Αεροναυτική άσκηση Ελλάδας - Ισραήλ - ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο

Η ασκηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία - συμβολική και γεωπολιτική - λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τα ενεργειακά της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου, των απειλών της Άγκυρας για ''νέα Ίμια'' στην περιοχή, προειδοποιήσεων της ίδιας προς διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες να μην πάρουν μέρος σε κυπριακές έρευνες, αλλά και την αναμενόμενη για σήμερα υπογραφή Μνημονίου για ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.

Οι δραστηριότητες της
άσκησης αναπτύσσονται αύριο νοτίως του Καστελόριζου και της Κύπρου, ενώ ξεκίνησαν από την βάση της Σούδας και σταδιακά και σε διαφορες φάσεις θα αναπτυχθούν σε σημεία της Αν Μεσογείου, φθάνοντας μέχρι και την Χάιφα.

Στο πρώτο σκέλος συμμετείχαν και 4 ελληνικά F-16 Mπόκ 52 Plus, ενώ συνεχίζουν μια φρεγάτα και ένα υποβρύχιο. Συνολικά και από τις 3 χώρες συμμετέχουν περίπου 10 σκάφη και αριθμός εναέριων μεσων.

Η άσκηση «Noble Dina » μέχρι το 2010 πραγµατοποιούνταν μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ στην ίδια, ευρύτερη, περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και έχει, όπως αναφέρεται από ειδικούς, σηµαντική θέση στη λίστα σπουδαιότητας των ετήσιων ασκήσεων των δύο χωρών.

Η Ελλάδα εκλήθη για πρώτη φορά πέρυσι από το Ισραήλ το οποίο γενικά κρατά σε διαβαθμισμένο επίπεδο όσα σχετίζονται με την ασκηση αυτή ( σενάριο, συμμετοχές, κινήσεις κλπ).

Εξ όσων είναι γνωστά από πέρυσι στο σενάριο της άσκησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η τεχνική και επιχειρησιακή συνεργασία στην Έρευνα και Διάσωση ναυαγών (SAR), στις αντιαεροπορικές επιχειρήσεις και στην ασφάλεια ναυτικών μεσων.

Παρά τον διεθνή χαρακτήρα της η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της αναβάθµισης των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων που σηµειώνεται τελευταία Πριν λίγες ημέρες ο Διοικητής Ναυτικών Επιχειρήσεων του Ισραηλινού Ναυτικού Υποναύαρχος Oded Gour Lavi είχε συνομιλίες με τον Αρχηγό Στόλου, Υποναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη - Αινιάν που τον συνόδευσε σε επίσκεψη στο συμμαχικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα