβέντα έχει ανοίξει βέβαια. Εκ των πραγμάτων οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν κάποιες περισσότερες δυνατότητες. Για παράδειγμα αυτός που έχει εμβολιαστεί πλήρως για να πάει σε ένα νησί απλά μπαίνει στο gov. gr και εκτυπώνει τη βεβαίωση. Αυτός που δεν έχει κάνει το εμβόλιο, πρέπει να κάνει τεστ, να το δηλώσει στην πλατφόρμα κλπ. Και οι δύο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ίδια πράγματα. Απλώς άλλοι ταλαιπωρούνται περισσότερο κι άλλοι λιγότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε ότι όταν ανοίξουν οι εμβολιασμοί για όλες τις ηλικίες, τότε θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο για τα προνόμια. «Αυτή τη στιγμή, αφού δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να εμβολιαστούν όλες οι ομάδες, είναι λίγο πρόωρο να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση», συμπλήρωσε.

Χαρδαλιάς για προνόμια εμβολιασμένων: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί

Σε ερώτηση για τα «προνόμια» που μπορεί να δοθούν στους εμβολιασμένους έναντι των ανεμβολίαστων πολιτών απάντησε και τις προηγούμενες ημέρες από την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας: «Δεν αντιλαμβάνομαι την αναφορά περί προνομίων. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Κανένας πολίτης δεν στερείται κανένα δικαίωμα.

Όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα του εμβολιασμού και αυτό το δικαίωμα μπορούν να το ασκήσουν οποιαδήποτε στιγμή εκείνοι θέλουν. Ταυτόχρονα ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί.

Γνωρίζουμε όμως όλοι και αντιλαμβανόμαστε τους κινδύνους που εμπεριέχει μία τέτοια απόφαση για τους υπόλοιπους πολίτες που πρέπει, αν μη τι άλλο, να προφυλαχθούν από την ό,ποια διασπορά του ιού. Ας είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε αναφορές περί ρατσιστικών δεδομένων και ρατσιστικών προσεγγίσεων», ενώ προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα, είναι ελευθερία όπως και ο μη εμβολιασμός είναι δικαίωμα.

«Προσωπικά θα μου επιτρέψετε να μείνω πιστός στην άποψη ότι η ελευθερία και το δικαίωμα του καθενός από εμάς σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας όλων των υπολοίπων. Κι όταν αυτά αφορούν στη δημόσια υγεία νομίζω ότι είναι ακόμα πιο σημαντικό, ακόμα πιο εμφατικό να δώσουμε προσοχή», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα