To Σάββατο με «Τα Νέα»: Αριστοτέλης, Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια της Ηπείρου, Down Town & ΟΚ!

To Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»: Αριστοτέλης, Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια της Ηπείρου, DOWN TOWN & ΟΚ! Το περιοδικό των διασήμων

Ουκ εν τω πολλώ το ευ

Τα αγαθά κόποις κτώνται

Ο άνθρωπος φύσει πολιτικόν ζώον

Αριστοτέλης. Η κορυφαία μορφή της αρχαίας ελληνικής σκέψης.

Το αξεπέραστο φιλοσοφικό έργο του δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Αθηναίων Πολιτεία», «Ποιητική», «Περί ψυχής». Τρεις διαχρονικές πραγματείες του Αριστοτέλη περί πολιτικής, περί λογοτεχνίας

και περί ψυχής κυκλοφορούν από αυτό το Σάββατο μαζί με τα «Νέα».

Τα αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και διαφωτιστικές αναλύσεις.

Αριστοτέλης, ο πανεπιστήμων φιλόσοφος

Γιος γιατρού της μακεδονικής αυλής, ο Αριστοτέλης γεννιέται το 384 π.Χ. στα Στάγειρα της Χαλκιδικής. Σε ηλικία 18 ετών πηγαίνει στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Ακαδημία του Πλάτωνα,. Μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, όταν σχολάρχης στην Ακαδημία αναλαμβάνει ο Σπεύσιππος, ο Αριστοτέλης αναχωρεί για την Ασσο της Τρωάδας όπου ιδρύει δική του σχολή. Αργότερα πηγαίνει στη Μυτιλήνη, όπου συνεργάζεται με τον φιλόσοφο Θεόφραστο, και το 343 π.Χ. αναλαμβάνει την εκπαίδευση του δεκατριάχρονου Αλέξανδρου, του διαδόχου του μακεδονικού βασιλείου. Το 335 π.Χ. επιστρέφει στην Αθήνα και διδάσκει στη δική του Περιπατητική Σχολή ως το 323 π.Χ. όταν τον κατηγορούν για ασέβεια –πιθανότατα τα αίτια ήταν πολιτικά, μιας και μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, τον Ιούνιο του 323 π.Χ., το αντιμακεδονικό μένος στην Αθήνα είχε ενταθεί– και αναχωρεί για τη Χαλκίδα. Πεθαίνει εκεί, σε ένα κτήμα της μητέρας, ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 63 ετών.

Ο τίτλος του πανεπιστήμονα φιλοσόφου είναι χαρακτηριστικός της πολυπραγμοσύνης του Αριστοτέλη, ο οποίος ασχολήθηκε στα έργα του με πολλά και ποικίλα θέματα: θέματα λογικής (Κατηγορίαι, Περί ερμηνείας, Αναλυτικά πρότερα κ.ά.), θέματα της φύσης και του κόσμου (Φυσικά, Μετεωρολογικά, Περί ζώων γενέσεως, Περί ψυχής κ.ά.), θέματα μεταφυσικής (Μετά τα φυσικά), θέματα ηθικής (Ηθικά Νικομάχεια κ.ά.), θέματα πολιτικής φιλοσοφίας (Πολιτικά, Αθηναίων Πολιτεία κ.ά.), θέματα ρητορικής και ποίησης (Ρητορική, Ποιητική).

Αυτή την εβδομάδα,

Αθηναίων Πολιτεία

Η αφετηρία και η εξέλιξη της δημοκρατίας στο βιβλίο που μελετάται παγκοσμίως.

Η ιστορία και η περιγραφή του αθηναϊκού πολιτεύματος, από το αρχαίο ελληνικό κείμενο με τις περισσότερες εκδόσεις. Η «Αθηναίων πολιτεία» έργο βασικό για τη σπουδή του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς μεταξύ των άλλων δείχνει την αφετηρία και την εξέλιξη της δημοκρατίας στον αρχαίο ελληνικό κόσμο- έχει παγκόσμια απήχηση. Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει το πρωτότυπο αρχαίο κείμενο και τη μετάφρασή του στα νέα ελληνικά, ενώ χάρη στην εκτεταμένη εισαγωγή του Δημήτρη Ι. Παπαδή ο αναγνώστης πληροφορείται τους κύριους σταθμούς της ανάπτυξης της αθηναϊκής πολιτείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις κρίσιμες καμπές της ιστορίας της: στον Σόλωνα, τον Πεισίστρατο, τον Κλεισθένη, τον Εφιάλτη και τον Περικλή. Επίσης, εξετάζονται οι ομοιότητες και οι διαφορές της αθηναϊκής δημοκρατίας με τη νεότερη. Τέλος, τα διαφωτιστικά σχόλια του μεταφραστή του κειμένου, το ερμηνευτικό υπόμνημα, καθιστούν την έκδοση επωφελή όχι μόνο για τον ειδικό μελετητή αλλά και για όλους τους αναγνώστες.

