Αυστηρότεροι όροι για τη Golden Visa – Ποιο θα είναι το ελάχιστο όριο τ.μ.

Αλλαγές δύο ταχυτήτων για την απόκτηση της Golden Visa όσον αφορά τα όρια αξίας αγοράς ακινήτων αλλά και την ελάχιστη επιφάνεια του ακινήτου από επενδυτές φέρνει η κυβέρνηση.

Σήμερα – εκτός απροόπτου – αναμένεται να παρουσιαστεί η νέα ρύθμιση για το πρόγραμμα Golden Visa η οποία μεταξύ άλλων, καθιερώνεται «κόφτης»

120 τετραγωνικών μέτρων ως ελάχιστο όριο επιφάνειας ακινήτου και αυστηρός περιορισμός μη διάθεσης των συγκεκριμένων ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», αναφέρθηκε στη νέα τροπολογία για τη ρύθμιση της Golden Visa.

Στις 800.000 ευρώ το κατώτατο όριο για Αττική, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι συναλλαγές που γίνονται στο πλαίσιο της Golden Visa στα ακίνητα αποτελούν το 7% και πλέον με την αλλαγή του κατώτατου ορίου στα 800.000 ευρώ για ορισμένες περιοχές, τα χαρακτηριστικά των επενδύσεων θα αλλάξουν.

Συγκεκριμένα, όπως ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε  «Πλέον η επένδυση θα είναι για ακίνητα μεγάλης αξίας και όχι για ακίνητα για ένα σπίτι που θέλει να αγοράσει πχ ένα ζευγάρι» και πρόσθεσε πως «κρατάμε χαμηλά τις τιμές στα διατηρητέα, γιατί υπάρχουν πολλά εγκαταλελειμμένα που είναι δύσκολο να επισκευαστούν οπότε δίνουμε μια ευκαιρία και στους ιδιοκτήτες του και να τα πουλήσουν και σε αυτούς που θέλουν να πάρουν Golden Visa να επενδύσουν σε αυτά».

Golden Visa

Οι αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa προβλέπουν τα εξής:

1. Σε περιοχές στις οποίες οι τιμές ακινήτων έχουν σημειώσει άλμα τα τελευταία χρόνια καθώς αποτελούν πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές, όπως σε συνοικίες του βόρειου και νότιου τομέα της Αττικής ειδικά το κομμάτι της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, η Μύκονος και η Σαντορίνη το όριο της Golden Visa εξετάζεται να ανέβει στα 800.000 ευρώ από 500.000 ευρώ σήμερα. Σημειώνεται ότι σήμερα το όριο των 500.000 ευρώ αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι.

Στον Νότιο Τομέα αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας -Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Στο όριο των 500.000 ευρώ εντάσσονται επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

2. Στις περιοχές που το όριο της Golden Visa είναι σήμερα 250.000 ευρώ και τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των τιμών και των αγοραπωλησιών ακινήτων όπως ο Πειραιάς το όριο της επένδυσης για «χρυσή βίζα» θα ανέβει σε 400.000 ευρώ ή 500.000 ευρώ.

3. Το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ είναι πιθανόν να διατηρηθεί στις περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

4. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα διατηρητέα κτίσματα.

«Όχι» από τον σύλλογο μεσιτών στις αλλαγές

Την αντίθεση του στις αλλαγές σε Golden Visa, εκφράζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθήνας- Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ).

«Ο νέος Νόμος που έρχεται σύντομα στη Βουλή, περί αυστηροποίησης των όρων της Golden Visa (ο οποίος ουσιαστικά αφορά την κατάργηση της), μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ως προς την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης. Ότι δηλαδή με αυτό τον τρόπο θα πέσουν στην αγορά χιλιάδες κλειστά σπίτια, στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, στα δυτικά προάστια αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, κάτι το οποίο είναι παράδοξο και εντελώς παράλογο, όπως έχουμε επισημάνει και με παλιότερες ανακοινώσεις και τοποθετήσεις μας», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθήνας- Αττικής.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «επειδή δεν είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε επιπλέον σύγχυση στο καταναλωτικό και επενδυτικό κοινό, αλλά ούτε και σε οποιοδήποτε άλλο φορέα, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε έτοιμοι να έρθουμε σε ανοιχτό διάλογο με τον Υπουργό Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, παρουσία δημοσιογράφων και κοινού, έτσι ώστε να αποσαφηνίσουμε την πλάνη, η οποία κυριαρχεί και να εξηγήσουμε ότι: Η στεγαστική κρίση των μισθωμάτων αλλά και των κλειστών ακινήτων δεν οφείλεται στο επενδυτικό πρόγραμμα “Golden Visa”, αλλά έχει τις ρίζες της σε πολύ βαθύτερα επίπεδα.

Ως Σύλλογος έχουμε μια σειρά από προτάσεις, ενδεικτικά προτείνουμε μια αύξηση του παραβόλου των επενδυτών, που μαζί με τα τρέχοντα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης (3%), θα αυξάνει τα έσοδα από κάθε χρυσή βίζα σε πολύ αξιόλογα νούμερα. Αυτά τα χρήματα μπορούν να πάνε υπέρ του δημογραφικού ή του στεγαστικού, για παράδειγμα μπορούμε να έχουμε άμεση χρηματοδότηση νέων ζευγαριών για απόκτηση στέγης. Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, καθώς τα ζευγάρια αποκτούν 1 ή περισσότερα παιδιά, μέρος ή όλο το ποσό μπορεί να τους χαρίζεται, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είμαστε πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε καναλιού, τηλεοπτικής ή ραδιοφωνικής εκπομπής, κυβερνητικού ή μη κυβερνητικού φορέα, αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, να εξηγήσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος της “Golden Visa” και να προτείνουμε βέλτιστους τρόπους εξυγίανσης της κτηματαγοράς, ως οι πλέον αρμόδιοι επαγγελματίες του χώρου που λέγεται ακίνητη περιουσία».

Πηγή: ΟΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα