Tα μηνύματα Μητσοτάκη σε Ερντογάν και Μέρκελ για τον διάλογο

Με το Oruc Reis να συνεχίζει για τρίτη μέρα την πορεία του γύρω από την θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η Άγκυρα με την παράνομη Navtex, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι ο «κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί».

Διάλογος με στρατιωτικοποίηση δεν γίνεται

Ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη δήλωση – παρέμβαση για τις εξελίξεις στην περιοχή έθεσε ταυτόχρονα το πλαίσιο και τους όρους για να προσέλθει η Ελλάδα σε ένα διάλογο με την Τουρκία, ενώ παράλληλα η Αθήνα

σε διπλωματικό επίπεδο επιχειρεί να ενεργοποιήσει το διεθνή παράγοντα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε τόσο προς την Άγκυρα όσο και προς το Βερολίνο, πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχτεί την επιθυμία τους ο διάλογος να γίνει στη βάση της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή πριν από την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ.

«Στις προκλήσεις διατηρούμε το σθένος που πηγάζει από την ψυχραιμία και τη σωφροσύνη μας. Αλλά, ταυτόχρονα, μένουμε σε απόλυτη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη, αλλά και ξεκαθαρίζοντας ότι διάλογος με όρους στρατιωτικοποίησης, απειλών, εκβιασμών και εκφοβισμών δεν μπορεί να γίνει.

Η Ελλάδα δεν προκαλεί, αλλά απαντά ήταν ουσιαστικά το κεντρικό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να προλάβει τις διεργασίες των επόμενων ωρών και ημερών καθώς επίκειται τηλεφωνική συνομιλία της Άγκελας Μέρκελ –τουλάχιστον αυτό επιδιώκει η γερμανική πλευρά- με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από ΗΠΑ, Ισραήλ και Γαλλία

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε και η πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή κατόπιν αιτήματος της ελληνικής και κυπριακής πλευράς.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, καθώς και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Σίσι, ενώ την Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί στη Βιέννη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας θα μεταβεί αύριο στο Ισραήλ, η κυβέρνηση του οποίου εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή της και την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα για το δικαίωμα του καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών της.

Είναι προφανές ότι η Ελλάδα δείχνει να ποντάρει σε διπλωματικό επίπεδο στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσδοκά στη στάση της Γαλλίας, καθώς οι σχέσεις της τελευταίας είναι ιδιαιτέρως εχθρικές με την Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Το τουρκικό μήνυμα για διάλογο με όρους …γαλάζιας πατρίδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα που εμπεριείχε η δήλωση – παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά απαντούσαν στις κινήσεις της ηγεσίας της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο.

Εν μέσω εθνικιστικών κραυγών, πολεμικών ιαχών, προκλήσεων και απειλών από τον τουρκικό τύπο, κυβερνητικούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες στην Τουρκία, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, εφαρμόζοντας λογική μαστιγίου και καρότου, τάχθηκε υπέρ του διαλόγου αλλά με όρους αποδοχής από την Ελλάδα της τουρκικής στρατηγικής της «γαλάζιας πατρίδας»!

Είχε προηγηθεί το μήνυμα Ερντογάν πως μέχρι τότε η Τουρκία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα σχέδιά της, δηλαδή να προχωράει σε παράνομες, προκλητικές και επιθετικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ακόμα πιο προκλητικά δήλωσε πως το Oruc Reis θα έχει ποντίσει στη Μεσόγειο καλώδια 1750 χιλιομέτρων μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Ελληνοτουρκικό διάλογο και παρέμβαση του ΝΑΤΟ θέλουν οι Γερμανοί

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να επισημανθεί ότι η Γερμανία μέσω του εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΕΞ Στέφεν Ζάιμπερτ υπέρ του διμερούς διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας για τον ορισμό των θαλάσσιων ζωνών τους, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τον αν η κα Μέρκελ θα έχει επικοινωνίες με τον κ. Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ, κάτι που δείχνει ότι η Γερμανία δεν ήθελε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Επιπλέον ο γερμανικός τύπος σε δημοσιεύματά του τηρεί ίσες αποστάσεις τόσο από Ελλάδα όσο και από Τουρκία κάνοντας λόγο για εκατέρωθεν «μη ρεαλιστικές, μαξιμαλιστικές απαιτήσεις» από Αθήνα και Άγκυρα και κατατάσσοντας Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία στο «αντιτουρκικό στρατόπεδο» θέτει θέμα αξιοπιστίας σε μια διαμεσολάβηση της ΕΕ για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, προκρίνοντας μια παρέμβαση του ΝΑΤΟ, το οποίο σημειωτέον παίζει ρόλο Πόντιου Πιλάτου και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επέκρινε γι’ αυτό τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Προσχήματα της Τουρκίας

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόταν όταν δήλωσε πως «στο ίδιο πλαίσιο νομιμότητας, με αυτοπεποίθηση και χωρίς εκπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλους τους γείτονές μας.