Χαμένη για αιώνες, γραμμένη πιθανότατα μεταξύ 328-322 π.Χ, η «Αθηναίων πολιτεία» ανακαλύφθηκε στους παπύρους της Οξυρρύγχου στην Αίγυπτο το 1879 και εκδόθηκε το 1891.

Μαζί

Βυζαντινοί Ναοί και Μοναστήρια. Το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

«ΤΑ ΝΕΑ» επισκέπτονται το Δεσποτάτο της Ηπείρου.

Μία μοναδική ξενάγηση στους Βυζαντινούς ναούς και τα Μοναστήρια της Ηπείρου.

Η πολιτισμική αξία, οι ανεκτίμητοι θησαυροί, τα αξεπέραστης ομορφιάς κτίσματα.

Μία περιήγηση μέσα από ιστορικά κείμενα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Με τη σφραγίδα των εκδόσεων Μίλητος.

Στην πόλη της Αρτας και στην ευρύτερη περιοχή λιγοστές ενδείξεις υπάρχουν για την ύπαρξη ναών των πρώτων χριστιανικών χρόνων, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες βυζαντινές εκκλησίες που έχουν διασωθεί, έχουν ανεγερθεί µε αρχιτεκτονικό υλικό παλαιότερων χρόνων. Ονοµαστά είναι τα θαυµάσια κιονόκρανα που στηρίζουν τις τοξοστοιχίες του ναού της Αγίας Θεοδώρας και τους κίονες στο εσωτερικό της Παρηγορήτισσας που χρονολογούνται στις αρχές 6ου αιώνα µ.Χ., η προέλευση των οποίων όµως δεν είναι γνωστή. Οι λιγοστές παλαιοχριστιανικές θέσεις που έχουν εντοπιστεί, βρίσκονται σε σχετικά µικρή απόσταση από την Αρτα και είναι οι ναοί στο χωριό Συκιές (σηµερινή εκκλησία της Αγ. Θεοδώρας) και κοντά στον οικισµό του Χανόπουλου (άγνωστος µέχρι σήµερα ναός), όπου πρόσφατα ανασκάφτηκε το βαπτιστήριο µιας παλαιοχριστιανικής βασιλικής µε µια εντυπωσιακή κολυµβήθρα.

Aκόμη

DOWN TOWN

Γιώργος Αρσενάκος. Ο άνθρωπος πίσω από τις μεγαλύτερες μουσικές επιτυχίες στην Ελλάδα και αυτό είναι το προσωπικό του success story.

Ηλίας Μπόγδανος: Το αγόρι του X-Factor που αγαπάνε όλοι και είναι πολλά περισσότερα από ένας τραγουδιστής.

O Λάκης Λαζόπουλος γράφει στο DOWNTOWN με τι γελάμε σήμερα.

Τζόνι Ντεπ: Η άνοδος και κυρίως η πτώση ενός σταρ.

Euphoria: Τι βλέπει τελικά η Gen Z στην τηλεόραση,

Γιώργος Καπουτζίδης: Συνέντευξη περί ελευθερίας και έρωτα.

Η Μήδεια της Θεσσαλονίκης: Μιλάμε με τους πρωταγωνιστές που κάλυψαν το στυγερό έγκλημα των 80’s.

Dodo: Εικόνες από τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Πάνου Κούτρα που πάει Κάννες και δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές.

Στέλιος Αγγελίδης: Ο δερματολόγος των celebrities.

Γιώργος Περρής: Ο τραγουδιστής μιλάει για το coming out.

Bookworm: Μερικά από τα ωραιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης και 21 βιβλία που πρέπει να διαβάσουν όλοι το καλοκαίρι που έρχεται.

Και μαζί όπως πάντα το

ΟΚ!

Το περιοδικό των διασήμων!

-Αγαπημένοι σταρ σε καθημερινές στιγμές

-Αποκλειστικά ρεπορτάζ

-Αποκαλυπτικές συνεντεύξεις

Η αγαπημένη αναγνωστική συνήθεια, κάθε εβδομάδα με ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ!

Keywords
Τυχαία Θέματα