Δεν φοβόμαστε τον διάλογο, ακόμη και τον πιο δύσκολο, γιατί έχουμε πίστη στο δίκαιο των θέσεών μας. Όμως διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές.

Με τη στάση της αυτή, όμως, αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η ίδια η Τουρκία υπέγραψε με τη Διοίκηση της Τρίπολης, στη Λιβύη, ένα ανυπόστατο και παράνομο μνημόνιο. Και η οποία, με τις επανειλημμένες προκλήσεις, δοκιμάζει τις αντοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης».

Οι επικρίσεις στο εσωτερικό

Το μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται και μία μέρα μετά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου ήταν εμφανές ότι επικρίθηκε για τους ως τώρα χειρισμούς του. Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά με σκληρές δηλώσεις τους κατηγόρησαν τον κ. Μητσοτάκη για έλλειψη εθνικής στρατηγικής και αντιφατικές κινήσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος, καθιστώντας ως μονόδρομο την αποτροπή του Oruc Reis στην απόπειρά του να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης επικρίθηκε ακόμη από τον Δημήτρη Κουτσούμπα με το σκεπτικό ότι η κυβέρνηση επαφίεται στις πρωτοβουλίες των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που υποθάλπουν την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οδεύει σε διμερή διάλογο με επιδιαιτησία Αμερικανών και Γερμανών και με την ατζέντα του Βερολίνου και της Άγκυρας.

Εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εντός Κυπριακής ΑΟΖ

Στο μεταξύ και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά σε διπλωματικό επίπεδο, η τελευταία πληροφόρηση αναφέρει πως από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης το Oruc Reis βρίσκεται εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και συνεχίζει την πορεία του εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τόσο το Oruc Reis, όσο και τα βοηθητικά του Ataman και CengizHan αλλά και πολεμικά που το συνοδεύουν συνεχίζουν την πορεία τους εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σημειώνεται, δε, ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία που το παρακολουθούσαν από την πρώτη στιγμή, θα παραμείνουν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο.

Δεν έκανε έρευνες

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι το Oruc Reis δεν προχώρησε σε σεισμικές έρευνες.

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή είχε γίνει γνωστό πως έχει ρίξει καλώδια στη θάλασσα, σύμφωνα με όσα λένε αναλυτές, είναι αδύνατον να κατάφερε να διεξάγει έρευνες, λόγω του θορύβου που δημιουργείται από την ταυτόχρονη λειτουργία των μηχανών τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

Keywords
μερκελ, ερντογαν, μηνυματα, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, αθηνα, αιγυπτος, αοζ, σωφροσύνη, ηπα, γαλλια, υφαλοκρηπίδα, νατο, κυπρος, εκπτωσεις, λιβυη, μνημονιο, τσιπρας, mega, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, βαρουφακης, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αλέξης τσίπρας, βερολινο, γερμανια, ηπα, θαλασσα, θεμα, ισραηλ, πλαισιο, σθενος, υφαλοκρηπίδα, mega, αγκυρα, αξιζει, αλληλεγγυη, ατζεντα, αυτοπεποιθηση, βιεννη, βρισκεται, γεγονος, γινει, δεδομενο, διαστημα, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διοικηση, δειχνει, ελλειψη, εποχες, επιθυμια, ερευνες, ερχεται, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, κλιμα, λειτουργια, λογο, μηκος, μηκος κυματος, μητσοτακης, νατο, νοημα, ουσιαστικα, περιβαλλον, πιστη, πλοια, υπογραφη, ρολο, συζητησουμε, σισι, σχεδια, σωφροσύνη, τυπος, τουρκια, τριτη, φωφη, φωφη γεννηματα, ψυχραιμια, ανηκει, δικαιωμα, ελληνικα, ερωτησεις, κυριακου, μεινει
Τυχαία Θέματα